BIST 9.788
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.435,48
HABER /  GÜNCEL

Karadziç savunmasına başlıyor

Eski Bosnalı Sırp lider Radovan Karadziç, aralarında soykırım, savaş suçu ve insanlık suçunun da olduğu, kendisine yönetilen 10 suçlamaya karşı Lahey'deki savaş suçları mahkemesinde savunmasına bugün başlayacak.

Abone ol

Eski Bosnalı Sırp lider Radovan Karadziç, Lahey'deki savaş suçları mahkemesinde savunmasına bugün başlayacak.

Karadziç, aralarında soykırım, savaş suçu ve insanlık suçunun da olduğu, kendisine yönetilen 10 suçlamaya karşı savunma sunuyor olacak.

Karadziç'e yöneltilen suçlamalar arasında, 1995 yılında Srebrenitza'da 8 bin Bosnalı Müslümanın öldürülmesine karışmak da var.

Kendisi suçlamaları reddediyor.

64 yaşındaki Karadziç, 13 yıllık kaçışının ardından 2008 yılında yakalanıp, Lahey'deki Eski Yugoslavya için Uluslararası Savaş suçları Mahkemesi'ne teslim edilmişti.

Karadziç'in mahkemesi 2009 yılının Ekim ayında başlamıştı.

Karadziç'e 1995'te iki soykırım suçlaması yöneltilmiş ve 1992-1995 yılları arasında 100 binden fazla kişinin ölümüne neden olan savaşta Bosnalı Müslümanlar, Hırvatlar ve Sırp olmayan sivillere karşı çeşitli suçlar işlemekle itham edilmişti.

Suçlamalara Saraybosna kentinin kuşatma altında tutulduğu 44 ay boyunca 12 bin sivilin öldüğü topçu ve keskin nişancı saldırıları da dahil.

Karadziç ayrıca, Temmuz 1995'te Srebrenitza'da 7 binden fazla Bosnalı Müslüman erkeğin öldürüldüğü katliamın arkasındaki isim olmakla da suçlanıyor.

Karadziç'in uzun bir kişisel konuşma yapması, ve 1995 yılında Bosna Hersek'teki Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün başında olan Rus Albay Andrey Demurenko'yu ilk tanık olarak çağırması bekleniyor.

Karadziç'in ayrıca 1995 yılının Ağustos ayında Saray Bosna'nın topçu ateşine tutulmasına dair sorgulanması da bekleniyor.

Eski Bosnalı Sırp komutan Ratko Mladiç de Lahey'de mahkemede.