BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,76
ALTIN 2.491,02
HABER /  GÜNCEL

KCK davası salona sığmadı

Mahkeme, talepler üzerine yarın duruşmalara Silivri'de devam edip etmeme konusuna karar verecek...

Abone ol

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, PKK terör örgütünün şehir yapılanması KCK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, çoğunluğu avukatlardan oluşan 37'si tutuklu 50 sanık hakkında açılan davada, salonun yetersizliğine ilişkin talepler üzerine, yarın duruşmalara Silivri'de devam edip etmeme konusuna karar verecek.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda görülen duruşmada, avukatlar, ''anadilde savunma'' ve ''yargılamanın durdurulması'' talebini reddeden mahkemenin kararına yönelik itirazlarda bulundu.

Avukatlardan Baran Doğan, Karamanoğlu Mehmet Bey'in, ''Şimden gerü hiç gimesne divanda, dergahda, bergahda ve dahi her yerde Türk dilinden özge söz söylemeye'' şeklindeki fermanını hatırlatarak, ''Adliye', 'mahkeme', 'iddianame', 'katip', 'mübaşir' kelimeleri Türkçe değil, isterseniz bu fermanı uygulayın. Artık fermanlarla olmuyor. Dillere yasak konulamaz'' dedi.

Doğan, anadilde savunma yapma isteğinin karşılanmasının zorunluluk olduğunu savundu.

Sanık avukatlarından Hakan Sadıkoğlu'nun, ''Kürtçe resmi dil olsaydı ve sizler de bu dilde savunma yapmaya zorlansaydınız, hakim de (sanık) Mustafa Eraslan olsaydı...'' şeklindeki sözlerine Mehmet Ekinci, ''O zaman yanmıştık. Mustafa Bey'in oturuşu bile değişti'' demesi salonda gülüşmelere neden oldu.

"SAVUNMA YAPMAYACAĞIM"
Mahkeme Başkanı Ekinci, avukatların itirazlarının ardından sanıkların kimlik tespitlerine geçildiğini belirtti.

Bunun üzerine avukatlar, anadilde savunma yapmak isteyen sanıkların, tercüman olmadan adres bilgilerinin alınamayacağını ifade etti. İtirazlara rağmen kimlik tespitine geçildi.

Kimlik tespitleri sırasında bazı sanıklar Kürtçe konuştu.

Kimlik tespiti sırasında, sanıklardan eski DEP milletvekili Mahmut Alınak, kendisinin ''Gençler Ölmesin Ocaklar Sönmesin Girişimi Sözcüsü'' olduğunu belirterek, ''Ne Türkçe ne Kürtçe ne Ermenice ne Boşnakça hiç bir dilde savunma yapmayacağım'' dedi.

Kimlik tespitinin tamamlanmasının ardından mahkeme heyeti, duruşmayı yarın saat 11.00'e erteledi.

Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, salonun yetersizliğine ilişkin talepleri yarın değerlendireceklerini, duruşmaların Silivri'de yapılabilmesi yönünde karar verilebileceğini bildirdi.