BIST 9.125
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,57
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Kapadokya Barbie'si kazandırıyor

Kapadokya bölgesinde kadınlar tarafından yapılan el işi bez bebekler, turistlerden büyük ilgi görüyor.

Abone ol

'Kapadokya Barbiesi' adı verilen bez bebekleri Fransız ve Yunanlı turistlere satan, Derinkuyulu kadınlar, ev ekonomilerine katkı sağlıyor.

İlk olarak Kayseri iline bağlı Soğanlı köyünde kadınlar tarafından yapımına başlanan bez bebekler, son yıllarda Nevşehir'de de ev hanımlarının geçim kaynağı oldu. Soğanlı bebeklerinin gördüğü ilgi üzerine Kapadokya'da yöreye özgü folklorik bez bebek yapımına başlayan Derinkuyulu kadınlar, el emeklerini Derinkuyu Yeraltı Kenti girişinde bulunan tezgahlarda yerli ve yabancı turistlere satıyor.
Tahta çubuk ve kumaşlar kullanarak çeşitli ebatlarda yaptıkları bez bebekleri, yerli ve yabancı turistlere 1 ila 6 TL arasında satan Derinkuyulu kadınlar, bu sayede ev ekonomilerine katkı sağlıyor. Bez bebeklere yaptıkları değişik kıyafetlerle bölge kültürünün tanıtımına da katkı sağlayan kadınlar, bebeklere en çok Avrupalı turistlerin ilgi gösterdiğini belirtti. Yaklaşık 3 yıldır Derinkuyu Yeraltı Kenti etrafında turistlere bez bebek satan 75 yaşındaki Hatice Cenan, "İlk zamanlar Soğanlı'dan getirdiğimiz bebekleri artık kendimiz yapmaya başladık. Değişik boylarda ve giysilerle yaptığımız bu bebekleri turistler çok beğeniyor. Özellikle Avrupalı turistler bu bebeklerden alarak ülkelerine götürüyor" dedi.