BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,55
ALTIN 2.490,36
HABER /  GÜNCEL

Kandil'e ilk dağcı grubu çıktı

Güvenlik gerekçesiyle girilmesine izin verilmeyen Kandil Dağı'na Hakkarili dağcılar ilk tarmanışlarını yaptı.

Abone ol

Hakkari'de terör olayları yüzünden yıllardır girişine izin verilmeyen Kandil Dağı, güvenliğin sağlanmasının ardından kapılarını dağcılara açtı.

Hakkari Reşko Doğa Sporları Kültür Derneği Başkanı ve Hakkari Dağcılık İl Temsilcisi Naci Ertunç, 7 sporcu ile birlikte güvenlik nedeniyle yıllarca hiç kimsenin gidemediği Hakkari'nin Yüksekova İlçesine 33 kilometre uzaklıkta bulunan 3 bin 365 rakımlı Kandil Dağı'na ilk tırmanışı gerçekleştirdi.

3 BİN 365 RAKIMLI DAĞ

Araçla Yüksekova ilçesine bağlı Basamak Köyü'ne yaklaşık 2,5 saatte ulaşan dağcılar, köy sakinlerinden Kamil Huzman tarafından karşılanıp, öğle yemeği ikram edildi. Daha sonra yürüyüşe geçen Naci Ertunç başkanlğındaki 7 kişilik dağcı grubu, yaklaşık 7 saatlik zorlu bir yolculuktan sonra 3 bin 365 rakımlı Kandil Dağı'na çıkmayı başardılar. Yer yer 2 metreyi bulan karda yürümekte zorlanan dağcılar, ilk kez çıktıkları Kandil Dağı'nda hatıra fotoğraf çekti. 7 kişilik dağcı grubunda yer alan Ankaralı Tarık Bünyamin Kaya, Hakkari'nin tanıtılması için bu gibi faaliyetlerin sık sık yapılması gerektiğini, Hakkari bölgesinde bulunan dağların dağcılar ve doğa severler için çok önemli olduğunu ve bölgede hiçbir sıkıntının olmadığını söyledi.

Kandil Dağına tırmanan Hakkarili dağcılardan Deniz Özek, Emin Noyan, Recep Taylant Sönmez, Hakkari'de dağcılık sporunun çok önemli olduğunu , ancak kış şartlarına uygun malzemelerin pahalı olmasından dolayı alamadıklarını, bu nedenle kış tırmanışlarında zaman zaman zorlandıklarını dile getirdiler.

KANDİL DAĞI İLK KEZ DAĞCI YÜZÜ GÖRDÜ

Dağcılık Federasyonu Hakkari İl Temsilcisi Naci Ertunç da, "Yüksekova ilçesine 33 kilometre uzaklıkta bulunan Kandil Dağı ilk kez dağcı yüzü gördü. Bu dağ yıllarcı güvenlik gerekçesiyle çıkılamıyordu. 3 yıl önce serbest oldu ve ilk kez bizler bu dağa tırmandık. Burada yapmış olduğumuz faaliyetlerde yurdumuzun tüm bölgelerinde dağcıları bekliyoruz. Hakkari ilimizde görülmeye değer çok güzel dağlar var. Bunları Türkiye'ye tanıtmak lazım. Batıdaki dağcı kardeşlerimizi de buralara bekliyoruz" dedi.