BIST 9.541
DOLAR 32,60
EURO 34,87
ALTIN 2.494,98
HABER /  GÜNCEL

Kandil'den pakete ilk tepki!

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketine Kandil yönetiminden ilk tepki!

Abone ol

Kandil yönetimi demokratikleşme paketiyle ilgili açıklama yayınladı. PKK yönetimi AK Parti hükümetinin süreci bitirdiğini iddia ederek, halkların hesap sormasını istedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün açıkladığı pakete ilişkin açıklama yapan Kandil, "Paket, AKP'nin çözümü değil, çözümsüzlüğü bir politika olarak benimsediğini ortaya koymuştur. Bu pakette açıklananlarla oyalama yapıp bir seçim daha kazanmaktan başka bir şey düşünülmediği anlaşılmıştır" iddiasında bulundu.

“AKP gelinen aşamada ortada bir süreç bırakmamış, şimdiye kadar yaptığı oyalama politikasını sürdürme ve bildiğini okumada ısrarını bir daha sürdürmüştür” denilen açıklamada KCK, AKP’nin izlediği politika ve açıkladığı pakete önümüzdeki hafta bir deklarasyonla yanıt vereceklerini de bildirdi.

‘DEMOKRATİK OLMAYANLAR DEMOKRATİKLEŞME ADIMI ATAMAZ’

KCK’nın açıklaması şöyle:

“Özgürlük Hareketimiz önümüzdeki hafta AKP hükümetinin izlediği politikalar ve açıkladığı paketle ortaya koyduğu tutuma bir deklarasyonla cevap verecektir. Ancak paketle ilgili tutumumuzu belirtmek için bu açıklamayı yapıyoruz.

AKP'nin Kürt sorununu anlamadığı ve ciddi yaklaşmadığı bir daha görülmüştür. Açıklanan paket, AKP'nin çözümü değil, çözümsüzlüğü bir politika olarak benimsediğini ortaya koymuştur. Bu pakette açıklananlarla oyalama yapıp bir seçim daha kazanmaktan başka bir şey düşünülmediği anlaşılmıştır. Türkiye'nin en temel sorununa bir seçim hesabı ekseninde yaklaşmak ve oyalama için toplumun önüne birkaç kırıntı atmak bu hükümetin bu sorunu çözme zihniyeti ve kapasitesinde olmadığını göstermiştir. Zaten yöntemi demokratik olmayan bir siyasi çalışmadan temel demokratikleşme sorunlarını çözmesi beklenemezdi. Demokratik olmayanlar gerçek demokratikleşme adımları da atamazlar.

SEÇİM HESAPLARI

AKP hükümeti bu tutumuyla Kürt Halk Önderi ve Kürt Özgürlük Hareketi'nin sorunu çözmek için ortaya koyduğu irade, attığı adımlara ve yaptığı büyük fedakarlıklara basit yaklaştığını ortaya koymuştur.

Kürt Halk Önderi sorunu çözmek ve Türkiye'yi kalıcı barışa kavuşturmak için önemli adımlar atarken, AKP hükümeti gayri ciddi yaklaşarak çözüm için atılmış bu önemli adımları seçim hesaplarına ve bir tarz haline getirilmiş ve yıllardır sürdürülen oylama politikasına kurban etmektedir. Herkes bilmelidir ki, Kürt halk Önderi ve Kürt Özgürlük Hareketi AKP hükümeti yeni bir oyalama fırsatı ve zamanı bulsun ve bir seçim daha kazansın diye bu adımları atmamıştır.

AKP hükümetinin Kürt Halk Önderinin ve Kürt Özgürlük Hareketi'nin attığı adımları Kürt sorununu çözme ve kalıcı barışı sağlamak için ele almadığı açıkça görülmüştür. AKP, sağlanan çatışmasızlığı ve yaratılan çözüm zeminini Kürt Halk Önderini bir araç haline getirmek ve Kürt Özgürlük Hareketi'ni de tasfiye etmek için zaman kazanma ve pozisyonunu güçlendirmek için değerlendirmeye çalışmaktadır.

AKP SÜREÇ BIRAKMADI

Bu yaklaşım başlı başına Kürt Halk Önderinin başlattığı süreci sabote etme anlamına gelmektedir. AKP gelinen aşamada ortada bir süreç bırakmamış, şimdiye kadar yaptığı oyalama politikasını sürdürme ve bildiğini okumada ısrarını bir daha sürdürmüştür.

