BIST 9.680
DOLAR 32,43
EURO 34,43
ALTIN 2.485,94
HABER /  EKONOMİ

KDV müjdesi küçük esnafa iyi haberi Binali Yıldırım verdi

Başbakan Yıldırım AK Parti Grup Toplantısı'nda KDV reform paketinin ayrıntılarını açıkladı. Buna göre vatandaşın maliyede biriken KDV'leri iade edilecek.KDV alacağını ödemezse, 3 aydan sonra faiz işleyecek.

Abone ol

Başbakan Binali Yıldırım partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada KDV düzenlemesiyle ilgili müjdeyi paylaştı. Başbakan Yıldırım, Mecliste geçen hafta komisyonda görüşülen "torba tasarının" TBMM Genel Kuruluna geleceğini söyledi.

Ayrıca bugün itibarıyla da 50 yıllık bir reformu hayata geçirecek katma değer vergisi ve bazı kanunlarda düzenleme yapan tasarıyı TBMM'ye göndereceklerini bildiren Yıldırım, "Bu son 33 yılda uygulanan kanunda, reform niteliğinde değişiklik yapıyor. Meclise sunacağımız bu tasarıda, 100'e yakın madde var. Birkaç tanesine değinmek istiyorum. Bu tasarı, yasalaştığı takdirde vatandaşın maliyede biriken KDV'leri artık iade edilecek. Vatandaşın devletten KDV alacağı kalmayacak. Bir takvime göre bunlar ödenecek. Eğer KDV iadesini ödemezse 3 aydan sonra faiz işleyecek. Dolayısıyla vatandaşın mağduriyeti giderilmiş olacak." diye konuştu.

HASILAT ESASLI VERGİLEME SİSTEMİ: Yıldırım, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'ndaki konuşmasında, küçük esnafa KDV konusunda iki önemli kolaylık getireceklerini söyledi.

Hasılat esaslı vergileme sistemine geçileceğini ifade eden Yıldırım, esnafın artık satış hasılatı üzerinden makul bir KDV hesaplayacağını, bunun dışındaki teferruatlarla uğraşmayacağını dile getirdi. 

KÜÇÜK ESNAFA KOLAYLIK: Küçük esnafın, KDV'sini beyan ettikten sonra ödemeyi iki ay sonra gerçekleştireceğini belirten Yıldırım, bu durumun esnafa ciddi bir kolaylık getireceğini anlattı.

İmalat ve ihracatçıların, ihraç ettikleri mallardan alacakları KDV'nin kapsamını ve miktarını da genişleteceklerinin altını çizen Yıldırım, "Böylece ihracatçılarımız yüklendikleri KDV ve diğer KDV'leri de alabilecekler. İş yükünü dikkate alarak yeminli mali müşavirlerinin yanı sıra serbest mali müşavirlere de KDV raporu düzenleme imkanı getiriyoruz. Bu da esnafımızın yükünü azaltacak." dedi. 

DAHA BUNDAN İYİSİ NE:  Binali Yıldırım, hayırseverlere de çeşitli kolaylıklar sağlanacağını söyledi. Hayırseverlerin yaptırdıkları okul, kreş, bakımevi ve her türlü sosyal projelerine KDV istisnası getirildiğini vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu:

ASGARİ ÜCRET YILIN BAŞINDA DA AYNI SONUNDA DA AYNI OLACAK: "TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda geçen hafta kabul edilen tasarıda da birçok güzellikler var. Asgari ücret, yılın belirli aylarından sonra vergi dilimi değişiyor ve ücrette kesintiye gidiliyordu. Artık bu ortadan kalkıyor ve asgari ücret yılın başında da aynı, sonunda da aynı olacak. Vergi diliminde dolayı vatandaş herhangi bir kesintiye maruz kalmayacak. 2020 yılı sonuna kadar yeni bir istihdam seferberliği için yeni kolaylıklar getiriyoruz.

Maliye Bakanı'ndan KDV açıklaması

 BİR SENDEN BİR BENDEN PROGRAMI: İlave istihdam sağlayan işletmelere yıl boyunca gelir vergisi, damga vergisi, sosyal güvenlik primi desteği sağlıyoruz. Maliyetleri biz karşılıyoruz. Bir senden, bir benden programını da hayata geçiriyoruz. İşverenin işe aldığı ikinci kişinin maaşını da diğer paralarını da biz veriyoruz. Daha bundan iyisi ne? Hiçbir mazeret yok. İki yıldır uyguladığımız asgari ücret desteği uygulamasını devam ettireceğiz."

Yıldırım, kanun tasarısı ile kadınların iş hayatına katılmalarını da teşvik edeceklerini söyledi. Ayrıca 16 yaş ve üzerindeki aracını hurdaya ayıranlara 10 bin liraya kadar teşvik verileceğini vurgulayan Yıldırım, böylece yollardaki araçların güvenliğini artırdıklarını, hem de otomotiv endüstrisinin üretimine devam etmesini sağladıklarını anlattı.

Motorlu Taşıtlar Kanunu ile Trafik Kanunu'ndaki farklı tanımlamaları da ortadan kaldıracaklarını aktaran Yıldırım, "Lüzumsuz yere fazla vergi ödeyen minibüsçüler artık bundan sonra daha az vergi ödeyecek." dedi.