BIST 9.548
DOLAR 32,53
EURO 34,86
ALTIN 2.484,34
HABER /  SAĞLIK

Kansere karşı dev adım!

Avustralyalı uzmanlar tarafından yürütülen bir çalışmada, kanserin sebep olduğu üç ölümden birini önleyen en etkili yöntemler belirlendi.

Abone ol

Avustralya'nın Queensland eyaletinde bulunan QIMR Berghofer Tıbbi Araştırma Enstitüsünde görevli uzmanların yaptığı araştırmada, kanserden ölümlerin yüzde 90'nına sigaranın, güneş ışığına fazla maruz kalmanın, kilonun, yetersiz beslenme ve alkolün sebebiyet verdiği belirtildi.

Avustralya ve Yeni Zelanda'nın "Public Health" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, en etkili yöntemler arasında emzirme ve düzenli aspirin kullanımı da yer alıyor.

Kansere yakalanma riskini azaltmak için öneriler şöyle sıralandı:

1- "Sigarayı bırakın. Akciğerde katran birikmesi ve DNA değişikliğini beraberinde getiren bu vazgeçilmesi güç alışkanlık her yıl kanserden çok sayıda ölüme sebep oluyor. Zararlı UV ışınlarından sakının.

2- Kırmızı etin sınırlandırıldığı bir beslenme biçimini benimseyin. Kırmızı etin azaltılmasının kolon kanserinin önlenmesine yardımcı olduğu belirtilen araştırmaya göre, erkekler için günlük tüketilmesi tavsiye edilen kırmızı et miktarı 30, kadınlar için 25 gram.

3- Bağırsak sağlığı açısından önemli lifli besinler tüketin. Gelişmiş ülkelerde yüksek kolon kanseri oranlarına işlenmiş gıdaların yol açtığı, öte yandan bakliyat ağırlıklı beslenen Afrika kıtasında bu oranların düşük olduğu görülüyor.

4- Günlük iki porsiyon meyve ve üç porsiyon sebze, dengeli beslenmenin sihirli sayıları olarak kabul ediliyor. Aşırı kilo ve obeziteden kaçının.

5- Enfeksiyon kaynaklı kanserden ölümü engellemek için aşı yaptırın ve düzenli sağlık kontrolünden geçin.

6- Karaciğer, bağırsak, göğüs ve ağız kanserinden ölüme sebep olan alkolden uzak durun.

7- Hareket edin. Bütün gün oturmak ve her gün bir saatten az egzersiz yapmak bağışıklık sistemini ve hormon seviyelerini düşürerek, kanserden ölüm riskini artırıyor.

Emzirin. Araştırmacılar, bir yıl boyunca emzirmenin kansere yakalanma olasılığını azalttığını bildirdi. Düzenli olarak aspirin kullanın."