BIST 9.716
DOLAR 32,57
EURO 34,85
ALTIN 2.436,41
HABER /  GÜNCEL

Karaman Ermenek'te maden kazası: 18 işçi mahsur!

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi ekiplerinin, dakikada 3 ton suyu tahliye edebilen ve 2 bin 400 metre uzunluğunda hortumlara sahip olan 2 adet su tahliye aracı ile Ermenek'teki maden bölgesinde çalıştığı bildirildi.

Abone ol
Karaman'ın Ermenek ilçesindeki Pamuklu Köyü yakınlarında bulunan kömür ocağını dün öğle saatlerinde su bastı. Madende mahsur kalan işçilerden 20'si kurtarılırken 18 işçi ise mahsur kaldı. Torba yasanın yürürlüğe girmesinin ardından kapanan ve 15 gün önce yeniden üretime başladığı belirtilen kömür ocağında, kurtarma çalışmaları devam ediyor.

DAVUTOĞLU ERMENEK'E GELDİ

16: 30-
Davutoğlu ve yanındakileri taşıyan helikopter saat 14.15'te Ankara'da TRT Yerleşkesi'ndeki pistten havalandı.

Helikopter, saat 15.50'de Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde TOKİ konutlarındaki helikopter pistine indi. Başbakan Davutoğlu'nu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Karaman Valisi Murat Koca, Ak Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün ve diğer ilgililer karşıladı.

DAVUTOĞLU'NDAN ERMENEK'TE İLK AÇIKLAMA

52056.jpg

DAVUTOĞLU ERMENEK'E BÖYLE GELDİ

Davutoğlu, buradan dün su basan ocakta mahsur kalan 18 işçinin kurtarılmayı beklediği kömür madenine hareket etti.

KURTARMA ÇALIŞMALARINDA FLAŞ GELİŞME

16:00-
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi ekiplerinin, dakikada 3 ton suyu tahliye edebilen ve 2 bin 400 metre uzunluğunda hortumlara sahip olan 2 adet su tahliye aracı ile Ermenek'teki maden bölgesinde çalıştığı bildirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki madende su baskını yaşanması üzerine bölgeye 2 adet hirdosap (su tahliye aracı) ile personel gönderildiği belirtildi.

Bu sabah erken saatlerde Ermenek'e varan ekiplerin, her biri 3 ton ağırlığında olan su tahliye araçlarını 375 metre derinliğe indirmeye çalıştıkları ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"İstanbul itfaiyesi ile ortaklaşa bir çalışma yürüten İzmir ekibi, toplam 5 adet yüksek kapasiteli araç ile eğimi yüksek olan madenden suyu tahliye etmek için uğraşıyor. Hidrosaplar çektikleri suyu 3 kilometre uzağa iletebiliyor. Dakikada 3 ton su tahliye edebiliyor ve hortumları 2 bin 400 metre uzunluğunda."

İŞTE 18 İŞÇİYİ YUTAN SUYUN KAYNAĞI

Bölgeyi yakından tanıyan Atalay hurriyet.com.tr’ye şunları söyledi: 

“Toros dağlarının Ermenek civarındaki kesimde, altta kireçtaşı, üstte kömür damarları içeren killi, kireçli kumtaşları yer almaktadır. Kireçtaşlarından oluşan karstik arazilerde kireçtaşlarının çatlaklarından sızan sular, taşı kimyasal yoldan aşındırarak zamanla yeraltı akarsularının oluşumunu sağlamaktadır.

Bu nedenle kireçtaşlarından oluşan arazilerde sular yerüstünde değil yeraltındaki kanallardan yani akarsulardan akmaktadır. Toros dağlarından kaynağını alan yeraltı akarsuları; Manavgat, Aksu, Göksu gibi akarsuları beslemektedir. Hatta bu akarsular, deniz kenarında artezyen şeklinde deniz yüzeyine kadar fışkırmaktadır.

Maden kazasının olduğu Ermenek civarında bir yeraltı akarsuyu kolunun yumuşak bir yeri patlatarak maden ocağındaki galeriye akması kuvvetle muhtemeldir. Oradan bildirilen haberlerden öğrendiğimiz kadarıyla ocaktaki galeriden su çekilmesine rağmen suyun bir türlü boşaltılmaması, bir yeraltı akarsuyunun sürekli olarak maden ocağına boşaldığını belli etmektedir. Böyle yerlerde ayrıntılı bir çalışma yapılarak yeraltı suyu durumunun belirlenmesi gerekmektedir.”

Atalay, daha önceden gerekli etütlerin yapılmış olması durumunda bunun bilineceğini de sözlerine ekledi.

