BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,02
ALTIN 2.322,95
HABER /  DÜNYA

Kendimizi evimizde hissediyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Kosova’ya her geldiğimizde kendimizi evimizde hissediyoruz" dedi. <br/>Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Koso...

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Kosova’ya her geldiğimizde kendimizi evimizde hissediyoruz" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kosova Başbakanı Hashim Thaçi’nin çağrısı üzerine geldiği Kosova’da, Türk şirketi tarafından işletilen Priştine Adem Yaşarı Uluslararası Havalimanı’nın yeni terminal binasının açılışını yaptı. Erdoğan kurdele töreni öncesi yaptığı açıklamada, Kosova’yı "kendi evi gibi hissettiğini" belirterek, Kosova’nın kalkınmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Geçmişin acılarına üzerine sağlıklı bir gelecek inşa edilemeyeceğini belirten Erdoğan, bununla birlikte geçmişten ibret alınmasını, aksi takdirde aynı acıların tekrar edeceğini ifade etti. Erdoğan ayrıca, 1999’daki Kosova savaşı sırasında Sırp güçleri tarafından ailesi ile birlikte öldürülen milli kahraman Adem Yaşari’yi rahmetle yad ettiğini söyledi.

YENİ HAVALİMANININ YILLIK YOLCU KAPASİTESİ 5 MİLYON
Başbakan Erdoğan konuşmasında, Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, havalimanı inşaatını gerçekleştiren Limak’ın Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve yüzlerce konuğa hitaben yaptığı konuşmasında, "44 bin metrakeralik yeni terminal binası ve 70 bin metrekare büyüklüğünde yeni apron ile yılda 5 milyon yolcuyu ağırlamasının hedeflenmiş olması bizlere önemli bir müjdeydi. Bu tabi bir yanda da Kosova’nın geleceğine bir işaretti. Bu vesile ile bu güzel havalimanına ismini veren Kosova halkının bağımsızlık mücadelesinin milli kahramanı ve şehidi, kendisi bu makama ulaşırken ailesini de birlikte kaybeden Türk halkının gönlünde özel bir yeri olan Ademi Yaşari’yi rahmetle yad ediyorum" dedi.

"KOSOVA HER GELDİĞİMİZDE KENDİMİZİ EVİMİZDE HİSSEDİYORUZ"
"Kosova’ya her geldiğimizde kendimizi evimizde hissediyoruz" diyen Başbakan Erdoğan, "Yine Kosova’ya her geldiğimizde buranın daha da kalkındığını, ilerlediğini, bağımsız bir ülke olarak geleceğe daha büyük bir umutla baktığını görüyoruz ve bundan en az sizler kadar bizler de heyecan duyuyoruz" şeklinde konuştu.
Türkiye’nin, Kosova’nın bağımsız bir devlet olarak varlığını, ilk tanıyan ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Aynı şekilde Türkiye, Kosova’nı imarı, kalkınması için her türlü desteği sağladı ve sağlamaya da devam edecektir. Zira Kosova bizim için ortak bir tarihi, ortak bir kültürü paylaştığımız kardeş bir ülke. Ve kardeş olmanın yanıda, Kosova halkı da bizim kardeşimiz olan bir halktır" dedi.

"MEHMET AKİF ERSOY BU TOPRAKLARIN EVLADIDIR"
Erdoğan, "Şunu özellikle hatırlatmak isterim ki, İstiklal Marşımızın şairi merhum Mehmet Akif Ersoy bu toprakların evladıdır, Kosovalıdır. Sadece Mehmet Akif bile, Türkiye ile Kosova’nın birbirine ne kadar yakın olduğunun en anlamlı ifadesidir" diye konuştu.
Erdoğan, "Kosova’da Türk toplumunun varlığı ve Türkiye’de de özellikle Kosova kökenli pek çok vatandaşımızın bulunması ilişkilerimizi çok daha ileriye taşıyor. Ülkelerimiz arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerimizin, ortak bir çabayla gelecek nesillere daha da güçlü şekilde taşınacağına ben gönülden inanıyorum" dedi.

"TÜRKİYE ÖZEL SEKTÖRÜNÜN KOSOVA 335 MİLYON EURO YATIRIMI VAR"
Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:
"Türkiye özel sektörünün Kosova’da başta altyapı, üretim, sağlık, eğitim, bankacılık, sigorta, gıda, inşaat, tekstil olmak üzere pek çok alanda başarılı yatırımları var. Bu yatırımların bugünkü toplam değeri 335 milyon euro’ya ulaşmış durumda. Buna ilaveten müteahhitlik sektörümüzün Kosova’ya toplam yatırımı ise 800 milyon euro değerine ulaşmış bulunuyor. Bu yatırımlarla Kosova’da binlerce kişiye istihdam sağlanıyor. Dünyada örnek gösterilen Türkiye firmalarının Kosova’daki yatırımlarının daha da artmasını, Türkiye ve Kosova firmaları arasında daha güçlü ortaklıklar kurulmasını temenni ediyor ve bunu teşvik ediyoruz."

