BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,95
ALTIN 2.437,03
HABER /  GÜNCEL

Kenya: Üniversite saldırısını planlayan militanın başına ödül

Nijerya'da 147 kişinin öldüğü üniversite saldırısında hayatını kaybedenlerin cesetleri teşhis için başkent Nairobi'ye getirilirken hükümet saldırının planlayıcısı olduğu belirtilen Eş Şebab militanı için 53 bin dolar ödül koydu.

Abone ol

Nijerya'da 147 kişinin öldüğü üniversite saldırısında hayatını kaybedenlerin cesetleri teşhis için başkent Nairobi'ye getirildi.

Garissa Üniversitesi'nde dün düzenlenen saldırıyı radikal İslamcı Eş-Şebab örgütü üstlenmişti.

Garissa'daki morglarda yer kalmadığı belirtiliyor.

Saldırıyı gerçekleştiren militanlardan dördü ölmüştü.

Kenya hükümeti üniversite saldırısını planladığı belirtilen Muhammed Kuno'nun yakalanması için 53 bin dolar koydu.

Garissa'da bulunan BBC muhabiri Anne Soy, okulda çok sayıda ambulans olduğunu, saldırıdan kurtulan yüzlerce kişinin evlerine gönderildiklerini, birçok öğrencinin bavullarıyla otobüslere bindiğini aktarıyor.

Saldırıda ölen Müslümanların bugün toprağa verilmeye başlamaları bekleniyor. Saldırının ardından Kenya'nın kuzeydoğusunda gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Maskeli saldırganlar, sabahın erken saatlerinde "Biz Eş-Şebabız" diyerek kampüse baskın düzenlemişti.

'Öldürmeye ve ölmeye geldik'

Görgü tanıklarına göre, saldırganlar kapıdaki iki güvenlik görevlisini öldürdükten sonra öğrencilere rastgele ateş açtı. Saldırı sırasında öğrencilerin çoğunun yurtlarında uykuda oldukları belirtildi. Militanların daha sonra Hristiyanları ayırarak öldürdükleri bildirildi.

Eric Wekesa adlı bir öğrenci Reuters ajansına, kendisini odaya kilitlediğini ve sonra kaçtığını belirterek "Onların 'Buraya öldürmeye ya da sonunda ölmeye geldik' dediklerini duydum" dedi.

BBC muhabiri Caroline Karobia'ya göre saldırıda bir keskin nişancı tarafından 20'den fazla güvenlik görevlisi öldürüldü.

Kenya güvenlik güçleri sonrasında militanlarla yurtta çatışmaya girdi. Dört eylemci, vücutlarına sardıkları patlayıcıları infilak ettirirken beşinci eylemcinin gözaltına alındığı belirtilmişti.

500 kadar öğrencinin kaçmayı başardığı bildiriliyor.

Kenya 2011'de Eş Şebab'a karşı Somali'ye asker göndermişti.

Örgüt bu nedenle Kenya'yla savaş halinde olduğunu söylüyor.

2013'te Eş-Şebab'ın Nairobi'deki bir alışveriş merkezine düzenlediği saldırıda 67 kişi ölmüştü.

Son saldırının ardından Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, yeni polis adaylarının bir an önce eğitimlerine başlamasını sağlayacak düzenlemeler yapılmasını istedi.