BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,07
ALTIN 2.307,42
HABER /  DÜNYA

Katar krizi nedir neden çıktı asıl dert çok başka!

KATAR krizi dünyanın gündeminde ilk sıraya oturdu. Peki nedir bu Katar krizi neden çıktı, hangi ülkeler ambargoya katılıyor? Katar krizinde görünen gerekçe teröre bu ülkenin destek verdiği iddiası. Görünmeyen dertse çok başka.

Abone ol

5 Arap ülkesinin Katar ile tüm siyasi ilişkilerini kesmesi, Körfez bölgesinde son yıllarda görülen en büyük diplomatik krize yol açtı. Peki Katar krizinin asıl sebebi ne? Hangi ülkeler Katar ile diplomatik ilişkilerini kesti, Katar iddialar için ne diyor, bu kriz neden önemli? 

Katar krizi nedir : Katar krizi Suudi Arabistan'ın başını çektiği 6 Arap ülkesinin kararıyla başladı. 6 ülke dün sabah itibariyle Katar ile olan tüm diplomatik ilişkilerini kestiler. Hava sahalarını da bu sabah saat 07.00'den itibaren Katar'a kapattılar. Katar'ın diplomatlarına ülkelerini terketmeleri için 48 saat, vatandaşlarına da 14 gün süre verdiler. Suudi Arabistan liman ve hava sahasının yanı sıra Katar'a olan kara sınırını da kapattı.

Katar krizi nasıl çıktı sebep ne?: Katar'a ambargo kararı alan ülkeler özellikle de Suudi Arabistan bir süredir Katar'ın bazı terör gruplarına maddi destek sağladığı ve İran'la işbirliği yaptığı iddialarını gündeme getiriyordu.

KATAR İLE İLİŞKİYİ KESEN ÜLKELER
*Suudi Arabistan
*Mısır
*Libya
*Bahreyn
*Birleşik Arap Emirlikleri
*Yemen

Ürdün, Uman ve Kuveyt Katar'la ilişkilerini sürdüreceğini açıkladı.

SEBEP NE?
Karara gerekçe olarak "Katar'ın terörizme destek vermesi" gösteriliyor. Katar, IŞİD ve El Kaide dahil çeşitli militan grupları destekleyerek "bölgeyi istikrarsızlaştırmakla" suçlanıyor. 

Körfez ülkelerinin iddiasına göre Katar İran'la işbirliği halindeydi. Aynı zamanda Körfez ülkelerinin terör grubu olarak tanımladığı Müslüman Kardeşler ve DAEŞ'e maddi destek sağladıkları da iddialar arasındaydı.

Katar ne diyor? : Katar hükümeti 'teröre destek verdiği' iddialarını uzun süredir yalanlıyor ve bu iddiaların hiçbir kanıta dayanmayan mesnetsiz suçlamalar olduğunu söylüyor.

Doha yönetiminden yapılan son açıklamalarda da Katar'a karşı bir karalama kampanyası başlatıldığı savunuldu. Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı yazılı açıklamada diplomatik ilişkilerin kesilmesi kararının şaşkınlıkla karşılandığı belirtilirken suçlamalar için "dayanağı olmayan, gerçek dışı iddialar" yorumu yapıldı.

Katar krizini başlatan siber saldırı nedir?: Suudi Arabistan'ın başını çektiği iddialar geçen hafta Katar Ulusal Haber Ajansı'nın sosyal medya hesaplarına yapılan bir siber saldırı sonrası krize dönüştü.

Katar Resmi Haber Ajansı QNA sitesinde 23 Mayıs gecesi Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'ye atfedilen "ABD'ye karşı ve İran'ı destekleyici" açıklamalar yayınlamıştı. Açıklamalar kısa bir süre içinde medyada geniş bir şekilde yer almıştı.

