BIST 8.774
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.238,07
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

'Katılım yüzde 50'nin altında kalabilir'

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Köşk seçimlerinde yurtdışındaki katılımın yüzde 50'nin altında kalabileceğini söyledi.

Abone ol
Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurtdışındaki katılımın, yüzde 50'nin altında kalabileceğini söyledi. İlk olması nedeniyle bazı acemiliklerin yaşandığını söyleyen İşler, katılımdaki düşüklüğün nedenlerini anlattı.

Emrullah İşler, katılımın az olmasını NTV'ye değerlendirdi. İlk olması nedeniyle bazı acemilikler yaşandığını söyleyen İşler, "Katılım yüzde 50'nin altında kalacak gibi duruyor" dedi. NTV canlı yayınına telefonla bağlanan Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler de katılım oranının düşük olmasını, seçimlerin yaz aylarına denk gelmesi ve ilk defa olmasına bağladı. İlk olması sebebiyle bazı acemilikler de yaşandığını kaydeden Başbakan Yardımcısı şunları söyledi:
 
"Seçime olan ilginin düşük olmasının iki nedeni var. Birincisi yaz aylarına gelmesi. İkincisi de ilk defa yapılıyor olması. Bilindiği gibi yurtdışında randevu sistemi var. Yapılan uyarılara rağmen onda 1 oranında vatandaşımızı randevu almış. Randevu almayınca sistem otomatik olarak randevu veriyor.

"RANDEVU ALIŞKANLIĞI YOK" 
 
Burada ilk olması sebebiyle acemilikler söz konusu. Vatandaşlarımızın da YSK'nın sitesine girerek randevu alma alışkanlığı olmamasından kaynaklanıyor. Çoğu vatandaşımız da yaz ayları olması nedeniyle ülkeye döndü.
 
Önümüzdeki günlerde bu sayı artabilir. İlk olması sebebiyle yüzde 50'nin altında kalacak gibi görünüyor, gelen bilgiler o şekilde. Belki son günlerde özellikle cumartesi-pazar bu sayının artabileceğini tahmin ediyorum. Bekleyip göreceğiz.

"SİSTEM OTURACAK" 
 
Ama tabi bir ilk yaşanıyor. Biz buradan vatandaşlarımıza vatandaşlık haklarından yararlanmalarını tavsiye ediyoruz. Bu ilk oluyor. İlk defa bir cumhurbaşkanı doğrudan cumhur tarafından seçiliyor. Bu sistem inşallah oturacak.
 
Yüksek Seçim Kurulu randevu konusunu gündeme getirdi. Aslında bu seçim kanununda zorunlu da değil. Kanundaki ifade "seçmen sayısının fazlalığı halinde her seçmen için belirlenecek gün ve sandıkta oy kullanılmasına karar verilebilir" diyor.

"YSK UMARIM BÖYLE BİR KARAR VERİR" 
 
Bu şekilde YSK kararı verdi ama bu deneyimden sonra farklı kararlar da verebilir. YSK'nın esnek davranması konusunda bir talep var. Umarım YSK bu yönde bir karar verir. AK Parti, oy verme işleminin ilk gününde katılımın düşük olduğununun açıklanmasının ardından YSK'ya başvurmuştu.