"KOSOVA İLE KARDEŞLİK İLİŞKİLERİMİZİN NATO VE AB’NİN BİR PARÇASI OLARAK SÜRECEĞİNE İNANIYORUM"
"Türkiye, Kosova’nın ekonomik kalkınmasının yanı sıra özellikle güvenlik ve istikrarına da büyük önem veriyor. Balkanlar’da kalıcı barış ve istikrarın sağlanması bakımından Kosova’nın uluslararası toplumun güvenilir bir ortağı olarak sağlam adımlarla Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşme yolunda ilerleyeceğine inancım tamdır.
Kosova’nın Türkiye ile ortak tarihi bağlara dayanan kardeşlik ilişkilerini, gelecekte NATO ve Avrupa Birliği’nin bir parçası olarak sürdüreceğine de inanıyorum.
Kosova’yı tanıyan ülkelerin sayısı, bugün değerli kardeşim Haşim’den öğrendim, 105’e ulaştı. Kosova’nın halihazırda pek çok uluslararası arası ve bölgesel kuruluşa üye olması da memnuniyet verici bir haberdir. Bu çerçevede Kosova ile Sırbistan arasında sürdürülen Priştine-Belgrad diyalog sürecinin bölgede kalıcı barış ve istikrarın tesis edilmesine önemli katkıları olacağına inanıyorum."

"GELECEĞİ ACI ÜZERİNE DEĞİL GEÇMİŞTEN İBRET ALARAK İNŞA EDECEĞİZ"
"Burada şu hususun altını özellikle çizmek istiyorum" diyen Başbakan Erdoğan, "Acılar üzerine sağlıklı bir gelecek inşa edilemez. Tarihin acı sayfaları sürekli canlı tutularak geleceğe yürünemez. Kosova kökenli İstiklal Marşı şairi, büyük mütefekkir Mehmet Akif’in Türkiye’de çok sık tekrarladığımız dizelerini bugün Kosova’da da hatırlatmak isterim" dedi.
Erdoğan, "Diyor ki Mehmet Akif, "Tarihi tekerrür diye tarif ediyorlar. Hiç ibret alınsaydı tekerrür mü eder di?" Yani, eğer tarihten, geçmişten ibret alırsanız tekerrür etmez. Bir daha tekrar etmez ama siz bundan ibret almazsanız o zaman tekrar eder. Tarihten, yaşanan acı hadiselerden ibret alacak ama geleceği bu acı hadiselerin tekrar yaşanmaması için ibretle inşa edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Balkanlar’ın adeta bir kısır döngü gibi tezahür eden tarihi ve talihini hep birlikte, yeniden inşa etmek zorundayız. Dedelerimizin babalarımızın, bizlerin çektiği acıyı, çocuklarımızın, torunlarımızın çekmemesi için bugünden gerekli tedbirleri almak durumundayız. Birbirine bu kadar yakın, bu kadar iç içe geçmiş Balkan coğrafyasında barış, huzur ve istikrarın kalıcı olması ve daha da güçlenmesi en büyük arzumuzdur.
Türkiye olarak Balkan coğrafyasının tüm halklarına eşit mesafede duruyor, Balkanlar’ın barış ve istikrarını huzur ve kalkınmasını çok ama çok önemsiyoruz. Diyalogla, istişare ile, daha yoğun işbirliği ile Balkanlar’ın çehresini ve talihini değiştirebileceğimize yürekten inanıyoruz.
Sağduyulu ve dirayetli liderler yönetiminde inanıyorum ki, Balkanlar sadece bölgenin değil, sadece Avrupa kıtasının değil, tüm dünyanın barış, dostluk ve kardeşlik coğrafyası olacaktır.
Türkiye olarak Balkanlar’ın ve Kosova’nın müreffeh bir gelecek inşa etme çabalarını takdirle izliyoruz. Türkiye her zaman tüm kurumları ile Kosova’nın yanında yer almıştır ve gelecekte de Kosova’ya destek olmaya devam edecektir."

TAÇİ: "KOSOVALILAR TÜRK HALKINA MÜTEŞEKKİR"
Erdoğan’ın konuşmasının ardından kürsüye çıkan Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Kosovalıların Türk halkına müteşekkir olduğunu belirterek, Türkiye’nin yaptığı yatırımların, Kosova’nın kalkınmasında önemli rol oynadığını ifade etti.

ÖZDEMİR: "YENİ HAVALİMANI BALKANLARIN EN MODERN VE KONFORLU HAVALİMANI"
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ise, "İsmini Kosova’nın bağımsızlık sembolü halk kahramanı Adem Yaşari’den alan yeni havalimanı en son teknolojiyle donatıldı. Balkanlar’ın en modern, en konforlu ve aynı zamanda çevreye en saygılı havalimanı olarak Kosovalı kardeşlerimize layık bir tesis inşa ettik. Umuyorum ki bu havalimanı Avrupa’nın en önemli terminalleri arasındaki yerini alacak ve birçok ödüller kazanacak" dedi.
(İHA)