BIST 9.089
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,67
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Kazakistan'ta internete ağır darbe!

Kazakistan'da yeni internet yasasıyla hükümet istediği anda web sitelerin fişini çekebilecek.

Abone ol
Kazakistan'da İletişim Kanun'undaki yeni değişikliklere göre, yetkili makamlar mahkeme kararı olmadan sosyal ağlar ve interneti kapatabilecek.
 
Kazakistan'da mevcut iletişim kanununa eklenen hükümler çerçevesinde, toplum ve devlet çıkarlarına aykırı davranmak; seçim yasasını ihlal edecek şekilde bilgi yaymak; kamu düzenini bozacak aşırılıkçı terörist faaliyet; ayaklanma ya da toplanma çağrısı yapmak gibi durumlarda Kazakistan Başsavcılığı tarafından yetkili organa talimat verilerek internet ve sosyal ağlar geçici olarak askıya alınabilecek. 
 
3 SAAT İÇİNDE KAPATILABİLECEK
 
Yeni değişikliklere göre, internet akışını düzenleyen yetkili organların, Başsavcılıktan aldığı talimatları servis sağlayıcılara 3 saat içinde uygulatmak zorunda olacak. Kazakistan'da İletişim Kanun'undaki yeni hükümlere göre, Kazak Başsavcılık makamı vereceği talimatla internet ve hatta cep telefonu bağlantısını birkaç saat içerisinde mahkeme kararı olmadan kesebilecek. 
 
Kazakistan Parlamentosunda görüşülmek üzere onaylanan iletişim kanunundaki değişikliklerin WhatsApp, Twitter, VKontakte, M-Agent, Skype gibi sosyal ağlar ile çevrim içi (on-line) internet sitelerini kapsadığı bildirildi. 
 
Kazak senatosu tarafından sunulan internet tezkeresi ''internet ortamında yanlış bilgi yayılmasının topluma verdiği zarar'' şeklinde gerekçelendirilirken, alt yasama meclisinin Senato tarafından önerilen kanun değişikliklerini kabul ettiği belirtildi.

PROTESTOLAR VE DEVALÜASYON GEREKÇESİ 
 
Kazakistan'da İletişim Kanunu'nun parlamento gündemine gelmesine neden olarak Kazakistan Merkez Bankası tarafından 11 Şubat 2014'te yapılan devalüasyonun sonrası 15-16 Şubat'ta Almatı'da yapılan protestolar ve yaşanan olaylar gösteriliyor.
 
Almatı'daki protestolar öncesinde vatandaşların ülkedeki 3 büyük bankanın iflas ettiği ve herkesin acilen parasını bu bankalardan çekmesi yolunda WhatsApp mesajları aldığı iddia edilirken, bankaların bu durumdan milyonlarca dolar zarar ettiği, yanlış söylenti yaymanın önüne geçilmesi amacıyla söz konusu kanun değişikliklerinin gündeme geldiği ifade ediliyor.
 
İnternet yoluyla yanlış söylenti yaymak hakkında ceza kanununa eklenen maddeler ise 12 yıla kadar hapis cezalarını içeriyor. Kazakistan'da İletişim Kanunu'nun Parlamentodan geçerek imzalanmak üzere Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'e gönderildiği kaydedildi.