*H.C NE ANLAMA GELİYOR

Honoris Causa, uluslararası alanda yaptığı araştırma, yayın ve iş birliğinden ötürü, Latin Avrupa'nın en üst düzeydeki akademik unvanı olan "proffesoris honoris causa" anlamına geliyor.


Kazanın sebebi olabileceği ifade edilen doğa olayını anlatan bir çizim Prof. Atalay'ın kitabında yer alıyor




FARUK ÇELİK'TEN KRİTİK AÇIKLAMA

13:45- 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik;
"İnşallah hızlı bir şekilde suyun tahliyesini sağlayacağız. Şu anda eldeki imkanlar son derece iyi koordine ile götürülüyor" 

"Ahtapotun (su tahliye aracı) yerleştirilmesi çalışması devam ediyor. Bir yerleşsin gerisi daha kolay" 

"Gittik, baktık, gördük. Balık adamların hayatlarını da tehlikeye atmak doğru değil. Onlar ne yapacaklarını biliyorlar. Yapılacak bir görev varsa onun için gelmişler zaten. Eğer yapamıyorlarsa şartlar uygun değil"

SAVCILAR MADENE GİDİYOR

13.15- 
Karaman'da 18 işçinin mahsur kaldığı maden faciası ile ilgili kurtarma çalışmaları aralıksız sürdürülürken, Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmayı yapmak üzere 3 savcı görevlendirdi.

Facianın meydana geldiği salı günü saat saat 12.15’ten 45 dakika sonra Güneyyurt Beldesi’ndeki Pamuklu Köyü’ndeki ocağa yerine ulaşan savcılar, Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi’nin işlettiği maden ocağındaki evrakın yanı sıra, harita ve krokilere el koydu. Savcılık yetkilileri ilgili kuruluşlardan ve üniversitelerden olayla ilgili bilirkişi isteminde bulundu. Görevlendirilen 3 savcı, üniversite ve adli tıp kurumunun hazırlayacağı ön rapordaki görüşler doğrultusunda soruşturmaya yön verecek.

TANER YILDIZ'DAN KORKUTAN AÇIKLAMA

11.15- 
Ermenek'teki maden ocağında açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Şu anda su seviyesi işçilerimizin bulunduğu seviyenin daha üzerinde bulunuyor. Ne yazık ki böyle bir gerçek var" dedi.

ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU ERMENEK'E GİDİYOR

10.50- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ermenek'teki madene gidiyor. Başbakan Davutoğlu, bugün saat 13.30'da Ankara'dan helikopterle Ermenek'e gidecek. Erdoğan'ın da Davutoğlu'ndan sonra bölgeye gitmesi bekleniyor. 

İSİMLERİ BELLİ OLDU

08.30- Ermenek'te maden ocağını su basması sonucu mahsur kalan işçilerin isimleri belli oldu. Madende mahsur kalan 18 işçinin isimleri şöyle:

"Osman Çoksöyler, Hüsnü Çolak, Ali Haznedar, Kerim Haznedar, Mehmet Tokat, Hüseyin Çolak, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Kamil Yaman, Tezcan Gökçe, Uğur İlhan, Hüseyin Gültekin, İsmail Gürses, Mehmet Baha, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer, Recep Çiloğlu , Ömer Cansu."

SU SEVİYESİ DÜŞMEYE BAŞLADI

05.30- Dalgıçların çalışmalarının devam ettiğini belirten Yıldız, "Bir artı gelişme özellikle dalgıç pompaları ve yeni kurduğumuz pompadan da şu anda verim aldık. Su seviyesi düşmeye başladı. İstediğimiz seviyede olmasa da düşmeye başlamış olması suyun yükselme eğiliminden düşme eğilimine dönmüş olması sevindirici bir haber" diye konuştu.

Yeni jeneratörlerle bölgenin 250 kW'lık mevcut kurulu gücünün 6 katıyla çalışmalarını yürüttüklerini ifade eden Yıldız, çok daha seri şekilde su seviyesini düşürmeye gayret edeceklerini vurguladı.

İki saat içinde bir derin kuyu pompası daha bağlayacaklarını dile getiren Yıldız, "10-12 bin tonluk suyu daha hızlı eritebiliyor olmamız lazım. Saatlik performansları anlık olarak takip ediyoruz. Gün aydınlandığında bir merhale kat etmemiz, bir seviyeye gelmemiz lazım" değerlendirmesinde bulundu.

