25 Mayıs 2012
Piyasalar
  • IMKB54.917
  • Euro2,3180
  • Dolar1,8435
  • Altın623,25
  • İstanbul
    21°C

     
  • Ankara
    22°C

     
  • İzmir
    22°C

     

SAĞLIK

09 Şubat 2011 Çarşamba 10:470 Yorum2599 okunma

Prof. Dr. İzzet Can, kar yağışının yoğun olduğu bölgelerde yaşayan vatandaşlara önemli bir uyarıda bulundu.


Karla kaplı alanlara bakarken ya da araba kullanırken mutlaka ultraviyole koruyucu etkisi olan güneş gözlüğü ile gözlerin korunması gerektiği belirtildi.

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Can, yaptığı açıklamada, soğuk hava ve beyaz kar örtüsüne bakmaktan dolayı gözlerde oluşabilecek rahatsızlıkları önemsemek gerektiğini vurguladı.

Prof. Can, “Bu aylarda genellikle kar ve soğuk hava, enfeksiyon hastalıklarında artışa yol açar. Ancak göz ayrı bir bağışıklık sistemine sahip olduğu için genellikle bundan çok etkilenmez, sadece soğuk algınlığı türü üst solunum yolları enfeksiyonu geçiren hastalarda virüslerin gözyaşı kanalından göze ulaşmaları sonrasında gözde sulanma, yanma türü belirtiler görülebilir. Bu durumda kuvvetli çapaklanma, ışık hassasiyeti türü belirtiler eklenmiş ise bir göz doktoruna başvurmakta yarar vardır.” dedi.

Yozgat gibi kış şartlarının zaman zaman ağır geçtiği bölgelerde ve çevrenin karla kaplı olduğu dönemlerde göz sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu ifade eden Can, şunları söyledi: ”Kar, ultraviyole ışınlarını yüzde 88 oranında yansıtan önemli bir risk faktörüdür. Bilindiği gibi kısa dalga boylu enerjisi yüksek ışınlar, gözde konjonktiva tabakasından retinaya kadar birçok katmanda zararlı etkilere yol açabilmektedir. İnsanoğlu, 450-760 nm. arasında dalgaboyuna sahip ışınları görebilmektedir, ancak ışığını gözle göremediğimiz 400 nm. ve altındaki dalga boyuna sahip bölümü ‘ultraviyole’ ya da Türkçe deyişle ‘mor ötesi’ ışınlar vücut için direk kanserojen etkilerinin yanında, gözde konjonktiva zarında et yürümelerine (pterjium), korneada ‘keratit’lere, lens’de katarakt’a, retina ve makulada sarı nokta hastalığına, yaşa bağlı makula dejeneresansı ve makula deliklerine yol açabilmektedirler. Bu nedenle özellikle karla kaplı alanlara bakarken, bu tür ortamlarda araba kullanırken mutlaka ultraviyole koruyucu etkisi olan bir güneş gözlüğü ile gözlerimizi korumamız gerekmektedir.”

Güneş gözlükleri alırken güneş ışınlarından koruma özelliğine sahip gözlüklerin tercih edilmesi gerektiğine değinen Can, “Kullanılan güneş gözlüklerinin bu tür kısa dalga boylu ışınlardan koruma sağlayabilmesi için kendi renginin uzun dalga boylu olması yani; kırmızı, kahverengi, siyah, füme, yeşil olması buna karşın gri ya da mavi olmaması gerekmektedir. Gözlük alınırken dikkat edilecek en önemli hususlardan biri de bu olmalıdır. Soğuk dönemler genellikle enfeksiyon hastalıklarında artışa yol açarlar, ancak göz ayrı bir bağışıklık sistemine sahip olduğu için genellikle bundan çok etkilenmez sadece soğuk algınlığı türü üst solunum yolları enfeksiyonu geçiren hastalarda virüslerin göz yaşı kanalından göze ulaşmaları sonrasında gözde sulanma, yanma türü belirtiler görülebilir ki bunlar çok da önemi olmayan, fazlaca endişe gerektirmeyen durumlardır. Ancak bu duruma kuvvetli çapaklanma, ışık hassasiyeti türü belirtiler eklenmiş ise bir göz doktoruna başvurmak yararlı olabilir.” diye konuştu.

Kış şartlarının gözle ilgili olarak olumsuz etkilediği diğer bir konu göz dış yüzeyinin kuruluk şartlarından etkilenmesi olduğuna dikkat çeken Can, şöyle devam etti: “Kuru iklim ve düşük nem şartları gözyaşının gözden buharlaşarak uzaklaşmasını hızlandırır. Özellikle yaşlı ve hanım yaş grubu bu sorundan daha fazla etkilenir. Bu dönemlerde ev içi ortamında soğuk buhar makineleri ile nem oranının arttırılması ya da hiç olmazsa kalorifer üstlerine kap içinde su konulması veya vazoda çiçek bulundurulması yararlı olacaktır. Kuru göz hastalığı bulunan kişilerin bu dönemlerde kullandıkları suni gözyaşı damlalarını arttırmaları da önerilmektedir. Hatırlanması gerekli bir başka konu, kapalı ortamlardaki sigara dumanıdır. Sigara dumanı, kuru gözde sorunları arttıran önemli bir faktördür. Ayrıca, allerjik konjonktuvitler için de son derece önemli bir tetikleyici nedendir. Bu nedenle artık çağdaş yaşamda kapalı ortamlarda sigara dumanının yer alması kabul edilemeyecek bir husus haline gelmiştir.”

 
Bu elma her derde deva!
 
