BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,82
ALTIN 2.440,38
HABER /  GÜNCEL

KCK, Oda Tv ve ÇHD davalarının yeni adresi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayı sonrası kapatılan Özel Yetkili Mahkemeler'in dosyaları bölüştürülmeye başlandı.

Abone ol

 Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasının ardından Odatv, KCK ve ÇHD davalarının mahkemeleri belli oldu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı, 6526 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında görevi sona eren mahkemelerde, ayrıştırılacak dosyalar belirlendi.

Resmi'de yayımlanan 6526 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle Van, Muş, Bitlis, Ağrı ve Hakkari'deki mahkemelerin görev alanına giren suçlarla ilgili davalara bakan Van özel yetkili 3, 4, 5 ve 6. ağır ceza mahkemeleri kapatıldı.

Görevi sona eren ÖYM'lerde görülen dava dosyalarını ayrıştıran Van Cumhuriyet Başsavcılığı, 441 dosyayı, suçun işlendiği illerdeki ağır ceza mahkemelerine gönderecek ve soruşturmalar ilgili cumhuriyet başsavcılıkları tarafından yürütülecek.

Bu kapsamda, savcılıkça yapılan incelemeler sonucunda davası devam eden 441 dosyadan 131'i Van'da, 180'i Hakkari'de, 12'si Van-Erciş'te, 20'si Ağrı-Patnos'ta, 61'i Bitlis'te, 37'si de Muş'ta görülecek.

KCK DAVALARI

Özellikle terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik davalar ile terör örgütünün Hakkari merkez, Yüksekova, Çukurca ve Şemdinli ilçelerindeki askeri üs bölgelerine düzenlediği saldırılar ve saldırıların ardından yakalanan terör örgütü mensupları hakkında açılan davalar da bundan böyle Hakkari Adliyesi'nde karara bağlanacak.

Bunlar arasında, kamuoyunda geniş yankı uyandıran terör örgütünün önceki yıllarda gerçekleştirdiği ve onlarca askerin şehit olduğu Dağlıca, Gediktepe, Yeşiltaş, Aktütün baskınları ile 9 kişinin hayatını kaybettiği Geçitli saldırısı gibi önemli davalar bulunurken, söz konusu davalardan dolayı Hakkari Adliyesinde oluşacak yoğunluk nedeniyle yeni bir ağır ceza mahkemesi kurulmasının planlandığı belirtildi.

Bu arada, özel yetkili mahkemelerin kaldırıldığı Van Adliyesinde, söz konusu mahkemelere ait duruşma salonlarının kapısına, "6526 sayılı yasa gereği mahkememiz kaldırılmıştır. Dosyalar tevzi bürosuna devredileceğinden herhangi bir karar verilmemekte ve duruşmalar yapılmamaktadır" ifadesinin yer aldığı yazılar asıldığı görüldü.

ODA TV VE ÇHD DAVALARI NE OLDU?

Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından Odatv, KCK ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatların yargılandığı davalara bakacak mahkemeler belirlendi.

Bu çerçevede İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen, aralarında gazeteciler Ahmet Şık, Nedim Şener ve Soner Yalçın'ın da bulunduğu 13 sanık hakkındaki dava dosyası ile İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından bakılan "terör örgütü DHKP-C'ye üye olmak ve yönetmek" suçlarından haklarında dava açılan ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın da aralarında bulunduğu 5'i tutuklu 22 avukatın yargılandığı dava dosyası, İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen "terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK"ya yönelik 77'si tutuklu 204 sanıklı KCK ana davasının dosyası da İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesine iletildi.

Dava dosyalarını devralan mahkemeler yeni duruşma günleri belirleyerek, yargılamaya başlayacak.

Dava dosyalarının dağılımının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca gerçekleştirildiği kaydedildi.