BIST 9.140
DOLAR 32,39
EURO 35,05
ALTIN 2.326,93
HABER /  SAĞLIK

Kanser belirtileri nelerdir? Kanser için akıllı ilaçlar

Kanser hastaları için akıllı ilaçlar umut olacak. Peki kanser nedir, kanser belirtileri nelerdir? Kanser tedavisinde akıllı ilaçlar nasıl kullanılacak?

Abone ol

Günümüzün en yaygın hastalıklarından olan kanser hakkında neler biliyorsunuz? Kanser nedir, kanserin sebebi nedir, kanser hangi organlarda ortaya çıkar? İşte tüm bu soruların cevabı haberimizde yer alıyor. 

Kanser hastalığının tedavisinde en yeni yöntemlerden biri olan "akıllı ilaçlar" hakkında en son haberler de yine haberimizde olacak. 

KANSER NEDİR?

Kanser vücut hücrelerinin kontrolsüz bir şekide üremeleriile meydana gelen bir hastalıktır. Hücreler henüz tam bilinmeyen bir nedenle, kontrolsüz olarak bölünmeye başlarlar. Bu yüzden bedende hızlı hücre çoğalmasından oluşan kötü urlar oluşur ve bunlara Kanser denir.

Kanser oluştuğu dokuya bağlı olarak yüzden fazla çeşidi olan bir hastalık grubudur. Kanserler tümörlerin ilk olarak başladıkları organa bağlı olarak sınıflandırılırlar. Örneğin ilk olarak akciğerde oluşan kansere Akciğer Kanseri denir.

kanser3.jpg 

Kanser hücreleri civarlarındaki dokulara ulaşarak, kan ve lenf sistemi yoluyla ile vücudun diğer taraflarına yayılırlar. Buna metastaz denir. Metastaz yapan kanserlerin tedavisi genel olarak daha zordur.

Erken teşhis edilebildiği takdirde kanser tamamen tedavi edilebilir bir hastalıktır.

KANSERİN SEBEBİ NEDİR? 

kanser.jpg

Çevresel ve içsel nedenler olarak ikiye ayrılabilir. Çevresel nedenler (kimyasal, radyasyon, viruslar gibi) ve içsel nedenler (hormonal, bağışıklık bozuklukları, kalıtsal mutasyonlar ve diğer genetik nedenler gibi) birlikte veya ardışık olarak hücreleri etkileyerek uzun yıllar içinde kansere yol açabilirler.

HANGİ ORGANLARDA KANSER OLUR? 

Kanser tek bir hastalık olmayıp, vücuttaki tüm doku ve organlarda kanser gelişebilir.

İyi huylu ve kötü huylu tümör ne demektir? [değiştir]İyi huylu tümörler kanser değildir. Başka bölgelere yayılmazlar. Tamamen çıkartıldığı zaman genellikle tekrarlamazlar. Kötü huylu tümörler ya da kanser ise komşu organ ve dokulara yayıldığı gibi, lenf ve kan yoluyla uzak organlara da yayılır. Uzak organlardaki yayılımına metastaz (yayılma) denir. 

kanser1.jpg 

AKILLI İLAÇLAR KANSER TEDAVİSİNDE ÇIĞIR AÇACAK

Gediz Üniversitesi’nde akıllı ilaçlar üzerine çalışan TÜBİTAK Bilim Ödülü sahibi Prof. Dr. Mehmet Emin Şengün Özsöz, “Akıllı ilaçlar 5-10 yıl içinde hayatımıza girerek kanser tedavisinde çığır açacak” dedi.

Türkiye’nin sayılı nanoteknolojive biyomedikal laboratuvarlarından birine sahip olan Gediz Üniversitesi’nde akıllı ilaçlar üzerine çalışılıyor. Bu yöndeki araştırmaların başında elektrokimyasal biyosensörler alanında dünya çapında tanınan Gediz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Şengün Özsöz bulunuyor. Ülkemizin Nobel’i olarak bilinen TÜBİTAK Bilim Ödülü’nün sahibi Özsöz, insanlığın geleceğinin aptamer adı verilen akıllı ilaçlara bağlandığına, bilimin bu alana odaklandığına dikkat çekti.

“KEMOTERAPİ SAĞLIKLI HÜCRELERİ DE ÖLDÜRÜYOR”

Akıllı ilaçların özellikle kanser tedavisinde hem başarı oranını artıracağını hem de yan etkileri azaltacağını dile getiren Özsöz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu an kanser hastalarına uygulanan kemoterapi ile kanserli hücreler yok edilmeye çalışılıyor. Ancak bu ilaçlar sağlıklı ve kanserli hücreleri ayırt edemediğinden tüm vücudu etkiliyor, sağlıklı hücreleri de öldürüyor. Hücre kaybı yüzünden saçlar dökülüyor, vücut direnci azalıyor, hasta kendini yorgun ve bitkin hissediyor. Bu da tedavi şansını azaltıyor. Akıllı moleküller aptamer ile sentezlenen yeni ilaçlar doğrudan kanserli dokuya yönelecek, tümörü bulup sadece bu bölgeye etki edecek.Hedefe kilitlenen akıllı ilaçlar sayesinde kanser tedavisinde önemli bir başarı elde edilmiş olunacak.”

kanser2.20141030025651.jpg 

BİYOLOJİ ASRINDAYIZ

Akıllı ilaçların 5-10 yıl içinde uygulama aşamasına gelmesinin beklendiğini ifade eden Özsöz, şöyle konuştu: “Biyoloji asrını yaşıyoruz. Özellikle moleküler biyolojide hızlı bir gelişim süreci var, her 10 yılda devrim niteliğinde buluş hayatımıza giriyor çığır açıyor. ABD’li araştırmacı Weihong Tan ve arkadaşlarının ilk ortaya çıkardığı akıllı ilaçlar da bunlardan biri olacak. Gediz Üniversitesi olarak biz de bu alanda yoğun çalışma yürütüyoruz. Ülkemizin, ABD başta olmak üzere dünyanın odaklandığı bu alanın gerisinde kalmaması, biyolojik devrimin bir parçası olabilmesi için özellikle biz biyomedikal mühendislerine büyük görev düşüyor. Bu bilinçle çalışıyoruz, bilgi ve birikimlerimizi genç araştırmacılarımıza da aktarıyoruz.”

TÜBİTAK BİLİM ÖDÜLÜ SAHİBİ

Gediz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Şengün Özsöz, elektrokimyasal DNA biyosensörleri üzerine yıllardır çalışıyor. Bulaşıcı ve genetik hastalıkların daha kısa sürede, daha az maliyetle teşhis edilmesini sağlayan yöntemlerin mimarlarından olan Özsöz, kan şekerini ölçen cihazların geliştirilmesinde de görev aldı. Mikro RNA tayininde P19 proteinini kullanarak uluslararası alanda tanınan Özsöz, 2008 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü’yle onurlandırıldı. 68 yaşındaki bilim adamı, araştırmalarını kanser biyobelirteçleri üzerinde sürdürüyor.