BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.423,72
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan flaş açıklamalar

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Karadeniz Dernek, Federasyon ve Vakıf temsilcileri toplantısında konuştu. "Hayır çıkarsa Cumhurbaşkanı'nın istifasını isteyecek misiniz?" sorusuna Kemal Kılıçdaroğlu yanıt verdi.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Hilton Otel'de Karadeniz dernek, federasyon ve vakıf temsilcileriyle bir araya geldi. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'da Karadeniz dernek, federasyon ve vakıf temsilcileriyle bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada 'rejim değişikliği' eleştirisini yinelediği anayasa değişikliği teklifi getirilmesi öngörülen sistemin "dünyada örneğinin olmadığını" savunarak "141 yıllık parlamento geleneğimiz var, niye bundan vazgeçiyorlar. Biz Osmanlı ile gurur duyuyoruz" dedi. Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satırbaşları:

"CUMHURBAŞKANI'NIN İSTİFASINI NİYE İSTEYELİM?"

'Hayır çıkarsa CHP Cumhurbaşkanı'nın istifasını isteyecek' diyorlar, açık ve net söylüyorum. Hayır çıktığı zaman biz niye Cumhurbaşkanı'nın istifasını isteyelim. Cumhurbaşkanı'nı halk seçmedi mi? 2019'a kadar görevini yapacak. Bu kadar basit. Korku yaratarak 'Evet'i çoğaltmaya çalışıyorlar. Kaos çıkacak diyorlar. Sayın Cumhurbaşkanı görevinde. Sayın Başbakan görevinin başında. Devletin yapısında bir değişiklik yok. Niye kaos çıksın? Evet çıkarsa ne olacak? İşte onu hep beraber düşüneceğiz. Kaç kanun değişecek? 2020 kanun değişecek, en az.  Sizler kanunları bile takip edemeyeceksiniz. Değerli arkadaşlarım sizin sorumluluğunuz bütün Karadeniz'de var. Her vatandaşa her yaştan insana ulaşmalısınız.

BİZDEKİ MODELİN DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK

Başkanlık sistemi sadece Amerika'da var. Başkan en zayıf halkadır, büyükelçi bile tayin edemez. Bütçe tamamen halk tarafından senato tarafından yapılır. Eğer bütçe onaylanmazsa başkan kuruş para harcayamaz. Oradaki model eyalet sistemidir. Her eyaletin valisi ve parlamentosu vardır. Bizdeki modelin dünyada bir örneği yoktur. Geçmişte Türkiye üzerinden oynanan oyunları bu devlet hep frenledi. Bir kişi her şeyin kararını vermezdi. Devletin duyarlı kurumları yanlışın üzerine giderdi. Şimdi ise tamamı çöküyor. Bir kişiye teslim edilen devletin geleceği yoktur. 

SALDIRIYA UĞRAYAN KİMDİ?

CHP hayır diyor terör örgütleri de hayır diyor neden bir şeyler söylemiyorsunuz diyorlar. Bizim bir şeyimiz yok arkadaşlar vatan, bayrak sevgimiz var. Ardanuç'ta terör örgütünün saldırsına uğrayan hangi liderdi? 

BEN MİLLETİME GÜVENİYORUM

Özel bir tartışma alanı yaratıp anayasa değişikliğini gölgelemek istiyorlar. Bu tuzağa düşmeyeceğiz. Tabii bir kampanya açtıklarını biliyoruz. Bizim kampanyamız milletin kampanyasıdır devletin kampanyası değil. Ben bu milletin sağ duyusuna güveniyorum.

Valisi telefon ediyor, sizin köyden şu kadar evet çıkmazsa size hizmet götürmeyeceğiz. Biz bunları gayet iyi biliyoruz. Bu milletin kendi ülkesine bağlı olduğu öyle anlaşılıyor ki o valiler hala öğrenememişler. Yukarıdan talimatla iş yapıyorlar.

ONLARIN KANALINDA BİLE TARTIŞAMIYORUZ

Yaptıklarının yanlış olduğunu ondan biliyorlar. Güzel birşeyler yapıyorsan neden eveti şunun için söyleyin demiyorsunuz. O kadar korkuyorlar ki onların istediği televizyon kanalında bile tartışamıyoruz. 

18 YAŞ İÇİN 3 NEDENLERİ VAR

18 yaş ile ilgili arkadaşlarım sordular. 18 yaşında benim çocuğum, torunum milletvekili olacağına inanan biri var mı? 18 yaşını neden getirdiler? 3 nedeni var: Ankara'daki beylerin çocukları için geldi. Ömür boyu askerlikten muhalif olacak. Milletvekilinden iki yıl sonra emeklilik hakkı kazanacaklar. Bunu kendi çocukları için getiriyorlar. Sizin, bizim çocuklarımız askere gidecek. Ankara'daki beylerin çocukların hem askere gitmeyecek hem de milletvekili olacak. 

YÜZDE 1 ALANDA MECLİS'E GELSİN

600 milletvekili gerekli mi? Hayır 550 bile fazla. Efendim Meclis'i güçlendirmek için 600 yapıyoruz. Ama sen Meclis'in yasa yapma yetkisini elinden arıyorsun. Sen Meclis'i güçlendirmek istiyorsan yüzde 1 oy alan partinin genel başkanı Meclis'e gelmeli ve kürsüye çıkmalı. Demokrasinin gereği budur. Bu darbe anayasasıdır diyorlar. Tamam doğru yüzde 12 barajını kim getirdi darbeciler getirdi. Darbeye karşıysan neden bu barajı kaldırmıyorsun.

ANAYASA UZLAŞMA SAĞLAR

Anayasalar neden önemlidir? Çünkü anayasalar birer toplumsal uzlaşma belgesidir. Hiçbir partiye üye olmayan kişinin anayasasıdır o. İlk kez bir anayasa değişikliği ile toplum ikiye bölünüyor ve uzlaşma belgesi olmaktan uzaklaşıyor. Toplumun yarısı bu anayasa benim değil diyecek.

Dünyanın en gelişmiş 20 ülkesine bakın. Amerika dışında parlamenter sistem var. Dünyanın en yoksul 20 ülkesine bakın. Hepsinde başkanlık sistemi var. Bu kadar açık. Ülke bir kişiye mi yoksa 80 milyona mı teslim edilsin. Mesele budur. 

İDAM YASASI

Anayasa değişikliğinde idam yok ama meydanlarda söyleniyor. 19. madde olarak neden koymadın? MHP istemiyor muydu, istiyordu. AKP'de istiyor peki neden koymadınız? Neden idamı getirmiyorsunuz? Siyasetin aktörleri sağ gösterip sol vurursa bunlar doğru olmaz. Halkımızında bunları bilmesi lazım. Anayasa gibi temel bir yasa değişirken siyasi aktörler bir araya gelip tartışamıyorlarsa o ülkede sorun var demektir. 

Bir arkadaşım söyledi evet oyu kullanacağım ama beni ikna edebilir misiniz diye. Sordum ona sayın cumhurbaşkanı görevini yerine getiremediğinde şu an ona TBMM başkanı vekalet eder. Bu anayasa değişikliği geçerse TBMM başkanı sayın cumhurbaşkanı bir yere gittiğinde onu temsil edemeyecek. Kim temsil edecek? Belki dayısının oğlu, belki askerlik arkadaşı.