BIST 9.476
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.493,95
HABER /  SAĞLIK

Kanser hastalarında su çiçeği alarmı!

Çapa Onkoloji Enstitüsü'nde kanser tedavisi gören çocuklardan birinde suçiçeği görülmesi sonucunda diğer hastalar için alarm verildi...

Abone ol

Çapa Onkoloji Enstitüsü'nde tedavi gören 9 kanser hastası çocuktan birinde suçiçeği görüldüğü iddia edildi. Kanser hastası çocukların, suçiçeği enfeksiyonundan etkilenmelerinin ölümcül sonuçlara yol açabileceği belirtildi.

İddiaya göre, Çapa Onkoloji Enstitüsü'nde kanser tedavisi gören çocuklardan birinde suçiçeği görüldü. Serviste yatan diğer çocukların da risk altında olabileceği ihtimali üzerine, acil olarak Intravenous immunoglobulin (IVIG) tedavisine başlanması için Sağlık Bakanlığı ile iletişime geçildi.

ÖLÜMCÜL SONUÇLAR OLABİLİR

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilmi Apak, suçiçeği geçiren bir çocuğun, bu hastalığı geçirmemiş bir çocukla temasının çok tehlikeli olabileceğini söyledi. Prof. Dr. Apak, "Bu çocukların hastalıkları nedeni ile enfeksiyondan etkilenmeleri ölümcül olabilir. En kısa sürede IVIG verilmesi gerekir" dedi.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu İlaç Temini Dairesi yetkilileri, “Endikasyon dışı formlar faks ya da mail yoluyla bize gönderilir. Bilim komisyonumuz ile görüşülür. Gerekli işlemler yapılınca, bakanlık hastanın ilacını temin eder. Form elimize ulaştığında IVIG anında temin edilir ve gönderilir. Çok kısa sürede, aynı gün içinde sorun çözülür” dedi.

IVIG HAKKINDA

IVIG, bazı hastalıklarda hastanın toplardamarına serum içerisinde hazır antikor verilmesi tedavi yöntemini tanımlıyor. Hastaya verilen hazır antikorlar, kan bağışında bulunanların kanlarından elde ediliyor. Bu antikorlar en fazla 3 ay süreyle koruyucu etki gösteriyorlar.Türkiye'de gönüllü kan veren kişinin yetersiz olması nedeniyle üretilemeyen IVIG, sadece yurt dışından temin edilebiliyor. Oldukça pahalı olan bu ilaç, ancak belli koşullarda mor reçete ve endikasyon dışı form doldurulup Sağlık Bakanlığı'nın onayı ile kullanılabiliyor. Endikasyon dışı form doldurulup, Sağlık Bakanlığı'ndan onaylanan IVIG'in, 72 saat içinde hastalara verilmesi gerekiyor.