BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Karamehmet ortak arayışına girdi!

Doğalgaz ihalesinden çekilmesi ardından gündeme gelen Karamehmet, şimdi de ortak arayışına başladı.

Abone ol

Çukurova Grubu, Show TV ve Genel Enerji'de büyümek için ortak arıyor. Grup 1.7 milyar dolarlık vergi borcunu yeniden yapılandırmak için ay sonuna kadar başvuracak.

Çukurova Grubu, medya ve enerji alanındaki şirketleri olan Show TV ve Genel Enerji'nin azınlık hisselerinin satışı için yabancı yatırımcılarla stratejik ortaklık görüşmeleri sürdürürken, vergi dairelerine olan toplam 1.7 milyar liralık vergi borcu ve cezası için yeniden yapılandırmaya başvurmaya hazırlanıyor. Reuters'a bilgi veren bir kaynak, medya ve enerji alanındaki mali stratejik ortak arayışının vergi borcu ve cezası ile ilişkilendirilmemesi gerektiğini belirterek, bu arayışların uzun zamandır devam ettiğini ve bu alanlardaki satışlardan gelecek kaynağın yine söz konusu şirketlerin büyümesi için kullanılmasının planlandığını söyledi.

Konuya yakın bir kaynak Reuters'a yaptığı açıklamada, Çukurova Holding, Show TV'nin yüzde 49'a kadar hissesinin satışı için özel sermaye şirketleri KKR&Co ve TPG Capital ile görüştüğünü belirterek, "Çukurova Grubu, KKR ve TPG ile görüşüyor ancak Çukurova, Show TV'nin yüzde 51 hissesinin mutlaka kendilerinde kalmasını istiyor" dedi.

Aynı kaynak, televizyonlar için şirket değeri hesaplamasının yaklaşık 12 çarpan üzerinden yapıldığını belirterek, buna göre Show TV'nin değerinin en az 800 milyon dolar olacağını belirterek, "Bu değer 1 milyar doların üzerine de rahatlıkla çıkabilir" dedi ancak görüşmelerin ne zaman sonuçlanacağına dair bir zaman vermenin mümkün olmadığını belirtti.Çukurova Grubu'nun medya alanındaki diğer bir iştiraki olan Digiturk'te yüzde 47 hisseye sahip olan özel sermaye şirketi Providence Equity Partners'ın şirketteki payını satmayı planladığını kaydeden kaynaklar, Çukurova Grubu'nun bu payı alarak, kendisinin yeni bir mali stratejik ortak arayışına girebileceğini belirtiyorlar.

'MEDYADAN ÇIKMA NİYETİ YOK'

"Çukurova Grubu'nun medyadan çıkma niyeti olduğunu düşünmüyorum" diyen bir kaynak, "Aksine Show TV'nin azınlık hissesinin satışından gelecek kaynağı yine şirkete aktararak, medya işini büyütmesi mevcut koşullarda daha mantıklı. Digiturk'te de Çukurova Grubu'nun ilk red hakkı bulunuyor. O nedenle Providence kendi payını satmak istediğinde Çukurova bu payı alıp, ardından yeni bir özel sermaye şirketine satabilir" diye konuştu.

Digiturk'te halka arz olasılığının global konjonktür nedeniyle çok olası görünmediğini söyleyen kaynaklar, Providence'ın satış için geçmişte görüştüğü gruplar arasında News Corp , Vivendi SA ve Direct TV'nin yer aldığını hatırlattılar.

ENERJİDE ÜÇ BÜYÜK ŞİRKETLE GÖRÜŞÜYOR

Öte yandan, Çukurova Grubu şirketlerinden ve özellikle Kuzey Irak'ta faaliyet gösteren Genel Enerji'nin CEO'su Mehmet Sepil, de Reuters'a yaptığı açıklamada, ortaklık için üç büyük yabancı petrol şirketi ile görüştüklerini belirterek, bir şirket ile görüşmelerin ileri aşamaya geldiğini söyledi.

Sepil, ortaklık görüşmelerinin uzun zamandır sürdüğünü ve vergi dairesine olan borçları nedeniyle Çukurova Grubu varlıklarına gelen toplamda 1.7 milyar liralık ihtiyati haciz kararı ile bir ilgisi bulunmadığını belirterek, "Buradaki amacımız para elde etmek değil. Şirketi büyüteceğine inandığımız uluslararası büyük bir şirket ile ortaklık kurmak. Satacağımız hisse miktarı da muhakkak yüzde 50'nin altında, yüzde 20-25 seviyelerinde olur" diye konuştu.

YENİDEN YAPILANDIRMAYA BAŞVURACAK

Öte yandan, Çukurova Grubu, vergi dairelerine olan toplamda 1.7 milyar liralık vergi borcu ve cezasının yeniden yapılandırılması için ay sonuna kadar başvuracak. Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre, yeniden yapılandırma sonucunda, söz konusu tutar yüzde 50 oranında azalabilir.

Reuters'a bilgi veren bir kaynak, "Çukurova Grubu'nun ay sonuna kadar başvuru yapması bekleniyor" dedi.

Çukurova Grubu'nun Beşiktaş ve Büyük Mükellefler vergi dairelerine borcu ve cezası nedeniyle Çukurova Holding'in Turkcell nezdindeki varlıklarına toplamda 1.7 milyar liralık ihtiyati haciz kararı gelmişti. Vergi ve prim borçlarının da aralarında bulunduğu bazı kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin yasadan yararlanma süresi, mükelleflerden gelen yoğun talep nedeniyle 2 Mayıs'tan geçerli olmak üzere Bakanlar Kurulu kararıyla bir ay uzatıldı.