BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.423,72
HABER /  GÜNCEL

Kapalıçarşı'ya servet bırakıp gitti

Arap dünyası ile yaşanan son gelişmelerin ardından Türkiye'ye duyulan sempati arttı Yaşanan gelişmeler Türkiye'nin yüzünü güldürmeye devam ediyor

Abone ol

Başbakan Erdoğan'ın Davos Zirvesi'ndeki 'One Minute' çıkışı, Türk dizileri, Arap Baharı derken, Arap dünyasının ve Ortadoğu'daki Müslüman ülkelerin Türkiye'ye olan ilgisi her geçen gün artıyor.

Bu ilgiye en canlı tanıklık eden Kapalıçarşı esnafının yüzünü en son güldüren ise Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın kızı oldu. Suudi Kral'ın kızı Ramazan Bayramı öncesi geldiği Kapalıçarşı'da bir günde 750 bin lira harcamış.

Kapalıçarşı'nın en eski esnaflarından birisi olan Çinici Aziz Akpınar'ın yıllardır daimi müşterisi olan Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın kızı Adile, en son İstanbul ziyaretinde Kapalıçarşı esnafına neredeyse bir servet bıraktı. Kapalıçarşı'dan Ramazan ayı öncesinde çeşitli tekstil ürünleri, kilim, altın ve mücevher ile sarayına inşa ettirdiği yeni bölüm için çiniler satın almış.

BİR AY SONRA YİNE GELECEKLER

Kral'ın kızının Türkiye'ye her geldiğinde Kapalıçarşı'yı ziyaret ettiğini ve buranın ürünlerine çok güvendiğini söyleyen Çinici Aziz Akpınar, "2005 yılında sıradan bir müşteri gibi dükkanımıza gelerek yüklü bir alışveriş yapmıştı. Ben ilk geldiğinde Kral Abdullah'ın kızı olduğunu bilmiyordum. Ürünleri teslim etmek için kaldığı otele gittiğimiz de öğrendim. O alışverişin ardından sürekli bizden ve Kapalıçarşı'dan alışveriş yapıyor. Hatta bir kaç ay sonra kafilesi ile birlikte tekrar Kapalıçarşı'ya gelecek. Genellikle, tekstil ürünleri, çini, çanta ve altın gibi ürünler alıyor ve bunlardan binlerce sipariş veriyor. Hatta yaptığı alışverişin dışında buradaki esnafları kendi ülkesindeki yakın çevresine, iş adamlarına da tavsiye ediyor. Sayesinde buraya gelmeden de Arap ülkelerinden birçok sipariş alıyoruz" dedi.

Marmara Üniversitesi İşletme bölümü mezunu olan fakat baba mesleği çinicilikten vazgeçmeyen Aziz Akpınar'ın müşterileri arasında Suudi Kral Abdullah'ın kızının yanı sıra, Eski Mısır Kralı Faruk'un oğlu Ahmet Fuat Faruk, Bahreyn Emiri'nin eşi, Dubai Kralı'nın gelini gibi Arap dünyasının önde gelen isimlerin bulunuyor.

"ARAPLAR ALIYOR AVRUPALILAR BAKIYOR"

Geçmiş yıllara oranla Kapalıçarşı'dan alışveriş yapan turistlerin profilinin ciddi bir şekilde değiştiğini söyleyen Kaplıçarşı Esnaflar Derneği Başkanı Hasan Fırat, "Arap turistlerin Kapalıçarşı'ya olan ilgisi bu yıl gözle görülür bir şekilde artış kaydetti. Araplar hiç tereddüt etmeden istediklerini parasına bakmadan alırken, Avrupalı turistlerin yaptıkları alışveriş miktarı ciddi bir şekilde düşüş kaydetti. Kısacası dünyanın içinde olduğu ve Avrupa'daki büyük ekonomileri dahi tehdit eden mali sorunların yansımasını Kapalıçarşı'dan takip edilebilirsiniz. Önceki senelerde bir halı için 6 bin dolar veren Avrupalı turistler artık Kapalıçarşı'da sadece müze gibi geziyorlar ve bir şey almaya karar verdiklerinde ise 5-10 tane " şeklinde konuştu.

"AVRUPA'DAKİ OFİSLERİNİ TÜRKİYE'YE TAŞIYORLAR"

Arap dünyası ile yaşanan son gelişmelerin ardından Türkiye'ye duyulan sempatinin arttığını bunun ekonomiye olan etkisini Kapalıçarşı'dan anlaşıldığını belirten Fırat, "Arap iş adamları, devlet adamları Türkiye'ye karşı kendilerini borçlu hissediyorlar. O nedenle ülkemizde para harcarken hiç tereddüt etmiyorlar. Bunun bir neticesi olarak Kapalıçarşı'an binlerce liralık alışveriş yapıyorlar.Hatta en son konuştuğum Avrupa'da iş yapan önemli bir iş adamı Londra'daki ofislerini kapatarak İstanbul'un en lüks semtine taşındı. Bunu yapmak isteyen daha birçok iş adamı tanıyorum. Bu iş adamlarına yardımcı olacak bütün düzenlemeleri yapmalıyız. Son yıllarda kaydettiğimiz büyüme rakamlarında onların payı büyük. Kriz nedeniyle küçülen Avrupa ticaretimiz yerine Arap ülkelerine yönelmeliyiz."