BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,98
ALTIN 2.434,97

Kemal Kılıçdaroğlu'na reva gördükleri galibiyetin faturası

Kemal Kılıçdaroğlu 790 oyla yeniden genel başkan seçildi. Hayırlı olsun. Hayırlı olsun da, bu galibiyet CHP için pek hayırlı olmayacak gibi. Bu galibiyeti Kılıçdaroğlu'na reva görenler, 9. yenilgiye zemin hazırladı aslında.

Ülkü İnce televizyon seyrediyor Yalova'daki evinde. CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı (Ekmeleddin İhsanoğlu) açıklanıyor o sırada. Ülkü hanım Muharrem İnce'yi haberdar ediyor:
-CHP'nin adayı açıklandı.
-Kim?
-Ay neydi... vallahi unuttum.
CHP'ye ışık olmak için, Kemal Kılıçdaroğlu'nun karşısına dikilen Muharrem İnce anlattı bunu. Karşısında oturan 1253 delegeye, CHP'nin acıklı durumunu anlattı başka bir deyişle...
CHP için, 36. Olağan Kurultay bana göre tarihi bir fırsattı. 8 seçim kaybeden Kılıçdaroğlu'nun değiştirilmesi, CHP'nin hayrına olacaktı ama 447 oy bu değişimin olması için yeterli değil... 

Yılmaz Özdil
'in de yazdığı gibi, seçimin galibi (Kemal Kılıçdaroğlu) sürekli yenilenler tarafından belirlendi. O yüzden Muharrem İnce'nin dışında, herkes gidişattan memnun. İlginç olan ise, CHP'nin bu gidişatından AK Partililer de memnun... 

Kemal Kılıçdaroğlu, "AKP'yi göndereceğiz" diyor Erdem Gül'e. Nasıl?Hangi güçle? Bu belli değil. 8 kez yenilgi tadan birinin bu saatten sonra AK Parti'yi iktidardan uzaklaşması mümkün mü?
Değil...
Aslı Aydıntaşbaş (Cumhuriyet) bu konuda benimle hemfikir. CHP'nin iktidarını ihtimal dışı görüyor. Ama yine de umudunu yitirmemiş. Kemal Kılıçdaroğlu'na "oyun kuruculuk" aklı veriyor:

" (...) CHP’nin önümüzdeki seçim sürecinde şöyle önemli bir misyonu var; o da yüzde 50’lik muhalefet blokunun ‘oyun kurucu’ gücü olmak. CHP, kendi başına AKP’yi alaşağı edemeyeceğini bilse de, her geçen gün zayıflayan AKP-MHP blokuna karşı referandumda “Hayır” oyu veren yüzde 49’luk seçmen blokunun makul bir aday etrafında birleşmesinin mimarı olabilir."

Yani?
Yüzde 25-26 oy bandıyla Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı adayı olması söz konusu olamaz... Aslı'nın önerdiği formül, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun bir başka versiyonu.. 

Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmalarından anlıyoruz ki, CHP bu formüle çok yakın.  CHP'den uzakta, Ekmeleddin İhsanoğlu benzeri bir aday bulacaklar yine...

Muharrem İnce'nin isyanı da, itirazı da bunaydı işte...
İtaatsizliğinin sebebi, dışarıdan bir aday arayışınaydı.
Memnuniyetsizliği, kırgınlığı, kızgınlığı... üstü örtülen, karanlığa hapsedilen partisini kurtarmak içindi.
Hiçbir şey yapmamak mı, yoksa çırpınıp sonuca ulaşmak veya ulaşmamak mı? Muharrem İnce, elinden gelen her şeyi yaptı kaybetmesine rağmen kazanan taraf oldu. 

Kemal Kılıçdaroğlu ise, kazandı ama kaybetti bana göre. 790 delegenin Kemal Bey'e reva gördüğü dünkü galibiyet, 9. yenilginin habercisiydi aslında. 2019'un şimdiden Tayyip Erdoğan'a teslimi ettiler.

Muharrem İnce sahici konuşmasında "yapmayın, etmeyin" dedi ama sesini duyuramadı.. 
O kadar bağırdı halbuki.. 
Niye duymadılar acaba?