BIST 9.460
DOLAR 32,58
EURO 34,82
ALTIN 2.503,10
HABER /  RAMAZAN

Kara lahana dolması nasıl yapılır?

Ramazan ayında Karadeniz sofrası kurmak isteyenler için lezzetli bir tarif ve güzel bir menü önerimiz var. İşte iftar sofranız için Karalahana dolması tarifi...

Abone ol

Karadeniz bölgesinde en çok tüketilen her evin bahçesinde bulabileceğiniz kara lahanayı bu hafta sofralarımıza misafir edeceğiz. Doğanın en güzel hallerini gördüğümüz Karadeniz de yemeklerin en hası da karalahana dolmasıdır. Düğünlerin, mevlütlerin, aile oturmaların olmazsa olmazı bu yüresel dolmamız sizlerle birlikte....


MENÜ

Karadeniz Mısır Çorbası
Kara Lahana Dolması
Mısır Ekmeği
Hamsiköy Sütlacı
Fasulye Tava

Kara Lahana Dolması nasıl yapılır?

Malzemeler

2 bağ (1 kg) karalahana
1,5 su bardağı pirinç
1/2 su bardağı mısır bulguru
4 tane kuru soğan
500 gr kıyma
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tutam doğranmış maydanoz
1 çay bardağı zeytinyağı
tuz,nane,reyhan,karabiber,kimyon



Yapılışı

Büyükçe bir tencerenin yarısına kadar su doldurup ateşe koyup  kaynamasını bekleyin. Bu arada Karalahanaların sap kısımlarını biraz kesip demetleri ayırın. Yaprakları teker teker yıkadıktan sonra kaynamış olan suya koyun. Kevgir yardımı ile yaprakları alt üst edin. 3-4 dakika haşlandıktan sonra tencereden alın ve karalahanalarım soğumasını bekleyin.

 Gelelim iç harcının hazırlanmasına.

Karıştırma kabına; Soğanları küçük küçük doğrayın içine pirinci, mısır bulgurunu, salçayı, maydanozu ve baharatları da koyarak biraz yağ ekleyip güzelce karıştırın. Karıştırma işini elinizin lezzetini katmak için kendiniz yoğurun.

Soğuyan her bir yaprağı avucunuzun ortasına alıp yaprağın damar kısmını bıçak yardımıyla sapından başlayarak hafifçe alın. (yaprağın yırtılmamasına dikkat edin.) Yapraklar buyuk ise ikiye bölerek damar kısmını çıkarabilirsiniz. Yaprakların içine birer tatlı kaşığı iç malzemeden koyun. Yaprakların iki yanını kapatıp rulo şeklinde sarın. Karadeniz dolması diğer zeytinyağlı dolmalar gibi uzun ve ince olmazlar. Dolayısı ile ne kadar kısa ve şişko olursa o kadar iyi sarmışsınız demektir. Geniş ve yayvan bir tencerenin dibine 2-3 karalahana yaprağı serin. Sardığınız dolmaları tencereye dağınık bir biçimde yerleştirin. Bir kase suda bir yemek kaşığı salca ezerek dolmaların üstüne dökün. Dolmaların üstünden çıkana kadarda kaynamış su ilave edin. Son olarak en üste tencerenin genişliğinde bir tabak kapatın. Tencerenin kapağını kapatıp yüksek ateşe koyun. Su kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve pirinçler yumuşayana kadar pişirin.

Karadenizin mis gibi kokusunu sofranıza getirecek olan karalahana dolmasını yoğurtla birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun emek veren elleriniz dert görmesin.