BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Kapı takozu olarak kullanılıyordu, bakın ne çıktı!

ABD'nin Michigan eyaletinde, 1930'lu yıllarda bir çiftliğe düşen meteor, 80 yıl boyunca bir kapı takozu olarak kullanıldı. Meteoru inceleyen araştırmacılar kapı takozu olarak kullanılan meteorun değerinin 100 bin dolar seviyesinde olduğunu belirttiler.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri'nin Michigan eyaletindeki bir çiftlikte 100 bin dolar değerindeki bir meteorun, kapı takozu olarak kullanılıyordu. Çiftlik sakinlerinin bait bir taş olarak gördükleri meteor parçasının değeri araştırmalar sonucunda belli oldu.

Araştırmacılara göre, 80 yıldır bir kapı takozu olarak kullanılan taşın değeri yaklaşık 100 bin dolar (612 bin TL). Bu çeşit göktaşları sergilenmek için müzelere ya da saklanmak üzere koleksiyonculara satılabiliyor. Taşın büyüklüğü ve ağırlığı da değerlendirmeler için büyük önem teşkil ediyor.

PEKİ GÖKTAŞI O ÇİFTLİĞE NASIL GELDi?

Meteorun hikayesi,1930’lu yıllarda başlıyor. Michigan’daki bir çiftlikte gece yarısı büyük bir gürültü kopuyor. Sesin geldiği yere giden çiftlik sahibi, çiftlikte bir krater açıldığını görüyor. Kraterin ortasında ise hala sıcak olan 10 kiloluk bir göktaşı yer alıyor. Peki çiftlik sahibi bu göktaşı ile ne yapıyor? Çoğunlukla bir kapı takozu olarak kullanıyor.

1988 yılına geldindiğinde ise çiftlik el değiştiriyor. Ancak çiftliğin eski sahibi, göktaşının çiftliğe ait olduğunu söyleyerek göktaşını da yeni sahibine iletiyor. Böylece uzayın derin karanlığından gelen göktaşı, çiftlikteki kapı takozu görevine kaldığı yerden devam ediyor. Tabi çiftliğin yeni sahibinin çocuğunun göktaşını arada bir okula götürmesi dışında.

Daha sonra çiftlik sahibi, insanların küçük göktaşı parçalarını satarak para kazandıklarını öğreniyor. Elinde 10 kiloluk bir göktaşı bulunduğundan bu durumu değerlendirebileceğini düşünüp araştırmacılarla görüşüyor ve taş hakkında bilgilere ulaşıyor.