BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 35,12
ALTIN 2.326,21

Kar üstünde cirit nefes kesti

Kar üstünde cirit nefes kesti

KARS'ta bazı köylerdeki vatandaşlar, atalarının yaptığı "at sırtında savaş oyunu" olarak adlandırılan cirit sporunun yaşatılması için soğuk hava ve kar yağışına aldırış etmeden atlarını sahaya sürüyor.

Kar üstünde cirit nefes kesti

Orta Asya ve Anadolu'da yüzyıllardır oynanan ata sporu cirit, Kars'ın Selim ilçesine bağlı köylerde yaşayan genç, yaşlı herkesin vazgeçilmez tutkusu haline geldi. Selim ilçesine bağlı Kekeç köyünde, sabah saatlerinde hava sıfırın altında 12 derece olmasına karşın bir araya gelen ciritseverler, karla kaplı bir tarlada cirit oynadı. Kekeç, Başköy ve Hasbey köyü ciritçileri, yaklaşık 2 saat cirit oyununun bütün inceliklerini, güzelliklerini ortaya koyarak izleyicilere keyifli anlar yaşattı.

Kar üstünde cirit nefes kesti

Gençlerin yanı sıra bazı yaşlılar cirit özlemini gidermek için ata binip gösteri yaparken, bazı izleyici kadınlar da cirit oyununun ardından cirit atına ilk defa binmenin keyfini yaşadı. Hasbey köyünden 40 yıl önce ayrılarak KKTC'ye giden, 71 yaşındaki Tahir Yıldırım da cirit aşkı için köyüne geldi. At sırtına binip cirit oynayan Yıldırım, uzun yıllar hasret kaldığı cirit oyununu oynamanın keyfini çıkarttı.

Kar üstünde cirit nefes kesti

Yıldırım, gazetecilere yaptığı açıklamada, gençlik yıllarında çok cirit oynadığını, hem köyünü ziyaret hem de cirit aşkı için Kars'a geldiğini belirterek, şunları anlattı:

Kar üstünde cirit nefes kesti

"Bizim köyde 20'li yaşlarda aynen böyle oynardık. Bazen karlı alanda bazen de kar olmayan zeminlerde cirit oynardık, çok güzel anılarımız olurdu. Tabii yaşlandık. KKTC'de yaşıyorum, bu ata sporunu görmek için geldim. En büyük sporumuz ata binmektir. Zaten eskiden harplerde bu atın üzerinde yani, kılıç, ok, yay atlar üzerinde dönerdi. Ben de geldim ciriti seyrediyorum, gençlerimizin ata sporunu devam ettirmelerine çok memnun oldum."