BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.434,25
HABER /  DÜNYA

Katar'ın elindeki güç! Bu para varken diz çökmezler

KATAR 10 ülkenin ablukası nedeniyle dünya gündemindeki yerini koruyor. Katar'a diz çöktürmek hiç de kolay değil. Özellikle de elindeki Ulusal Varlık Fonu varken. Bu fon sayesinde Katar'ın 335 milyar dolar varlığı var.

Abone ol

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn başta olmak üzere çok sayıda ülkenin "terörü finanse ettiği" gerekçesiyle ilişkilerini kestiği Katar'ın komşularının uyguladığı ambargoya karşı elini güçlendiren 6 etken bulunduğu belirtiliyor.

Karadan, havadan ve denizden ablukaya alınan Katar'ın elinde Ulusal Varlık Fonu, ithalata alternatifleri, komşu ülkelerle olan ticaret hacmi ve ülkedeki ABD askeri üssü gibi kartlar var.

Katar'ın Ulusal Varlık Fonu : Başkent Doha'da 2005'te kurulan ve yaklaşık 335 milyar dolar tutarında varlığı yöneten Ulusal Varlık Fonu'nun (UVF) yanı sıra rezervlerin 43,6 milyar dolara ulaşması, Katar'ın ekonomik krizi önleyebilecek gücünün olduğunu ortaya koyuyor. Katar Gelişim Planlaması ve İstatistik Bakanlığı'nın Nisan ayı verileri, nüfusunun 2 milyon 700 bin olduğu göz önüne alındığında, ülke rezervlerinin büyük olduğunu gösteriyor.

İthalat alternatifleri : Suudi Arabistan, BAE'nin başını çektiği bir grup Arap ülkesinin 5 Haziran'da Katar'la ilişkilerini kestiklerini duyurmasından birkaç saat sonra İran'dan Doha'ya gıda malzemesi göndermeye hazır oldukları açıklaması geldi. İran Tarım Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Rıza Nurani, Katar'a en yakın deniz sınırı olan ülkenin İran olduğunu ve ürünlerin 12 saat içerisinde ulaşabileceğini kaydetmişti.

TÜRK MALLARINA BÜYÜK İLGİ : Katar halkı Türkiye'den kargo uçaklarıyla giden tavuk, yumurta, süt ve yoğurt gibi ürünlerin ulaştığını sosyal medya hesaplarından halka duyuran marketlere akın ediyor. Raflardaki Türk ürünlerinin altına da "Türkiye'den hava yoluyla gelen ürünler" diye yazıyor.

Katar'da boşalan rafları Türk firmaları doldurdu

Boykot eden ülkelerle ticaret hacmi zayıf : Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin ekonomilerinin gaz ve petrol ihracatına dayanması dolayısıyla Katar ile aralarındaki ticari ilişkiler ve yatırımların zayıf olduğu biliniyor. Bu da krizin ekonomik yansımalarının sınırlı olacağına işaret ediyor.

Katar Gelişim Planlaması ve İstatistik Bakanlığı verileri, Katar'ın KİK ülkeleriyle ticaret hacminin toplam ticaret hacminin yüzde 12'sine tekabül ettiğini, bunun da 2016'da 10,5 milyar dolar olarak kaydedildiğini gösteriyor.

Dünya onları konuşuyor Katar Emiri'nin eşi Sheikha Moza kimdir

Doğalgaz ve hazır limanlar : Dünyada en büyük ihracatçısı olduğu sıvılaştırılmış doğalgazdan (LNG) geçen Nisan ayında dış ticaret fazlasını 2,7 milyar dolara ulaştıran Katar, sahip olduğu hazır limanlarından LNG ihracatına başlayabilir ve daha önce Suudi Arabistan üzerinden ithal ettiği ürünleri deniz yoluyla elde edebilir.

Katar, petrol ve doğalgaz ihracatı için önem arz eden başkent Doha ve sanayi kenti Ras Laffan'da bulunan limanların yanı sıra petrol ve doğalgaz taşımacılığında kullanılan filolara da sahip.

Kuveyt ve Umman'ın tarafsızlığı : Doha yönetiminin, Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn tarafından Katar'a karşı başlatılan ablukaya katılmayan ve Körfez ülkeleri arasında yaşanan çatlağı kapatmak için ara bulucu rolü üstlenen Kuveyt ve Umman'dan da gıda ürünlerini ithal etme imkanı söz konusu.

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Körfez ülkeleri arasındaki anlaşmazlıkları gidermenin, "vazgeçemeyeceği bir görev" olduğunu söylemişti.

ABD'ni El-Udeyd askeri üssü : Başkent Doha'nın 30 kilometre batısında yer alan ABD'nin Orta Doğu'daki en büyük askeri üssü El Udeyd'de yaklaşık 11 bin Amerikan askeri görev yapıyor. Körfez bölgesinde en uzunu 3.8 kilometrelik piste sahip Udeyd üssünde 120 hava aracının donatılması kapasitesi bulunuyor.

Katar krizi nedir neden çıktı asıl dert çok başka!

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcülerinden Binbaşı Adrian Rankine Galloway, AA muhabirine, bölgedeki tüm müttefiklere tansiyonu düşürme ve bölgenin güvenliği için ortak çözümler üzerinde uzlaşma çağrısında bulunarak, “ABD ve koalisyon, oradaki varlığımıza uzun zamandır verdiği destekten ve bölge güvenliğine derin bağlılığından dolayı Katarlılara minnettardır. Katar’daki durumumuzu değiştirmek gibi bir planımız söz konusu değil.” açıklamasını yapmıştı.

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır ve Yemen, 5 Haziran'da Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu.

Ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemiş, Suudi Arabistan ayrıca Katar'ın tek kara sınırını kapatmıştı.

Katar'a karşı diplomatik ablukaya Maldivler, uluslararası toplumca meşruiyeti olmayan darbeci general Halife Hafter destekçisi Libya'daki Tobruk hükümeti, Moritanya ve Komor Adaları gibi ülkeler de katılmıştı. Ürdün de Katar ile diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşürdüğünü ve merkezi Katar'da bulunan El-Cezire televizyonunun yerel ofisini kapattığını duyurmuştu.