BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 35,00
ALTIN 2.426,54
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Kayseri'nin marka tescil raporu

Kayseri sanayisi gelişiyor. Bunun kanıtlarından biri de 2009 yılında yapılan marka tescil başvuru sayısı

Abone ol
Kayseri Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Kamil Akçadırcı yaptığı yazılı açıklamasında, Kayseri’de 2009 yılında 786 marka tescilinin yapıldığını bildirdi.

Kamil Akçadırcı, “Kayseri’de sanayinin gelişmesinin bir sonucu olarak patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım başvurularında önemli oranda artış olmuştur. İlimiz sanayisinin gelişmesinde sınaı mülkiyet hakları en önemli faktörlerden biridir” dedi.

Yenilikçi, girişimci ve çalışkan insanı ile Kayseri’nin marka bir şehir olduğunu söyleyen Akçadırcı, “Şehirler ve firmalar ancak markaları ile zengin olabilirler. Sanayicilerimizin vizyonlarını geliştirerek ilimiz ve ülkemiz ekonomisine katkıda bulunabilmeleri ve Dünya ekonomisinde söz sahibi olabilmeleri için güçlerini birleştirerek markalaşmaları zorunlu bulunmaktadır” dedi ve şu bilgileri verdi:

“Küreselleşen ve rekabetin kabuk değiştirdiği Dünya’da “girişimcilik”, “uluslar arası sermaye”, “yenilikçilik”, “Ar-Ge” ve “markalaşma” başarının anahtarı olmuştur.

Serbest Piyasa Ekonomisi modelinde gelişen ve değişen şartlar karşısında İnovasyon , kümelenme ve markalaşma sayesinde ileri teknoloji ile katma değeri yüksek, kaliteli ürünler üretip, ekonomiye ve istihdama daha büyük kaynaklar yaratılması mümkün bulunmaktadır.
İlimiz sanayisinin globalleşen dünyada yerini alabilmesi ve rekabet edebilmesi için değişim kaçınılmazdır.Uluslararası piyasalarda rekabet edebilmek için Kayseri’nin gurur duyduğu güçlü markaların artması gerekmektedir.

Türk Patent Enstitüsü verilerine göre Kayseri, iller sıralamasında 2009 yılında faydalı model ve endüstriyel tasarımda İstanbul, İzmir, Ankara Konya ve Bursa’dan sonra 6’ncı sırada yer almıştır. Patent tescilinde 12’nci sırada ve marka tescilinde ise 668 marka tescili ile 10’ncu sırada yer almaktadır.

Geçen yıl Kayserili sanayiciler 786 marka, 352 endüstriyel tasarım, 120 faydalı model ve 35 patent tescili müracaatında bulunmuşlardır.
İlimizin yöresel değerlerini koruma altına alan Kayseri pastırması ve sucuğunun da yer aldığı tescilli 5 adet coğrafi işaret ile Kayseri bu alanda da iller sıralamasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Sınai mülkiyet haklarının kamuoyuna tanıtılması, sanayici ve girişimcilerimize yardımcı olunması ve İl Müdürlüğümüzün Türk Patent Enstitüsü bürosu gibi hizmet verebilmesi için Türk Patent Enstitüsü tarafından İl Müdürlüğümüz personeline sertifikalı eğitim verilmiştir.
Marka, patent, faydalı model, endüstriyel tasarım, fikri mülkiyet, entegre devre topografyası ve coğrafi işaretlerle ilgili dokümanlar, başvuru kılavuzları sanayicilerimize ulaştırılmak üzere İl Müdürlüğümüzde bulunan teşhir standında sergilenmektedir.

Sanayicilerimiz, girişimcilerimiz konu ile ilgili CD, doküman ve ayrıntılı bilgiyi İl Müdürlüğümüzden alabilirler”