SÜRECİ BİTİREN HÜKÜMETTEN HESAP SORMALI

Kürtler ve Türkiye halkları Kürt Halk Önderinin başlattığı yeni sürece AKP oyalama yapsın, seçim kazanmak için zaman kazansın diye değil, Kürt sorununu çözmesi için destek vermiştir. Bu nedenle Kürt halkı ve demokrasi güçleri oyalama ve seçim hesabıyla süreci boşa çıkaran, hatta bitiren AKP hükümetinden hesap sormalı ve demokratikleşme ve Kürt sorununun çözümü için mücadeleyi yükseltmelidir 



İŞTE ERDOĞAN'IN AKTARDIĞI YENİ SİSTEMİN TÜM DETAYLARI... HABERİ OKU

10604.20130930130048.jpg

KÜRTÇE SEÇİM PROPAGANDASI GELİYOR... TIKLAYIN

Erdoğan Seçim Kanunu'nda yapılacak bir dizi değişikliğin de detaylarını açıkladı. Buna göre, partilere eşbaşkanlık hakkı tanınacak.

Partilere üye olmak için konulan ön kriterler de iptal edilecek. Yeni düzenlemeye göre, oy verme hakkına sahip her vatandaş siyasi partilere de üye olabilecek.

Paketteki en büyük bomba ise "Farklı dile lehçelerde siyasi propaganda izni"nin verilmiş olması. Bu düzenlemeyle Kürtçe propagandaya da izin çıkmış olacak. İŞTE TARİHİ DEĞİŞİKLİĞİN TÜM DETAYLARI... HABERİ OKU

10610.jpg

İBADETİ ENGELLEYENE HAPİS CEZASI GELİYOR

Demokratikleş Paketi'ndeki tarihi değişiklikler biri de kişilerin inanç ve ibadet özgürlüklerinin tanınmasına ilişkindi. Düzenlemeye göre, bir kişinin dini inanç özgürlüğünün engellenmesi, ibadet hakkının tanınmamasına neden olan durumlarda ilgili kişilere hapis cezası verilecek. Ceza kapsamı ise 1 yıldan 3 yıla kadar uzayabilecek.

KLAVYELERE ÖZGÜRLÜK... TIKLAYIN

Demokratikleşme Paketi'yle kullanılması hukuken yasak olan yabancı harflerin kullanılmasına ilişkin yasakta iptal edilecek. İşte yasağı kalkacak o harfler... HABERİ OKU

10599.jpg

ANADİLDE EĞİTİM MÜJDESİ... TIKLAYIN

Pakette yeralan kilit değişiklerden biri de anadilde eğitim hakkı... Düzenlemeye göre, farklı dil ve lehçelerde eğitime izin çıktı. İşte anadilde eğitimin koşulları ve yasal düzenlemenin detayları... HABERİ OKU

10603.jpg

PAKETTEN ALEVİLER'E SÜRPRİZ... TIKLAYIN

12 Eylül askeri darbesi sonrası isimleri değiştirilen il, ilçe ve köy isimleri de paketteki düzenlemeler sonrası iade edilecek.

Bu düzenleme kapsamında Nevşehir Üniversitesi'nin adı da Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi olarak değiştirilecek. İşte Alevileri sevindirecek o düzenlemenin detayları... HABERİ OKU

10612.jpg

ALEVİLER'DEN PAKETE TEPKİ VAR... TIKLAYIN

Erdoğan'ın bugün açıkladığı “Demokratikleşme Paketi”nde Alevilerle ilgili beklenen düzenlemeler yer almaması tepki çekti. Paketle ilgili açıklama yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, "Dağ fare bile doğurmadı” dedi. Aleviler üçüncü köprüde Yavuz Sultan Selim adına itiraz etti diye Üniversite adı değiştirilerek “alın bununla yetinin” dendiğini belirten Balkız şöyle devam etti... İŞTE ALEVİLERİN PAKETE TEPKİSİ HABERİ OKU...

MEMURA TÜRBAN ÖZGÜRLÜĞÜ... TIKLAYIN

İdari düzenleme gereken reformların en önemlisi ise kuşkusuz kamu personeline kılık kıyafet özgürlüğünün tanınması. Düzenlemeden sonra kamuda görevli memurlar da türban takabilecek. Ancak bu düzenlemenin de istisnaları var. İşte memura türban özgürlüğünün detayları... HABERİ OKU

10607.jpg

ANDIMIZ KALDIRILDI... TIKLAYIN

Düzenlemeyle ilkokullarda okunan Andımız'da kaldırılacak. İşte Erdoğan'ın Andımız'a ilişkin tepki çekecek o sözleri... HABERİ OKU

10606.jpg