BIST 9.715
DOLAR 32,55
EURO 34,92
ALTIN 2.429,75
HABER /  POLİTİKA

Kaplan'dan PKK ve hükümete mesaj

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, çözüm sürecini ve Erbil'de yapılacak Kürt Ulusal Kongresi'ni değerlendirdi.

Abone ol

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, 24 Ağustos'ta Kuzey Irak'ın Erbil kentinde yapılacak Kürt Ulusal Kongresi'nde, Kürtlerin yaşadıkları ülkelerde sorunlarını barış ve diyalog yoluyla çözmesine dönük karar çıkması halinde bunun önünde hiç kimsenin duramayacağını söyledi.

Şırnak'ın İdil İlçesi'ne bağlı Karalar ve Sırtköy beldelerini ziyaret eden BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, vatandaşların bayramını kutladı. Sırtköy'de Ak Partili Belediye Başkanı Halef İnan'ın ölen amcasının oğlu Ramazan Savcı'nın taziyesine de katılan Kaplan daha sonra Cizre İlçesi'ne geçti.

7 AYDIR CENAZE GELMİYOR

Cizre BDP ilçe binasında partililerle bayramlaşan Kaplan, burada Kürtçe bir konuşma yaptı. Kaplan, geçmiş yıllarda cenazelerden dolayı bayramı kutlayamadıklarını ancak son 7 aydır çatışmasızlık ortamı bulunduğunu ve bu nedenle artık cenazelerin gelmediğini söyledi.

Kaplan, "Öcalan görüşmelerinde çözüm süreciyle ilgili üç aşama olduğunu söyledi. Birinci aşama bitti, ikinci aşama ise demokrasi paketidir. Biz de BDP olarak elimizden geleni yapacağımızı söyledik. Biz meclisin erken açılmasını söyledik, çünkü yetişmez dedik. Başbakan bugün açıklamasında meclisin erken açılabileceğini belirtti. Biz zaten daha önce söylemiştik bu adım, süreç için gereklidir. Önümüzdeki 2-3 ay bölge için çok önemlidir. Suriye'de çatışmaların durması için, çetelere destek verenlerin, İslam adına Kürt halkına ve İslam'a saldıranlarla ilişkilerini kesmelidirler. Kürtlere saldıranlar gelip Gaziantep, Antakya gibi yerlerde toplantı yapıyorlar. Bu sürecin sağlıklı yürümesi için bu yanlışı düzeltmelidirler. Bu sürece inanç kırılmamalıdır" dedi.

KÜRTLER BARIŞ İSTERSE ÖNÜNDE KİMSE DURAMAZ
Şırnak ve ilçelerinin belediye başkanlarının cezaevinde olduklarını ve bunların serbest bırakılması gerektiğini ifade eden Kaplan, "Şırnak, İdil, Cizre, Silopi, Balveren, Sırtköy belediye başkanlarımız halen cezaevindedirler. Belediye başkanları seçimle gelmişlerdir. Bunların hepsinin bırakılması gerekir. Bu bütün halkımızın isteğidir. Hasta tutsakların derhal serbest kalması gerekiyor. Dağdakilerin geri dönmesi gerekiyor. Biz büyük bir süreç içindeyiz. Bu sürecin sonunda silah ortadan kalkmalıdır. İmralı, Kandil, Avrupa, halkımız artık silahlar sussun istiyor. 24 Ağustos'ta Hewler'de(Erbil) yapılacak olan Kürt Ulusal Kongresi'nde ne karar alınırsa herkes buna uymalıdır. Türkiye'deki Kürtler de barış isterse kimse bunun önünde duramayacak, durmamalıdır da" dedi.