Bundan birkaç saat sonra açıklama yapan Katar hükümeti İletişim Dairesi Direktörü Şeyh Seyf bin Ahmed Al Sani, QNA sitesinin siber saldırıya uğradığını duyurmuştu. Katar Dışişleri Bakanlığı da açıklamasında, QNA'nın siber saldırıya uğradığını ve yayınlanan haberlerin gerçeği yansıtmadığı, medya organlarından bu açıklamaları dikkate almalamalarını talep etmişti.

Suudi Arabistan bahane yaptı: Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan basını başta olmak üzere Ortadoğu'daki basın yayın organları yalanlamaları dikkate almayarak siber saldırı girişimini Katar aleyhine bir kampanyaya dönüştürdü.

Katar krizinin arka planı ne? Trump'ın kılıç dansı: Katar krizinin şimdiye kadar aktardıklarımız görünen yüzündeki sebeplerdi. Bir de işin perde arkası var. Herşey Donald Trump'ın Suudi Arabistan ziyareti ile başladı. Trump'ın kılıç dansı yaptığı o ziyarette Suudlardan terör konusunda somut icraatler istedi. Trump'ın ziyaretinden kısa süre sonra Katar krizinin patlak vermesi de asıl aktörün ABD olduğunu gösteriyor.
Katar krizi bazı uzmanlara göre yeni Amerikan yönetiminin Ortadoğu vizyonunun nasıl olacağını da gösteriyor. Suudi Arabistan ise bölgede kendi gücünü ve siyasetini hissettirmeye çalışıyor. Bunu da ABD güdümünde olan ülkelerle Katar üzerinde deniyor.

HANGİ ÜLKE NE YAPTI?

Suudi Arabistan haber ajansı SPA, Katar ile sınırların kapandığını; kara, deniz ve hava bağlantılarının kesildiğini açıkladı.

Mısır da hava sahasının ve limanlarının Katar ulaşımına kapandığını duyurdu.

Birleşik Arap Emirlikleri, Katarlı diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 48 saat süre verdi.

Bahreyn haber ajansı da "ülkenin güvenliğini ve istikrarını tehdit ettiği ve içişlerine karıştığı için" Katar ile ilişkilerin kesildiğini aktardı.

Yemen'in uluslararası toplum tarafından tanınan hükümeti de Katar ile ilişkileri kestiğini duyurdu.

Katar krizinde asıl mesele İran : Uzmanlara göre Suudi Arabistan'ın başı çektiği Katar karşıtı hareketin asıl hedefi İran'ın bölgedeki nüfusunu arttırmasına engel olmak. Katar'ın İran'la yakın ilişkileri özellikle sünni körfez ülkeleri arasında uzun süredir kriz sebebi.

Kriz Türkiye'yi nasıl etkiler : Katar'ın Körfez ülkeleriyle yaşadığı bu sıkıntı Türkiye'yi deyin yerindeyse iki arada bir derede bırakacak. Körfez ülkelerinin tamamıyla ilişkisi iyi olan Türkiye'nin Katar'la ilişkisi de sorunsuz. Öyle ki Türkiye'nin tugay düzeyinde bir askeri üssü bulunuyor. Uzmanlara göre, Katar'a karşı olası bir askeri harekat Türkiye'yi çok zor durumda bırakabilir. Türkiye'nin Katar'daki askeri üssünde 13 subay, 19 astsubay ve 56 uzman görev yapıyor. Katar ile Türkiye arasında ticari ilişkiler de üst düzeyde.

Türkiye Katar krizi için ne diyor : Türkiye Katar ile Arap ülkeleri arasındaki krizi çözmek için diplomasi trafiği başlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar konusundaki gelişmelere ilişkin Katar Emiri Al Sani, Rusya Federasyonu Başkanı Putin, Kuveyt Emiri Sabah ve Suudi Arabistan Kralı Selman ile telefonda görüştü. Bölgede barış ve istikrarın önemine işaret edilen görüşmelerde, mevcut gerilimin düşürülmesinde diplomasi ve diyalog yolunu tercih etmenin öneminin vurgulandığı kaydedildi.