03.00- 18 madenci için bekleyiş sürerken Enerji Bakanı Yıldız, su seviyesinin yükselmeden düşmeye doğru eğilim gösterdiğini açıkladı. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ermenek ilçesindeki özel şirkete ait maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin kurtarılması için yürütülen çalışmalara ilişkin,  "Özellikle dalgıç pompaları ve yeni kurduğumuz pompadan da şu anda verim aldık. Su seviyesi düşmeye başladı. İstediğimiz seviyede olmasa da düşmeye başlamış olması, suyun yükselme eğiliminden düşme eğilimine dönmüş olması sevindirici bir haber" dedi.  

02.00-
Bölgedeki çalışmalar sürdürülüyor. Tahliye işleminin sabah saatlerinde tamamlanacağı belirtiliyor. Henüz madendeki 18 işçiye ulaşılamadı.

00.50-
Yürütülen çalışmalarla ilgili bir kez daha kameraların karşısına geçen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kurtarma ekiplerinin vardiyalı olarak üç ayrı ekibin, dinlerek çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Halen madende 10-11 bin ton arası su bulunduğunu anlatan Bakan Yıldız, yeni pompalarla saatte 180- 200 ton su tahliye yapıldığını söyledi. Bakan Yıldız, kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından adli ve idari soruşturmanın yapılacağını ifade etti.

22:30- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, basın mensuplarına yönelik bilgilendirme açıklaması yaptı. Sebebini net olarak ortaya koyamadıkları, gerekçelerini daha sonra araştıracakları bir suyun maden ocağına dolduğunu belirten Bakan Yıldız, maden ocağına dolan suyun miktarının yaklaşık 10 bin metreküp (10 BİN TON)olduğunu söyledi. Bakan Yıldız, şöyle konuştu:  

"Takribi 10 bin ton civarında ve su bir yandan besleniyor. Şu anda kurulan pompalarla da öncelikle amacımız suyun deşarj edilmesini sağlamak, mutlaka dışarıya çıkarılmasını sağlamak. Şu an elimizdeki kotlar maden ocağında suyun belli bir seviyeye kadar geldiğini gösteriyor. Zaman aleyhimize işliyor. Farklı haberler duyuyoruz. Burada 3 bakanımız var. Bakanlarımızdan farklı bir haber duymadıkça bunun aksini konuşmamak lazım. Şu anda hiçbir işçi kardeşimize ulaşabilmiş değiliz. Dalgıçlarımız da bir yandan buraya intikal ediyor. Çünkü tamamen madenin altı suyla dolmuş durumda.

                                                                                                                                           
 29 EKİM KUTLAMALARI İPTAL Mİ? Ayrıntılar için TIKLAYIN
 


maden.20141029005109.jpg 

Maden ocağındaki kaza sonrası, maden ocağının taban bölümü tamamen su altında kaldı. 10 bin tona yakın suyun tahliyesi için kurtarma ekipleri gece boyu çalıştı. Pompaların yetersizliği üzerine, civar illerinden takviye ekipler ile jenaratörler bölgeye sevk edildi. Mahsur kalan madencilerin suyun 50 metre altında bulunuyor.

ÇALIŞMALAR GECE BOYU DEVAM EDECEK

"Mersin, Konya, Karaman ve Ermenek'ten bizim ihtiyacımız olan jeneratör, pompa ve her türlü kabloların sevkiyatı yapılıyor. Şu anda pompanın biri çalışmaya başladı. İkincisi de kuruluyor.
O da inşallah bir süre sonra deşarj etmeye başlayacak. Ama daha güçlü pompaların da bir yandan sevkiyatını yapıyoruz. Kederli, sıkıntılı ailelere geçmiş olsun diyorum. İnşallah korktuğumuzdan daha iyi bir sonuca ulaşırız. Çalışmalar gece boyu devam edecek.

26517539.20141029005733.jpg

Kaza sonrası Karaman'a hareket eden üç bakan, Ermenek'teki maden ocağında incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

51971.jpg


"SU SEVİYESİ 2 SAATTE BİR YÜKSELİYOR" 

Su seviyesinde 2 saatte bir metrelik yükselme devam ediyor. Bu yükselmenin mutlaka önüne geçmemiz lazım. Ondan sonra da o seviyeyi indirip arkadaşlarımıza ulaşmak lazım. Zor bir süreç, sıkıntılı bir durum ama bu konuyu burada doğru bir şekilde yönetmek durumundayız.

