BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.515,69
HABER /  GÜNCEL

Kazakistan'da cumhurbaşkanlığı seçimi

Nur Otan Partisi tarafından yeniden aday gösterilen Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'e eski Ulaştırma Bakanı Abilgazi Kuseyinov ve Komünist Partisi adayı Turgun Sızdıkov seçimlerde rakip oldu.

Abone ol

Kazakistan'da halk, 5 yıl boyunca görev yapacak Cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti.

Seçime aralarında Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in de bulunduğu 3 aday yarışıyor.

Nur Otan Partisi tarafından yeniden aday gösterilen Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'e eski Ulaştırma Bakanı Abilgazi Kuseyinov ve Komünist Partisi adayı Turgun Sızdıkov seçimlerde rakip oldu.

Ancak iki rakibi de Nazarbayev politikalarına yakın isimler olarak görülüyor.

Beş yıl daha

Kazakistan'ın bağımsızlığından beri ülkenin başında olan Nazarbayev'in seçim programında 'Nurlu Yol' adını verdiği ekonomik kalkınma programı geniş yer tutuyor.

26 yıldır iktidarda olan Nazarbayev halktan ülkenin geleceği ve istikrarı adına oy istedi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in kazanacağına kesin gözüyle bakılıyor.

1991 yılında bağımsızlığını kazanan Kazakistan'ın ilk devlet başkanı seçimi 1 Aralık 1991 yılında düzenlenmiş ve ülkenin kurucu Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ilk cumhurbaşkanı olmuştu.

Nazarbayev yine seçilecek

Orta Asya'nın en büyük ekonomisine sahip olan Kazakistan'da, 2007 yılında yapılan anayasa değişikliği ile devlet başkanlığı seçimleri yedi yıldan beş yıla indirilmişti.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, 2011 yılında yapılan son seçimlerde oyların yüzde 95,5'ini alarak dördüncü kez Cumhurbaşkanı seçilmişti.

75 yaşındaki Nursultan Nazarbayev'in, bir kez daha beş yıllığına devlet başkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Kazakistan'da demokrasi

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kazakistan'ın açık ve demokratik bir seçime ev sahipliği yaptığını ve buna dünyanın her yerinden gelen gözlemcilerin de şahitlik ettiğini söyledi.

Yerli ve yabancı 200'den fazla basın mensubunun takip ettiği seçimi, uluslararası örgütlerin de aralarında bulunduğu 850 yabancı gözlemci izliyor.

Yaklaşık 9.5 milyon seçmen yaklaşık 10 bin sandıkta oy kullanıyor.

Kazakistan'da kesin olmayan seçim sonuçları yarın, resmi sonuçlar ise Cuma günü açıklanacak.