BIST 9.662
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.499,37
HABER /  EKONOMİ

Katar krizinden en çok etkilenen Qatar Airways oldu

Körfez ülkeleri arasında yaşanan gerilim dünyanın en iyi havayolu şirketlerinden biri olan Qatar Airways'ı da vurdu. Arap ülkelerinin Katar'a uçuşları kapatması nedeniyle Qatar Airways büyük krizde.

Abone ol

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Bahreyn, Yemen, Libya Tobruk yönetimi ve Maldivler’in aldığı karar doğrultusunda bu ülkelere yapılan günlük 56 sefer durduruldu. Katar da karşı karar alarak 7 ülkenin Doha’ya yaptığı 26 seferi durdurdu. Ayrıca bu ülkelerin hava araçlarını da kendi hava sahasına sokmama kararı aldı.

Hürriyet'in haberine göre; krizin bir başka boyutu da hava sahası oldu. Katar uçaklarına kapanan hava sahası nedeniyle havayolu uçuş rotasını İran ve Türkiye’ye çevirdi. Doha’dan kalkan Qatar Airways uçakları, Körfez üzerinden İran hava sahasına geçiyor. Kuzeye özellikle de Avrupa’ya giden uçaklar, İran kıyıları üzerinden kuzeye çıkıyor. Türk hava sahasına Hakkari tarafından giren Katar uçakları, uçuş noktalarına göre ya kuzeye ya da batıya doğru uçuyor. Bu durum havayollarının uçuş sürelerinde artışa neden oluyor.

LİSANS İPTALİ İÇİN 48 SAAT SÜRE VERDİ

Suudi Arabistan, dün Qatar Airways’in işletme ruhsatını iptal etti. Açıklamada, “Sivil Havacılık Otoritesi, Qatar Airways’e verilen tüm lisansların iptal edilmesine ve ülkedeki tüm ofislerinin 48 saat içinde kapatılmasına karar verdi” denildi. Öte yandan Katar’dan veya Katar’a bilet almış tüm yolculardan, geri iade için havayollarının internet sitesini kontrol etmeleri veya seyahat acentesiyle iletişime geçmeleri istendi.

HAVAYOLLARININ GÜNDEMİ KATAR KRİZİ

Havayolu pazarının yüzde 80’ini kontrol eden 280 şirketin üye olduğu Uluslararası Havayolu Taşımacıları Birliği’nin (IATA) 73’üncü genel kurulu Meksika’nın Cancun kentinde başladı. Toplantıya Katar krizi damgasını vururken, Qatar Airways CEO’su Akbar Al Baker, yaşanan gelişmeler üzerine toplantının başlayacağı sabah özel jeti ile Doha’ya döndü. Açılış konuşmasını yapan IATA Başkanı Alexandre de Juniac, havayolu taşımacılığının dünyanın temellerinden biri olduğuna dikkat çekerek, “Sektör yan kollarıyla 63 milyon kişiye iş veren, 2.7 trilyon dolarlık bir ekonomi. Turistlerin yarısı havayollarıyla gideceği yere ulaşıyor. Dünyadaki ticaret çarkının dönmesinde havacılık sektörünün büyük etkisi var” dedi. Toplantıdaki genel kanı, bu krizin bölgenin hızlı büyüyen havayolu şirketlerinden biri olan Katar Havayolları´nı ciddi etkileyeceği.

Suudi Arabistan: Katar ne yapması gerektiğini iyi biliyor

Erdoğan'dan 6 lidere Katar telefonu