Yaşam25 Mayıs 20123787 Kez İzlendi!
Onu evden 30 kişi çıkardıHenüz 19 yaşındaki ve 400 kilo ağırlığındaki Georgia'yı evinden 30 kişilik ekip çıkardı (Gazetevatan)
Güncel25 Mayıs 20123734 Kez İzlendi!
Bonomo'nun çığlıkları evi inlettiTürkiye'yi Azerbaycan’da yapılacak olan 57’nci Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil edecek olan Can Bonomo, ikinci yarı finalde sahneye çıktı. Bonomo’nun sahneye çıktığı anda İzmir’deki baba evinde yaşanan gurur, final vizesinin alınmasıyla yerini büyük bir sevince bıraktı.
Güncel25 Mayıs 2012
Ünlü yönetmenin burnu kırıldı 1272 Kez İzlendi!
Yaşam25 Mayıs 2012
İşte o akıl almaz av sahnesi15325 Kez İzlendi!
Güncel25 Mayıs 2012
Bombalı araçla saldırıdan fotoğraflar16695 Kez İzlendi!
Medya25 Mayıs 201210352 Kez İzlendi!
İşte Osmanlı-Kıyam'ın kamera arkasıBaşrollerinde Türkan Şoray, Cemal Hünal, Hazım Körmükçü, Fırat Tanış, Tolga Karel, Öykü Çelik, Aslı Tandoğan gibi birbirinden ünlü oyuncuların paylaştığı ‘Bir Zamanlar Osmanlı / Kıyam’ dizisi ekranlarda fırtına gibi esmeye devam ediyor.
Magazin25 Mayıs 201217044 Kez İzlendi!
O karar sonrası böyle görüntülendi Aşkın Nur Yengi, eşi Haluk Bilginer ile aldıkları ayrılık kararı sonrası bugün Londra’ya uçtu.
Magazin25 Mayıs 2012
Hayranları ünlülere nefes aldırmıyor7515 Kez İzlendi!
Dünya25 Mayıs 2012
İşte Hıristiyanlığı bitirecek İncil38963 Kez İzlendi!
Yaşam25 Mayıs 2012
Bu söz Türkiye'yi salladı81645 Kez İzlendi!
Magazin25 Mayıs 201219705 Kez İzlendi!
Beren'den transparan şov!2012'ye birliktelikleri ile damgasını vuran Kenan Doğulu-Beren Saat çiftinin aşkları tüm hızıyla devam ediyor...
Haber25 Mayıs 201210940 Kez İzlendi!
Abdullah Gül Google'ı gezdiABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, San Francisco'da dünyaca ünlü bilişim firmalarının bulunduğu Silikon Vadisi'ne gitti.
Medya25 Mayıs 2012
Günün en çarpıcı gazete manşetleri12005 Kez İzlendi!
Yaşam25 Mayıs 2012
Yurdum insanından yaz manzaraları23228 Kez İzlendi!
Kültür-Sanat25 Mayıs 2012
Eurovision yarı finalinden kareler13488 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 201234412 Kez İzlendi!
İzmir'den inanılmaz yağış görüntüleriİzmir’de öğle saatlerinde başlayan ve zaman zaman doluyla karışık devam eden sağanak yağmur, hayatı olumsuz etkiledi. Alsancak’ta bazı ev ve işyerlerini su bastı. İzmir'de süren sağanak yağış ortaya ilginç kareler çıkardı.
Güncel24 Mayıs 201225804 Kez İzlendi!
Polise kılıçla saldırdıOrdu Belediyesi'nin, köy dolmuşlarının şehir içerisine girmesini yasaklayan kararını protesto eden kişi, gözaltına alınmak istenirken kılıçla saldırdığı polislerden birini kolundan yaraladı.
Güncel24 Mayıs 2012
Kenan Evren'nin ismi kaldırıldı 3561 Kez İzlendi!
Yaşam24 Mayıs 2012
Maylo çocukların yüzünü güldürdü2875 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 2012
Gül'ün ABD temasları Twitter'da8081 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 20122252 Kez İzlendi!
PKK'nın finansör kaçakçıları adliyede PKK'ya finansal destek sağlayanlar adliyeye getirildi
Yaşam24 Mayıs 201223074 Kez İzlendi!
100 operasyonla bu hale geldiRusya'da Kristina Rei adlı bir kadın dudaklarına 100 kere operasyon yaptırarark dünyada eşi görülmemiş bir rekora imza attı.(haber365)
Magazin24 Mayıs 2012
Acun Ilıcalı'nın kaşı yarıldı33900 Kez İzlendi!
Magazin24 Mayıs 2012
Yapımcılarıyla davalık olan ünlüler15545 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 2012
Regaip Kandili'nde böyle dua edin256199 Kez İzlendi!
Magazin24 Mayıs 201220095 Kez İzlendi!
Günün en çarpıcı gazete manşetleriGünün en önemli gelişmelerini manşetlerine taşıyan gazetelerin 1. sayfalarını sizler için derledik. İşte gazete manşetleri...
Yaşam24 Mayıs 201250792 Kez İzlendi!
Bu kareler gerçekten şaşırtıyorDünyanın farklı yerlerinde yaşanan birbirinden ilginç olayları sizler için derledik...
Güncel23 Mayıs 2012
Rizeli çay üretici gerildi5282 Kez İzlendi!
Magazin23 Mayıs 2012
Arda ve Sinem'in barış sonrası ilk pozu!75911 Kez İzlendi!
Güncel23 Mayıs 2012
Memur eylemi savaş alanına döndü16643 Kez İzlendi!
Daha fazla galeri ▼
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
İLGİLİ HABERLER
Diğer Sitelerİnternethaber Yayın Grubu Tüm Hakları Saklıdır © 2000-2011 - İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz
Tel : +90 212 266 99 99  /  Faks : +90 212 266 98 98
Yükleniyor...