BIST 9.479
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.507,68
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Katlamalı harç Meclis gündeminde!

CHP Manisa milletvekili Özgür Özel, Başbakan Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Abone ol

Özgür Özel'in katlamalı harçların iadesinin yapılıp yapılmadığına ilişkin soru önergesi şöyle:

Okulunu uzatan ya da bir dersi üç ve daha fazla kez alan öğrencilerin, aldığı ders ücretinin %50, %100 ve %300’e kadar ödemek zorunda olduğu katlamalı harç birçok üniversitede uygulanmaya başlamış ve hemen hemen tüm üniversitelerde hızlı bir şekilde uygulamaya geçiş yapılmıştır. Üniversite öğrencileri katlamalı harçlarla ilgili sosyal medya, internet siteleri aracılığıyla ve çeşitli eylemler ile sesini duyurmaya çalışmış, yoğun bir şekilde mücadele ederek karşı koymuş ve sonucunda hükümet geri adım atmak, katlamalı harç uygulamasını durdurmak zorunda kalmıştır.
Konuyla ilgili olarak Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Normal eğitim öğretim süresince okulunu bitirenlerden daha önceki kararımız, harç ve katkı payı alınmıyordu. Ancak bu süre içerisinde eğitimini tamamlayamayanlardan yüzde 50 veya yüzde 100, yüzde 150 artırımlı değil, o sene için ne kadar öngörüldüyse, beşinci, altıncı yedinci yıl olan öğrenciler sadece bu katkı payını ödeyecekler. Lisansüstü öğrenciler de aynı uygulamanın içerisinde kalacak ve eğer bugüne kadar artırımlı olarak katkı payı ödemiş olanlar varsa, normalin dışındaki kısım kendilerine iade edilmiş olacak.” diyerek katlamalı harç uygulamasının durdurulduğunu ve o güne kadar fazla harç ödeyenlerin ise ödedikleri fazla miktarın iade edileceğini belirtmiştir. Ancak aradan geçen zamana rağmen öğrencilerden ödedikleri fazla miktarların hala ödenmediğine ilişkin şikâyetler tarafımıza ulaşmaktadır.

Buna göre;
• Katlamalı harcın yürürlükte olduğu dönemde kaç üniversite öğrencisinden fazla miktarda harç ödemesi alınmıştır? Bu öğrencilerden fazla alınan harç tutarı ne kadardır?
• Bugüne kadar kaç öğrenciye fazla ödediği harç miktarı geri iade edilmiştir? Bu öğrencilere iade edilen harç tutarı ne kadardır?
• Bugüne kadar ödenen fazla miktarların hala ödenmemiş olmasının nedeni nedir?
• Fazla ödenen harçların en kısa sürede iadesi için herhangi bir çalışma başlatılmış/başlatılacak mıdır?
• Fazla ödediği harçlar iade edilmeyen öğrencilere bu fazla ödemeler ne zaman iade edilecektir? Bunların en kısa sürede iadesi için bir ödeme planı hazırlanmış mıdır?