BIST 9.058
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.297,12
HABER /  GÜNCEL

Kayıp Şehzade Yahya İskender kimdir nasıl öldü hayatı!

Kayıp Şehzade İskender Yahya kimdir? Şehzade İskender tahta çıktı mı? İskender Yahya nasıl öldü? STAR TV Muhteşem Yüzyıl Kösem Kayıp Şehzade İskender'in ölümü ve hayatı ile ilgili detaylar internethaber.com'da.

Abone ol

Kayıp Şehzade İskender kimdir? Safiye Sultan'ın oğlu Şehzade İskender Yahya tahta çıktı mı? Şehzade İskender nasıl öldü? STAR TV Muhteşem Yüzyıl Kösem Kayıp Şehzade İskender'in hayatı ve ölümü ile ilgili bilgiler haberimizde...

KAYIP ŞEHZADE İSKENDER NASIL ÖLDÜ - İSKENDER YAHYA KİMDİR?

Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisiyle merak uyandıran Şehzade İskender 12. Osmanlı Padişahı III. Murad Han’ın oğludur. 1585 yılında Valide Safiye Sultan’dan doğmuştur. Ağabeyi III. Mehmet tahta çıkınca tüm erkek biraderlerini öldürtünce ileride benzer bir kader paylaşmaması için validesi tarafından saraydan kaçırılmıştır. Bugünkü Makendonya toprakları üzerinde bir manastıra bırakılmış ve Hristiyan olarak vaftiz edilmiştir.

Şehzade İskender’in ilk adı Yahya’dır. Osmanlı topraklarına geri döndüğünde İskender adını kullanmıştır. Abisinin III. Mehmet’in 1603 yılında vefat etmesinin ardından kendisinden küçük yeğeni I. Ahmet tahta çıkar. Hayatta yaşayan en büyük şehzade olan İskender tahtın kendi hakkı olduğunu iddia ederek hayatını Osmanlı Devleti’nin tahtına geçebilmek amacına adayacaktır.

KAYIP ŞEHZADE İSKENDER YAHYA NASIL ÖLDÜ?

1603 senesinden sonra Avrupa’da sürekli kendi davasına destekler arayan Şehzade Yahya Floransa, Roma, Madrid, Krakov, Prag ve Antwerp başta olmak üzere bir çok şehri ve ülkeyi gezer. 1614-1617 seneleri içinde Sırp Ortodoks Kilisesiyle birlikte Şar Dağlarında ve Nobırda çeşitli ayaklanma girişimlerine karışmış, sipahi ve yeniçeri kılığında yolculuk etmiştir. Bu dönemden sonra Kazakların desteği ile meydana getirdiği donanmayla İstanbul’a saldırsa da başarı sağlayamayacaktır. Sonraki dönemlerde çeşitli Avrupa saraylarında destek arama girişimlerini sürdürür. 1643 yılında Nobırda’ya döner. 1649 yılında Karadağ’da çatışmaların arasında hastalanarak vefat eder.

19 ŞEHZADEYİ ÖLDÜREN PADİŞAH: SULTAN 3. MEHMED HAN

Sultan Mehmet Han(3.Mehmed Han) 26 Mayıs 1566 tarihinde dünyaya gelmiştir. Osmanlı İmparatorluğunun 13. padişahı ve İslam camiasının 92.halifesi olmuştur. 1595 yılında tahta çıkan 3.Mehmed ölümüne kadar padişahlığını devam ettirmiştir.

Safiye Sultan'ın oğlu olan 3.Mehmed'in adı, (2.Mehmet)Fatih Sultan Mehmet'e benzemesi için dedesi Kanuni Sultan Süleyman tarafından konulmuştur. Tahsilini Şehzadeliğinde İbrahim Cafer Efendi ve Pir Mehmed Azmi Efendi gibi dönemin tanınan alimlerinden almıştır.

1583 yılında Manisa sancağı valiliğine tayin edilen 3.Mehmed, babası 3.Murat'ın vefatı nedeniyle Osmanlı tahtına çıkmıştır.

19 KARDEŞİNİ ÖLDÜRDÜ

Sultan Mehmet ilk çıktığı an verdiği ilk emir 19 kardeşinin ölüm fermanını vermek olmuştur. Bu olay tarihe Osmanlı İmparatorluğunun en kanlı olaylarından birisi olarak geçmiştir. Bu olaydan dolayı halkın 3.Mehmed'e kin duyduğu ve onu sevmediği rivayet edilmiştir.

KAYBEDİLEN ESTERGON KALESİ

Sultan 3.Mehmed, Osmanlı-Avusturya savaşı devam ederken tahta geçmiştir. Babasından tahtı alan 3.Mehmed, tahta çıkınca direk Avusturya ve Eflak sorunuyla ilgilenmiştir. 1595 yılında Estergon kalesi Avusturya güçleri tarafından kuşatılmış, Sultan 3.Mehmed ve ordusu 40 Km ileride olmasına rağmen yardıma gitmemiştir. Estergon kalesini savunan az sayıda Osmanlı ordusu, sayıca fazla olan Avusturya ordusuna direnememiş ve Estergon kalesi kaybedilmiştir.

VEFATI

Saraya dönerken yolda karşılaştığı bir meczub'un "56 gün sonra gelecek kazadan kurtulamazsın. Gafil olma padişahım" demesi 3.Mehmed'i etkilemiştir. Yemeden imeden kesilen padişah 21 Aralık 1603'te kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmiştir.

OSMANLI'DA KARDEŞ KATLİ

Kuruluş devrinden itibaren evladını ve/veya kardeşlerini öldürten padişahlar şöyledir:

Osman Gazi, amcası Dündar beyi katlettirmiştir.

1. Murat, kardeşleri Halil ve İbrahim beyi; kendi oğlu Savcı beyi katlettirmiştir.

Yıldırım Beyazıd, kardeşi Yakub Bey'i öldürtmüştür.

2. Murat, amcası Mustafa'yı ve kardeşi Mustafa'yı öldürtmüştür.

Fatih Sultan Mehmet, kardeşi Ahmed'i ve İstanbul'un fethi aşamasında Orhan isminde bir şehzadeyi katletmiştir.

2. Beyazıd kardeşi Cem Sultan'ın oğlu Oğuz Han'ı öldürtmüştür.

Yavuz Sultan Selim, 8 yeğenini katletmiştir.

Yavuz, kardeşi Korkut ve Ahmet'i öldürtmüştür.

Kanuni Sultan Süleyman, Rodos'un fethinde Cem Sultan'ın oğlunu ve torununu idam ettirmiştir.

Süleyman, oğlu Mustafa'yı, torunu Mehmet ile Beyazıd ve Beyazıd'ın beş oğlunu katletmiştir.

3. Murat, beş kardeşini öldürtmüştür.

3. Mehmet, 19 kardeşini katletmiştir.

3. Mehmet, oğlu Mahmut'u öldürtmüştür.

2. Osman, kardeşi Mehmet'i katletmiştir.

4. Murat, kardeşleri Beyazıd, Süleyman ve Kasım'ı öldürtmüştür.

3. Osman, amcazadesi Şehzade Mehmet'i katletmiştir.