BIST 9.583
DOLAR 32,50
EURO 34,59
ALTIN 2.476,29
HABER /  DÜNYA

Katar Arap Birliği'ne karşı Türkiye'yi destekledi

Arap Birliği'nin Kuzey Irak'ta gerçekleştirilen hava operasyonları nedeniyle Türkiye'yi kınamasının ardından Katar, Ankara'ya destek çıktı.

Abone ol

Arap Birliği Türkiye'nin Kuzey Irak'taki hava operasyonlarını kınadı. Katar ise bu açıklamaya katılmadığını ve Türkiye'nin terörle mücadele operasyonlarına destek verdiğini açıkladı.

Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Türkiye'nin sınırlarını koruma ve tehditlere karılık verme hakkı vardır" denildi.

Reuters'ın haberine göre; Katar, 1971 yılından bu yana üyesi olduğu Arap Birliği'nin deklarasyonunu kabul etmediğini açıkladı. Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

ÜYE ÜLKELERLE TARTIŞILMADI

"Arap Birliği adına yapılan açıklama, yayınlanmadan önce üye ülkelerle tartışılmadı. Katar, sınırlarını korumak, güvenliğini ve istikrarını muhafaza etmek için giriştiği eylem ve önlemler konusunda Türkiye Cumhuriyeti ile tam dayanışma içinde olduğunu bir kez daha yineliyor." Türkiye'nin "Birleşmiş Milletler antlaşmasının 51. maddesi çerçevesinde bireysel veya toplu şekilde kendini savunma ve nereden gelirse gelsin tehditi ortadan kaldırma hakkının" vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

arabi.jpg

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi

ÖRGÜT EYLEMLERİ BARIŞA TEHDİT

"Türkiye'nin terör örgütlerinin tehdidiyle karşı karşıya geldiği sınırdaki Suruç'ta gerçekleşen saldırıların ardından, bu tehditleri ortadan kaldırma ihtiyacı bir an önce hasıl oldu. Özellikle, Suriye rejiminin yıkıcı eylemleri, bu tür örgütlerin yayılmasına, etkin rol oynamasına yol açtı. Bu da uluslararası güvenlik ve barışa tehdit oluşturuyor. Genel Sekreterin açıklaması ise bu hakkı inkar ediyor."