BIST 9.080
DOLAR 32,40
EURO 35,15
ALTIN 2.325,29
HABER /  GÜNCEL

Kanun teklifi verildi işsizlik maaşı kesilmeyecek yaşlılık aylığı en az 1000 lira olacak

AK Parti bazı kanun ve KHK'larda değişiklik için 71 maddelik kanun teklifi verdi. Teklife göre, yaşlılık aylıkları için 1000 lira alt sınır olacak. İşsizlik ödeneği devamsızlık nedeniyle kesilmeyecek. Kirada artış TÜFE'nin artış oranına göre yapılacak.

Abone ol

AK PARTİ, Meclis Başkanlığı'na 71 maddelik bazı kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde (KHK) değişiklik yapılmasını öngören yasa değişikliği teklifi sundu. Teklifin içinde, yaşlılık aylıkları için 1000 liranın alt sınır belirlenmesi, kira bedellerinde TÜFE'nin artış oranının baz alınması, işsizlik ödeneğinden yararlanmak kolaylaştırılması, polislerin Pol-San'a katılması zorunluluğu gibi düzenlemeler var. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, verdikleri kanun teklifiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte Mehmet Muş’un verdiği bilgiler doğrultusunda o değişiklikler...

71 MADDELİK TEKLİF VERİLDİ... TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi verdik. 71 maddeden oluşan bu kanun teklifimiz çeşitli alanlarda ihtiyaç duyulan düzenlemeler içermekte.

- Hızlı tren ve demiryolu yatırımları için ödeneklerin kullanımı, ulaştırma ve alt-yapı bakanlığından alınıp Hazine ve Maliye Bakanlığı'na geçiyor.

- Hazine ve Maliye Bakanlığının farklı kira sertifikası türlerinden ihraç yapabilecek.

- Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi kurulacak.

 İŞSİZLİK MAAŞI İÇİN 120 GÜN ŞARTI KALKIYOR... İşsizlik maaşı alabilmek için son 120 gün kesintisiz prim ödemiş olma şartı, hizmet akdine tabi olma haline dönüşecek.

YAŞLILIK AYLIĞI EN AZ BİN LİRA... Teklifle yaşlılık, malüllük ve ölüm aylığında alt sınır 1000 lira olacak...

KİRA TÜFE KADAR ARTACAK... Kira bedellerinde TÜFE'nin artış oranının baz alınması ve bebek devam sütü ile şalgamda ÖTV'nin kaldırılması da düzenlemede yer alıyor.

KONUT HESABINA DESTEK 25 BİN LİRAYA ÇIKIYOR... Konut hesabına katılanlara devlet katkısı 20 bin liradan 25 bin liraya çıkarılıyor

- Bebek devam sütünde ve şalgamda ÖTV kaldırılacak.

İLBANK'A YENİ YETKİLER GELİYOR... İl Bank Türkiye'nin en önemli kurumlarından biri, bu teklifle İl Bank'a yetki vermeyi düşünüyoruz. Kentsel dönüşüm çalışmalarına destek olması ve finansman sağlaması için İl Bank'a yetki verilmesi kanun teklifi içerisinde bulunmaktadır.

POLİSLERE POL-SAN'A KATILMA ZORUNLU HALE GELİYOR... Pol-san biliyorsunuz emniyet memurlarının sandığı, yeni gelen memurların da buraya katılımını zorunlu hale getirilmesini teklif ediyoruz.

HAYVANCILIĞA SÜT DESTEĞİ... Hayvancılığın desteklenmesi amacıyla büyük ve küçükbaş hayvan satışından ve sütün satın alınma bedeli üzerinden alınan pay kaldırılacak.

- Sigortacılık sektöründe yaşanan teminat sorunlarına daha etkin çözüm getirilmesi için Türk Reasürans Anonim Şirketi kurulacak.

PİLOT MAAŞLARININ YÜZDE 70'İ VERGİ DIŞI... Türk Hava Kurumu ile sivil havacılıkta görevli pilotların maaşlarının yüzde 70'i gelir vergisinden muaf olacak.

BAZI KAMU İHALELERİ İPTAL EDİLİYOR... Son dönemlerde yaşanan 47/34 kamu ihale kapsamında gerçekleştirilmiş olan ihale sözleşmeleri bu kanun tarihi yürürlüğe girdiğinden itibaren devam ediyorsa bu sözleşmelerin feshi ya da devredilmesi kanun teklifi kapsamımızda.

BİNALİ YILDIRIM İSTANBUL’DA ADAY OLACAK MI?... Parti kaynaklarımızdan, yetkili organlarımızdan açıklama yapılmadığı sürece bir değerlendirme yapmayı doğru bulmuyorum. Siz partimizin ilgili kurumlarının yaptığı açıklamayı dikkate alın.

MHP İLE İTTİFAK... Sayın Genel Başkanımız şu an Arjantin'de. Kendisi son grup toplantısından sonra jestlere jestle karşılık vereceğiz dedi. Dolayısıyla bu anlamda partimizin nasıl olacak, hangi jestler olacak, bu konudaki açıklamasını bekleyin.

KILIÇDAROĞLU’NA TAZMİNAT CEZASI... Türkiye bir hukuk devletidir, bir iddia ortaya attığınız zaman bunlar temelsizse bunlar yargıya taşınır. Bu tazminatlar da yargının verdiği kararlardır. Koalisyonlar yeni sistemle tarihe karıştı. İttifaklar olabilir ama koalisyonlar olamaz.