BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,76
ALTIN 2.491,27
HABER /  GÜNCEL

Kanada'da Çin'e çalışan bir casus yakalandı

Kanada'da Çin adına casusluk yapıp, askeri gemilere ait gizli bilgileri paylaşmakla suçlanan bir Kanada vatandaşı gözaltına alındı.

Abone ol

Kanada’da Çin adına casusluk yapmakla suçlanan bir kişi gözaltına alındı.

Kanada vatandaşı Qing Quentin Huang, Kanada’nın savaş gemisi yapımına ilişkin gizli askeri ve stratejik bilgileri Çin’e satmaya çalışmakla suçlanıyor.

Polis, 53 yaşındaki Huang’ın, Kanada’nın en büyük gemi üretim firması ‘Irving Gemi Yapımı’na bağlı Lloyd’s Register adlı taşeron gemi tasarım şirketinde çalıştığını söyledi.

Ontario’nun Waterdown kentinde yaşayan Huand, Cumartesi günü Toronto’da yakalandı.

Irving adlı şirket, Kanada’nın Kuzey Kutbu açıklarındaki devriye dolaşan gemilerine askeri gemi teminatı ihalesini kazanmıştı. Fakat Lyod’s Register adlı taşeron firma, bu görevle ilgili hiçbir gizli belgeye erişimleri olmadığını duyurdu.

Emniyet Müdürü Jennifer Strachan, Huand’ın ‘yabancı bir birimle iletişime geçmeye teşebbüsle’ suçlandığını söyledi.

Strachan, “Bu gibi durumlarda, Kanada sularını ve Kanada egemenliğini savunmakla sorumlu gemilerin özelliklerini ve bilgilerini yabancı bir birimle paylaşmak taktiksel, askeri veya rekabet üstünlüğü sağlayabilir” dedi.

Strachan, Huang’ın Çin’e tam olarak nasıl bir bilgi ulaştırmaya çalıştığıyla ilgili detay vermedi.

Huang’ın kefalet duruşması için Çarşamba günü mahkemeye çıkması bekleniyor.

Geçen Şubat ayında Kanadalı donanma istihbaratı yetkilisi Jeffrey Paul Delisle, gizli askeri bilgileri Rusya’ya sızdırmak suçundan 20 yıl hapis cezasına mahkûm edilmişti.