BIST 9.775
DOLAR 32,55
EURO 35,00
ALTIN 2.435,21
HABER /  GÜNCEL

Kenan Evren heykeli için imza kampanyası

Manisa'da kaldırılan Kenan Evren heykelinin yerine geri döndürülmesi için imza kampanyası başlatıldı.

Abone ol

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in bir süre önce yeni yerine yerleştirilmek üzere belediye tarafından sökülüp depoya kaldırılan heykelinin tekrar koyulmaması için imza kampanyası başlatıldı.

CHP, ÖDP, EMEP ve TKP ilçe teşkilatlarıyla KESK 'e bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Alaşehir Temsilciliği'nin oluşturduğu Alaşehir Emek ve Demokrasi Platformu, Evren’in heykelinin tamamen kaldırılması için Sevgi Yolu üzerinde, imza standı açtı. Kenan Evren'in yönetimde olduğu döneme ait gazete kupürleri ve, "Darbeci Paşa'nın Heykelini İstemiyoruz" yazılı bir pankartın da asıldığı stantta üç gün boyunca toplanacak imzaların, Alaşehir Belediye Meclisi ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na gönderileceği bildirildi.

'ALAŞEHİR İÇİN ÖVÜNÇ DEĞİL, UTANÇ KAYNADIĞIDIR'

Platformu adına stantta bir açıklama yapan Eğitim-Sen Temsilcisi Hasan Hüseyin Erkol, 12 Eylül askerî darbesini yapan ve şimdilerde bu suçla yargılanan Kenan Evren 'in heykelini ilçede istemediklerini söyledi. Erkol, "Türkiye’de özgürlük ve demokrasinin katili, 12 Eylül darbesini yapmış ve ABD 'nin takdirini almış, 17 yaşındaki Erdal Eren'i yaşını büyüterek astırmış, eli kanlı darbeci Kenan Evren'in heykelini Alaşehir'de istemiyoruz. Darbe yaptığında hem sağcı hem solcu 50 genci idam ettiren askerî yönetimin generalliğini yapmış biri Alaşehir için bir övünç değil, bir utanç kaynağıdır. Alaşehir Belediye Meclisi'nin MHP'li ve AKP'li üyelerine, burada topladığımız imzaları ulaştıracağız. Özgürlük ve demokrasi tarafında yer alacaklarına inandığımız meclis üyelerimiz, umarız bizi yanıltmaz ve bu heykelin tekrar dikilmesine karşı karar alırlar. Ellerini vicdanlarına koysunlar ve ülkemizde onlarca evladını idam sehpalarına kurban vermiş anaların yüreğine bir nebze de olsa ferahlık versinler. Bu darbede yıllardır içeride suçsuz yere yatırılanlar, binlercesi öğretmenlikten, memurluktan atılanlar, işkence gören vatandaşlar, bu generalin yaşattığı travmayı hâlâ beyinlerinde yaşıyorlar.” dedi. Topladıkları imzaların bir örneğini de TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na göndereceklerini kaydeden Erkol, “Belediye başkanımızın, yerel ve ulusal basında çıkan, ‘Heykeli tekrar yerine koyacağız.’ açıklamaları bizleri üzmüştür. Alaşehir'de gerekirse referandum yapılsın, bu referandumun sonuçlarına göre karar da alınabilir.” diye konuştu.

Alaşehir Belediyesi'nin Atatürk ve Cumhuriyet bulvarlarında yaptığı yeni düzenleme kapsamında, yargılanma yolunun açılmasıyla hakkında çok sayıda suç duyurusunda bulunulan Kenan Evren'in heykelinin, trafiği aksattığı gerekçesiyle 10 metre ilerideki başka bir yere taşınmasına karar verilmişti. Evren'in 1986 yılında dönemin Anavatan Partili Alaşehir Belediye Başkanı İsmail Örs tarafından yaptırılan ve asker kökenli olmasına rağmen halkın her kesimini kucaklayıp demokrasiye geçildiği tasvir edilen, 1,5x1,80 metre ebadındaki bronz heykeli, geçen cumartesi günü iş makineleriyle kaidesinden sökülüp hal binası deposuna kaldırılmıştı.