BIST 9.541
DOLAR 32,60
EURO 34,86
ALTIN 2.494,50
HABER /  GÜNCEL

Kartın yargılanma inadı!

CHP’li Atilla Kart, dokunulmazlığını kaldırmak için AİHM'e başvurdu. AİHM haklı buldu. Şimdi Kart istediği gibi yargılanacak.

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER-

ANKARA- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), CHP Konya Milletvekili Atilla Kart’ı, "Adil yargılanma hakkının engellendiği ve hak ihlali yapıldığı" iddiasıyla Türkiye aleyhine açtığı davada haklı buldu. Böylece yargılanmak isteyen milletvekilinin dokunulmazlığı artık kalkacak.

AİHM’nin kararının duyulması sonrasında İNTERNETHABER, kart ile dava süreci ve gelinen noktayı konuştu:

BEN YARGILANMAK İSTİYORUM, AKP İZİN VERMİYOR

SORU: AİHM’ne neden ve ne zaman başvurdunuz?

KART: 3 Kasım 2002 den önce avukatlık mesleğini icara ederken savunma sınırını aştığım, karşı tarafa hakaret ettiğim gerekçesiyle hakkımda iki ayrı dava açıldı. Milletvekili olunca dava durdu. Ama ben yargılanmak istiyorum. AKP izin vermiyor. Benim yargılanmam sizi ne ilgilendiriyor?AKP olarak beni niye engelliyorsunuz? Tüm dokunulmazlık dosyaları dönem sonuna ertelendi AKP tarafından. Böylece iç hukuk yolları tükenmiş oldu. O süreçte ben de AİHM’ne başvurdum. Ama manevi tazminat talebinde bulunmadım. Burada ben hükümetin çarpık demokrasi anlayışını sorgulamak istiyorum, diyerek adil yargılanma hakkımın ihlal edildiğini ileri sürerek dava açtım. Şubat 2005’te dava açtım. Şu sıralarda tam metin yayınlanmış olacak sanıyorum. Kazandım.

ÇOĞUNLUK OLSA DA ENGELLEMEZSİN 

SORU: AİHM’nin sizi haklı bulmasındaki temel gerekçesi nedir?

KART. Aslında gerekçeyi görmeden çok ileri bir yorum yapmak istemiyorum ama açtığım dava konusu ve AİHM’nin kabul yorumu çerçevesinde bakınca; sayısal çoğunluk yoluyla başkalarının temel hak ve özgürlüklerini engelleyemezsiniz, deniyor. Bir anlamda demokrasi kavramını tartışan ve onun niteliğini belirleyen bir karar olacak.

PARLAMENTOYU DA DENETLEDİ

AİHM’nin sadece hükümetlerin işlemlerini denetler, parlamentoların denetimini yapmaz. Bizim bu işlemimiz şeklen bir parlamento işlemi ise de aslında bu işlem doğrudan hükümet kaynaklı ve yürütme organı kararıdır, dedik. AİHM bunu da tespit etmiş oluyor.

Parlamentonun özgür bir şekilde iradesini ortaya koymadığını gösteren bir karardır. Hükümetin tahakkümünde olduğunu gösteren, Meclis’in otomatik olarak hükümetin isteği doğrultusunda karar aldığını gösteren bir karardır.

UYGULANABİLİR Mİ?

SORU:
Bu karar uygulanabilir mi? Bazen cezayı ödeyip, işlemi yerine getirmeyebiliyor hükümet…

KART: Bu davayı açarken müstehzi bir tavırla, ‘bu dava dinlenmez’ diyenler şimdi ‘bu karar uygulanmaz ki’ diyor. Ben de ‘bu karar uygulanır’ diyorum. Çünkü AİHM kararı, uyulma zorunluluğu olan bir karardır. Bu çerçevede, TBMM karma komisyonuna yazılı olarak başvurup, bu kararı uygulayın, diyeceğim. Karma komisyonu işletmeye çalışacağım. Ayrıca hükümeti uyaracağım. AİHM kararı doğrultusunda hükümet üstüne düşeni yapmak zorunda.
Hükümet kararı uygulamazsa, AİHM Bakanlar Komitesi var, oraya gider konu. Bu kararı uygulamazsa, bir de hükümetin demokrasi anlayışındaki çarpıklık, hukuk tanımazlığı bir kez daha tescillenmiş olacaktır.

TEŞMİL EDİLİR

SORU: Sizin gibi başka vekiller de dokunulmazlıklarının kaldırılmasını isteyebilir mi?
KART: Bu tür bir karar dünyada ilk kez alınan bir karar. Diğer milletvekillerine de teşmil edilme imkanı var. Bazı muhalefet milletvekilleri de bunu isteyecektir. Başbakanın da başvurup dokunulmazlığının kaldırılmasını temenni ederim. Ama başbakan bunu yapmaz ve yapamaz…