BIST 9.465
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.490,05
HABER /  GÜNCEL

Kamu hizmetini engellemezlerse...

İçişleri Bakanı Güler, ODTÜ'de kamu hizmeti engellenmediği sürece polisin herhangi bir müdahalesi olamayacağını söyledi.

Abone ol

İçişleri Bakanı Muammer Güler, ODTÜ'de kamu hizmeti engellenmediği sürece polisin herhangi bir müdahalesinin olamayacağını, itirazların yargı yoluyla yapılması gerektiğini söyledi.

Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güler, Başbakanlık İdari Geliştirme Başkanlığı'nın, uzun süredir, bürokrasideki iş ve işlemlerin azaltılması ve varsa mevzuat değişikliği yapılması konusunda devam eden bir çalışması olduğunu belirtti.

Söz konusu çalışmanın sadece Emniyet'le ilgili olmadığını, bürokrasinin her kesiminde işlemleri basitleştirmeye ilişkin bir çalışma olduğunu kaydeden Güler, "Bununla ilgili olarak zaten bizim geçmişten beri, özellikle emniyetin hizmetlerine ilişkin değişik düzenlemelerimiz vardı. En son yaptığımız çalışmayla, yabancılarla ilgili vize, ikamet izinleri gibi işlemleri, 2014 yılında tümüyle Emniyet'ten alıp Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne vereceğiz" dedi.

POLİSİN YETKİLERİNİN DARALTILMASI

Emniyet Teşkilatı üzerinden yapılan bazı işlemleri de ilgili kurumlara devredeceklerini anlatan Güler, şöyle devam etti:

"Şu anda yürütmekte olduğumuz sendikalarla, siyasi partilerle ilgili bildirim işlemleri var. Bunların bir çoğu Emniyet Teşkilatı üzerinden yürütülüyor. Bunları kaldırıyoruz, valiliklere bırakıyoruz. Sendikalar, siyasi partiler, toplantı ve gösteri yürüyüşleri ile ilgili bazı bildirimler var. Bunların bir kısmı Emniyet'e geliyordu. Bunların hepsini vilayetlere bırakıyoruz.

Matbaalarla ilgili ve RTÜK adına basının izlenmesi ile ilgili görevler Emniyet'teydi. Bunların da artık tamamını vilayetlere ya da RTÜK'e bırakıyoruz.

Araçlarla ilgili bir trafik muayene belgesi var bir de trafik tescil belgesi var. Bunların her ikisi ayrı ayrı işlemlere tabi. Bize göre bunların tek bir belgede birleştirilmesi gerekiyor. Bu bir basitleştirme olacak.

Pasaportlarla ilgli bir ön çalışmamız var. Burada pasaportların, nüfus cüzdanlarını veren İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü tarafından verilmesine ilişkin ön çalışma var. Artık nüfus kağıtları da değiştiriliyor. Pilot çalışma yapıldı. Üç yılda nüfus cüzdanlarının tamamı değiştirilecek. Bu altyapıyı hazırlayan söz konusu Genel Müdürlük, trafik belgelerinde de bunu yapabilir diye düşünüyoruz.

Emniyet'te yapılan ancak başka kurumlarda da yapılabilecek olan işlemleri, ilgili kurumlara devredeceğiz. Polisin kendine has görevlerine daha fazla vakit ayırmasını sağlayacağız.

Önümüzdeki günlerde Meclis'e getireceğimiz tasarı da zaten bunu öngörüyor. Hassas bölgelerin, bina tesislerinin ve kişilerin korunması ile ilgili görevleri de biz polisin yapmasını istemiyoruz. Bununla ilgili bir koruma memurluğu tasarımız var. O geldiğinde, büyük ölçüde bundan da istifade etmiş olacağız. Yani polis, jandarma doğrudan doğruya kendi alanlarında iş ve işlemlerle ilgilenecek. Kendi mevcut kapasitemizin bir anda yüzde 20 artması gibi bir rakamı ifade ediyor"

BEBEĞİNİ ÖLÜME TERK EDEN ÖĞRETMEN

Güler, Gölcük'te evde bebeğini yalnız bırakan ve bunun sonucunda bebeği ölen öğretmenle ilgili bir soru üzerine, "Bir annenin bunu yapabileceğini düşünemiyorum. Nasıl yalnız bırakmış? Farklı bir şey vardır. 2 aylık çocuk nasıl bırakılır? Çok üzücü bir hadise. İnsanlık dışı bir şey. Annelik duyguları ile bunu hiç bağdaştıramadım. Babasının çocuğu sahiplenemeyişi ayrı bir konudur. Eşinin statüsü itibariyle bizi ilgilendiren bir şey varsa yaparız. Burada sıfatı da artık önemli değil. Bu bir aile faciasıdır" diye konuştu.

ODTÜ'DEKİ OLAYLAR

Muammer Güler, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ODTÜ'de yaptığı yol çalışmasının tamamen kanuna uygun olduğunu belirtti. Güler, söz konusu çalışmayla ilgili itirazın, yalnızca idari yargı yoluyla yapılabileceğini söyledi.

Güler, "Ayrıca bu yol Ankara için de önemli. Bunun yapılacağı daha önce de biliniyordu zaten. Oradaki ağaçlar kesildi, paraları yatırıldı. Burada kamu hizmetini havai fişeklerle, taşla, sopayla, molotof kokteyllerle, şiddet kullanarak engellemeye çalışmak kanunsuzdur. Biz de herhangi bir şiddet olayını önlemek için çevrede tedbirimizi alıyoruz" dedi.

Çalışmaların başlama zamanı ile ilgili soruya Güler, "Bu iş davul çala çala yapılmaz elbette. Zamanlamasını belediye tespit eder" yanıtını verdi.

Muammer Güler, ODTÜ'nün, belediyenin ödediği bedeli iade edeceğine ilişkin haberlerin anımsatılması üzerine, bunun kamudan kamuya yapılan bir aktarma olduğunu, kimsenin iade hakkı bulunmadığını söyledi.

Güler, ODTÜ'de kamu hizmeti engellenmediği sürece polisin herhangi bir müdahalesi olamayacağını dile getirdi.