BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.302,73
HABER /  DÜNYA

Kazalarda hayatını kaybedenlerin yüzde 15’i 15 yaşından küçük

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve İçişleri Bakanı Muammer Güler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Mi...

Abone ol

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve İçişleri Bakanı Muammer Güler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Polis Eşleri Yardımlaşma-Kaynaşma Derneği ve Uluslararası Polis Birliği Türkiye başkanlığı ile OPET’in sponsorluğunda gerçekleşen “Trafik Dedektifleri Projesi” tanıtım toplantısına katıldı.
Rixos Otel’de gerçekleştirilen toplantıda “Trafik Dedektifleri Projesi”nin önemine değinen Bakan Fatma Şahin, “Yılda yaklaşık olarak 4 - 8 bin arası trafik teröründen dolayı ölümlü vakaların yaşandığı bir Türkiye’den ve bunun mücadelesinden bahsediyoruz. Bunun da yüzde 15’i, 0-14 yaştır” dedi.
3 bakanlık ve 9 kurumun işbirliğiyle önemli bir çalışmanın alt yapısını oluşturduklarını söyleyen Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak bu çalışmaları yapabilmek için güçlü paydaşlara ve ortaklara ihtiyaçları olduklarını ifade ederek şöyle devam etti:
“Trafik konusunda, bir çocuğun bisiklete bindiğinde veya bir topun peşinden giderken trafik canavarı ile karşı karşıya kalması, bugün trafik terörü dediğimiz mücadele için beraberiz.”
Yakın zamanda kadına yönelik şiddetle mücadele gününü kutladıklarını belirten Şahin, “Kadına yönelik şiddette neler yapılması gerektiği, hukuki alt yapısını oluşturarak, daha fazla kadınımız ölmesin diye önemli bir çalışma yapıyoruz. Kadına şiddetle mücadeleye başladığımız zaman 177 kadınımız, şiddet görmesi nedeniyle hayatını kaybediyordu. Bugün yaptığımız bütün düzenlemelerin sonucunda bu sayıyı şuan da 140 civarına düşürmüş durumdayız” diye konuştu.
Türkiye’de yaşanan trafik kazalarına ve yaşanan kayıplara da değinen Şahin, şöyle devam etti:
“Öyle bir alanda şuan da mücadele ediyoruz ki yılda yaklaşık olarak 4 bin ile 8 bin arası trafik teröründen dolayı ölümlü vakaların yaşandığı bir Türkiye’den ve bunun mücadelesinden bahsediyoruz. Bunun da yüzde 15’i, 0-14 yaştır. Türkiye ortalaması böyleyken dünya ortalaması nedir diye baktığımız zaman, Amerika Birleşik Devletleri’nde bu oran yüzde 6, İngiltere’de yüzde 5, Almanya’da ise yüzde 4’tür. Dolayısıyla bireyin, toplumun ve devletin yapması gereken ne kadar önemli bir iş birliğini gösteren fotoğraf ile karşı karşıyayız. Herkesin elini taşın altına koyması ve bu durumu bir mücadele alanına dönüştürmesi gerekiyor.”
İçişleri Bakanı Güler ise, Türkiye’de 23 milyonun üzerinde sürücünün olduğunu ve 17 milyonun üzerinde kayıtlı aracın bulunduğuna dikkat çekerek, bu sayıların her yıl 1 milyon olarak arttığını ifade etti.
Her türlü önlemin alınmasına rağmen trafik kazalarında birçok vatandaşın hayatını kaybettiğini ve yılda milyarlarca liralık zararın meydana geldiğini, yaralanmaların olduğunu kaydeden Güler, “Trafikte yaşanan artış trafiğin 4 temel unsuru olan altyapı, eğitim, denetim ve sağlık alanlarında yani yatırımlar yapmayı ve insanlarımıza çağdaş bir trafik anlayışını öncelikle zihinlere yerleştirmeyi gerektiriyor. Bu proje çocuklarımızı bir farkındalığın ötesinde, zihinsel bir dönüşümle oradaki yeni alışkanlıkları edinmeleri için önemli bir fırsat yaratacaktır” açıklamasında bulundu.
Türkiye’nin, yakın zamana kadar alt yapıdaki yetersizlikle kurallara yeterince uyulmaması nedeniyle kazaların olağan karşılandığı bir ülke olarak algılandığını ifade eden Güler, şöyle konuştu:
“Ancak bunu değiştirmek için son yıllarda özellikle bölünmüş yol uygulamasında çok büyük bir mesafe aldık. Cumhuriyet tarihi boyunca 6 bin 100 kilometre olarak gerçekleştirilen bölünmüş yol uygulamasını Başbakan Tayyip Erdoğan’ın çok özel bir proje olarak hükümetimizin önemli bir yatırımları olarak 22 bin kilometrenin üzerine çıkarmış bulunuyoruz. Trafikteki alt yapı bir anlamda büyük ölçüde sağlanmış oluyor.”