                                                                                                                                           
KILIÇDAROĞLU'NDAN TEPKİ: HALA DERS ALMADINIZ ayrıntılar için TIKLAYIN 
 
 
SU SEVİYESİ İŞÇİLERİN BULUNDUĞU KODUN ÜZERİNDE
 
Haziran ayındaki yaptığımız denetimlerde, bu ocakta bir kısım eksiklikler tespit edilip kapatılmıştır. Bunun üzerine yine o eksikliklerin giderilmesi ile alakalı süre verilmiştir. Tanınan süre içinde eksiklikleri giderdiler ve takribi 3 ay sonra tekrar işletmeye açılmıştır. İçerdeki bu su nereden deşarj oluyor, buraya hangi kotlardan, hangi seviyelerden, önceki işletilen madendeki biriken sular mı buraya akıyor, onlar mı boşaldı, yoksa herhangi bir kaynaktan mı besleniyor, bunlar üzerinde çalışmalar tamamlandıktan sonra inceleme yapılacak." 

 
"KAZA İŞÇİLERİ YEMEKTE YAKALADI"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da çok üzücü bir hadiseyle karşı karşıya olduklarını bildirdi. Yer altındaki işçilerin ailelerine geçmiş olsun dileklerinde bulunan Elvan, şöyle konuştu:

"Bugün sabah toplam 34 işçi vardiyaya giriyor. Öğlen yemek yerken bu hadise meydana geliyor. Aniden bir su patlaması şeklinde olduğunu ifade ettiler. Bunun detayları araştırılacak. 16 kardeşimiz kurtuluyor. Hızlı bir şekilde desandere ve nefesliği kullanarak, çıkıyorlar. Ancak diğer arkadaşlarımız şu an yer altındalar. Buradaki öncelikli hedefimiz bir an önce yer altındaki suyu boşaltmak. Bununla ilgili tüm organizasyonlar yapıldı. Kızılay, AFAD ve ilgili tüm kuruluşlarımız buradalar. Buna ilave olarak, ihtiyaç olması halinde telefonlar için 3 adet mobil istasyon kuruyoruz. Çalışmalarımıza devam edeceğiz."
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise kömür madeninde 180 sigortalı işçinin kayıtlarda mevcut olduğunu belirtti.

51972.jpg 
 
MADENCİ YAKINLARINDAN BAKANLARA TEPKİ
 
Kriz merkezindeki değerlendirmenin ardından maden ocağına gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ocak önünde yakınlarını bekleyenlere 'Geçmiş olsun' dedi. 
 
Kardeşleri ocakta olan Aysel Öztürk ile eşi Ali Haznedar'ın ardından gözyaşı döken 3 çocuk annesi ve hamile Fadime Haznedar, isyan etti. Önünde eğilerek,  "Acımız hepimizin, şu anda pompalarla su çekiliyor" diyen Bakan Elvan'a Fadime Haznedar, "Canlarımız gitti, bize zehir ettiniz" diye ağladı. Bakan Elvan'ın, "Saat 18.00'den beri buradayız, yanınızdayız" sözlerine rağmen ağlayan hamile kadın, "Canımız yandıktan sonra ne olur?" dedi.
 
BAKAN ÇELİK: BAŞKA EKSİKLER DE VAR
 
Madenci yakınları Torba Yasa sonrası işletmenin öğle yemeğini madende yedirdiğini söylerken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işçilerin çalıştığı noktada firmanın 25 metre sondajını yapmadığını söyledi. Bakan Çelik, şöyle konuştu:

"25 metre derinlikte sondaj yapılmadığı haziran ayındaki tespitlerimizde var. Sondaj sonrası çalışma yapılmalı. Başka eksiklikler de var. Yoksa 10 bin metreküp su nereden geliyor, nasıl geliyor? Ya patladı su ocakta bu kadar yükseldi. Yeraltı suyu geldi. Bunların hepsi bu su tahliye edildikten sonra ortaya çıkacak tabloya göre netleşecek bir konudur. 24 saat içerisinde bu su tahliye edilecek. Suyun nereden geldiği çok önemli."
 
Bakan Çelik, özel şirkete ait maden ocağını daha önce 2 kez su bastığı yönündeki bilginin kendilerine iletilmediğini kaydetti. 3 bakan, ailelerle görüştükten sonra baket takıp madenin girişinde inceleme yaptı.
 
CANLI YAYIN ARAÇLARI GERİ ÇEKİLDİ
 
Maden ocağı önünde çalışmaları engellediği gerekçesiyle bölgedeki canlı yayın araçları jandarma ekipleri tarafından ocağın 400 metre gerisine çektirildi. 
 
Kızılay, bölgedeki kurtarma çalışmalarını endişeli gözlerle takip edip madenci yakınlarına battaniye dağıttı.