BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Kandil'in yok artık dedirten Öcalan planı

Cumhurbaşkanlığı adayı olarak Kandil'in Abdullah Öcalan'ı aday göstereceği öne sürüldü. Özerklik için yapılan plan bakın neymiş;

Abone ol

Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçim yarışında BDP ve Kandil cephesinin planı Abdullah Öcalan'ı aday yapmak.

İddianın sahibi Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Okur...

Bugün si'nden Seda Şimşek'e konuşan Okur'un iddiasına göre 'Özerklik için gerekli altyapıyı inşa eden" Kürt siyaseti, hükümetle pazarlık yahmak için Öcalan'ı aday gösterebilir.

Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Okur, PKK-BDP çizgisinin “Eylem yaparsam cumhurbaşkanı seçilemez” gibi söylemlerle devleti hareketsiz kalmaya zorladığını söyledi. Okur, “Bu sırada da, özerklik için gerekli altyapıyı inşa ediyor” dedi.

BDP İLK TURDA ADAY ÇIKARABİLİR

İşte Okur'un iddiaları;

-Bu sü­reç­te özerk­lik ta­le­bi­nin önem­li bir pa­zar­lık un­su­ru ola­rak ma­sa­da ola­ca­ğı ka­na­atin­de­yim. Ken­di­le­ri­ne du­yu­lan ih­ti­ya­cı gös­ter­mek için ilk tur­da bir aday çı­ka­ra­bi­lir­ler, ikin­ci tur­da ise önem­li bir pa­zar­lık ola­bi­lir.

PKK SİLAHI MASAYA KOYDUĞUNDA...

El­bet­te, ilk tur ön­ce­sin­de de te­mas­lar, me­saj­laş­ma­lar ola­bi­lir. Cum­hur­baş­kan­lı­ğı se­çim sü­re­ci tak­vi­mi ile pa­ra­lel bi­çim­de İm­ra­lı, BDP, Kan­dil ara­sın­da çok yo­ğun bir me­saj tra­fi­ği­nin sür­dü­ğü­nü gö­re­bi­li­riz. Ka­rar gü­nü­ne ka­dar PKK, elin­de­ki si­la­hı ma­sa­ya koy­du­ğun­da si­ya­si den­ge­le­ri et­ki­le­ye­bi­le­ce­ği­ni de gös­ter­me­ye ça­lı­şa­cak­tır. Cum­hur­baş­kan­lı­ğı se­çim sü­re­ci bo­yun­ca ey­lem yap­ma­ma­sı­nın ne ka­dar de­ğer­li ol­du­ğu­nu bu yol­la an­la­ta­cak­tır. Bu­ra­da Öca­lan önem­li bir rol oy­na­ya­cak­tır. “Sü­re­cin de­va­mı için se­çi­le­cek cum­hur­baş­ka­nı­nın sa­hip ol­ma­sı ge­re­ken özel­lik­ler­de­n” bah­se­de­rek bir me­saj ve­re­bi­lir.

‘KANDİL, ÖCALAN’I ADAY GÖSTEREBİLİR’

-PKK, doğ­ru­dan Ab­dul­lah Öca­la­n’­ı aday gös­te­re­bi­lir, YSK bu­nu red­de­de­cek­tir. O za­man, oy pu­su­la­la­rı­na ge­çer­siz ol­ma­sı pa­ha­sı­na Öca­la­n’­ın isim­le­ri­nin ya­zı­la­rak san­dı­ğa atıl­ma­sı gi­bi bir yo­la baş­vu­ra­bi­lir­ler. Dün­ya­ya da ge­çer­siz oy­la­rın Öca­la­n’­ın şah­sı­na ve­ril­miş ol­du­ğu­nu an­lat­ma­ya ça­lı­şa­bi­lir­ler. Bu da Öca­la­n’­ın af kam­pan­ya­sı için bir baş­lan­gıç oluş­tu­rur.

BU TÜRKİYE'YE BÜYÜK ZARAR VERİR

-Öca­lan, bu­nu de­ği­şik he­sap­la­rı ve­ya den­ge­le­ri göz önün­de tu­ta­rak is­te­me­ye­bi­lir. Kan­di­l’­in ta­li­ma­tıy­la BDP böy­le bir adım atar­sa, Tür­ki­ye çok cid­di bir ge­ri­lim­le cum­hur­baş­kan­lı­ğı se­çi­mi­ne gi­rer. Bu da Tür­ki­ye­’ye çok bü­yük za­rar ve­rir. O yüz­den, dev­let or­gan­la­rı böy­le bir se­nar­yo var­sa ha­ya­ta geç­me­si­ni en­gel­le­mek için şim­di­den adım­lar at­ma­lı.