BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,73
ALTIN 2.498,07
HABER /  GÜNCEL

KCK davasında savcıdan hapis talebi!

Diyarbakır'daki KCK ana davasında savcı, aralarında Gültan Kışanak, Hatip Dicle ve Ahmet Türk'ün de bulunduğu sanıklar için 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istedi.

Abone ol

Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK ana davasında aralarında DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün de bulunduğu sanıklar hakkında savcı, mütalaasını sundu.

Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuksuz yargılanan sanıklar katılmazken avukatları hazır bulundu. Mahkeme önceki günlerde dosyada ifadeleri bulunan gizli tanıklardan "Toros", "Padişah", "Gülşah", "X" ve "Kar"ı dinlemişti.

Duruşmada, savcı sanıklar hakkında 675 sayfadan oluşan mütalaasını okudu. Mütalaasında, tutuksuz yargılanan sanıkların eylemlerine ilişkin detaylı bilgiye yer verildi.

SAVCI ÜÇ İSİM İÇİN HAPİS İSTEDİ

Savcı, Yüksek'in "silahlı terör örgütünü yönetmek" suçundan 10 yıldan 15 yıla, Dicle, Kışanak ve Türk'ün de "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis ile cezalandırılması yönünde görüşünü bildirdi.

Ahmet Türk hakkında ayrıca "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan da 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası isteyen savcı, TCK 314/1 ile 314/2 maddeleri gereğince sanıkların "silahlı terör örgütünü yönetmek" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından 5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını talep ederken, 11 sanığın da beraatine karar verilmesi yönünde görüşünü bildirdi.

DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI TALEBİ

Mahkeme, tahliye olduktan sonra 1 Kasım 2015'teki 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde HDP'den milletvekili seçilen Osman Baydemir, Dirayet Taşdemir, Çağlar Demirel, Selma Irmak, Ahmet Yıldırım, Besime Konca, Alican Önlü ve Nadir Yıldırım'ın üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluştuğu gerekçesiyle Anayasa'nın 83. maddesine istinaden "dokunulmazlıklarının kaldırılması talebinde bulunulması"na karar vermişti.

Bu kapsamda hazırlanan fezleke, TBMM Başkanlığına sunulmak üzere Adalet Bakanlığına gönderilmişti.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, 191 sanık hakkında, "Devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak", "Terör örgütü üyesi ve yöneticisi olmak" ve "Terör örgütüne yardım ve yataklık etmek" suçlarından 15 yıldan ağırlaştırılmış müebbete kadar değişen hapis cezası isteniyor.