BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Kemal Burkay'dan çarpıcı Öcalan tespiti

Kürt siyasetçi yazar Kemal Burkay, barış sürecinde AK Parti'nin attığı adımla birlikte Abdullah Öcalan'ın nasıl poizsyon değiştirdiğini açıkladı

Abone ol

Kürt siyasetçi yazar Kemal Burkay, katıldığı canlı yayında İmralı süreci ile ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu. "Öcalan İki yıl öncesine kadar Ak Parti'yi kale bile almıyordu" diyen Burkay, değişen dengeleri şöyle açıkladı.

HAK-PAR Genel Başkanı, Kemal Burkay, Kanal 7 Televizyonu'nda yayınlanan Başkent Kulisi programına katılarak Mehmet Acet'in sorularını yanıtladı ve önemli açıklamalar yaptı. Burkay, PKK'nın geçmişte Öcalan'ın kararlarına uyduğunu belirterek şunları söyledi.

ÖCALAN POZİSYONUNU TERK EDİYOR

"PKK, Öcalan'ı izliyor. 2000'de silahları bırakıyoruz dediği zaman izledi, sınır dışına çekilmeyi önerdiği zaman ona uydular, 4 5 yıl silah kullanmadılar. Sonra ne olduysa 2004'te İmralı ve Kandil birlikte savaş pozisyonuna girdiler. Şimdi Öcalan bu pozisyonu terk ediyor. Demek ki koşullarda bir değişim var. Bu iyi bir şey. Biz bu savaşın sona ermesini istiyoruz."

Burkay, Acet'in Öcalan ülkede ki dengelere, atmosfere, iklime bakarak ona göre bir pozisyon alıyor diyorsunuz? Peki, şimdiki pozisyonu ne o zaman, dün neydi bugün nedir? Sorusuna şöyle karşılık verdi.

ERGENEKON'A DAHA YAKINDI

"Bence iki üç yıla kadar Öcalan İmralı'da daha çok Ergenekon'a yakın idi. Askeri kesimlerin etkisindeydi. Onların bir kısmı tutuklandı şu an yargılanıyorlar. Yani İmralı'da Öcalan'ı etkileyebilecek konumda olan ve etkileyenler uzaklaştı. Belli ki O'nun üzerine hükümet Öcalan'la diyalog sağlayabildi. Güç dengesinin de değiştiğini gördü. Öcalan daha önce her şeyin ordudan geleceğini zannediyordu. AK Parti'yi kâle bile almıyordu. Hatta "Ak Parti çözümün önünde engel" diyordu. "Ordu çözüm istiyor, Ak Parti istemiyor" diyordu. Bu gerçekçi bir şey değildi. Hem de Ak Parti'nin açılım sürecini başlattığı yıllarda konuşuluyordu bunlar…

Burkay'ın son iki üç yıl içinde asker geri çekildi. Öcalan, Ak Parti'nin gücünü gördü ve Ak Parti ile iş yapmaya çalışıyor mu diyorsunuz? Sorusuna yanıtı ise şöyle oldu.

ÖCALAN POLİTİKASINI DEĞİŞTİRDİ

"Yani öyle denebilir. Öcalan'ın çevresindeki çember kırıldı. Hükümet diyalog kurdu, silahların susmasını istiyor. Böyle bir aşamada Öcalan'ın politikalarında değişim olmasını doğal karşılamak lazım. Yani dün askerin etkisi güçlüydü ve bu hatta 2004'te PKK'yı savaş düzenine sokacak kadar güçlüydü.

PKK TEKRAR SAVAŞA SOKULDU

Burkay, 2004'te PKK'yı ordu içinde bir grup tekrar şiddete teşvik etti mi? Diyorsunuz. Sorusunu ise şöyle yanıtladı.

"Bence onun etkisiyle PKK tekrar savaş konumuna sokuldu. Çünkü biliyorsunuz Nizamettin Taş ve arkadaşları 2004'te PKK'nın Kandil'deki kongresinden sonra ayrıldılar. Onlar dedi ki "Öcalan'ın avukatları geldiler Kandil'e kameraları kapattılar ve dedilerki başkan savaş kararı aldı" halbuki PKK o zamana kadar savaşı durdurmuştu, hep barıştan söz ediliyordu, ismini, programını bile değiştirmişti"