BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.324,84
HABER /  GÜNCEL

Kamu hastanelerinde özel oda müjdesi

Artık bundan sonra kamu hastanelerine yatan parasız hastalar da özel odada yatabilecek. Çünkü bakanlık hakkaniyet dedi.

Abone ol

Kamu hastanelerindeki özel odalara hakkaniyet ve eşitlik ilkesi çerçevesinde hasta yatırılmasını isteyen bakanlık, ilave ücret alınmasını da engelledi.

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerindeki özel odalar için istenen ilave ücretlerle ilgili birçok şikayet olduğunu duyurarak yeni kriterler belirledi. Bakanlık özel odalar için ilave ücret alınmamasını istedi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun, imzasıyla bir genelge yayınlanarak özel odalara hasta yatırılma konusunun Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'nde düzenlendiği vurgulandı. Tosun, Sağlık Uygulama Tebliği'nde SGK'ca belirlenen standartların üzerinde sunulan otelcilik hizmetleri için, ilgili listedeki ücretlerin üç katını geçmemek üzere kişilerden ilave ücret alınabileceğinin belirtildiğini söyledi. Ancak bunun için bir zorunluluk getirilmediğini vurgulayan Tosun, şunlara dikkati çekti:
"Bu odalara hasta yatırma iş ve işlemlerinde herhangi bir tıbbi ve sosyal kriter belirlenmediği, yatışların tamamen hasta veya yakınlarının talebi üzerine veya hastane yönetiminin tercihleri doğrultusunda yürütüldüğü ve bu odalardan faydalandırılan hastaların kendisinden önemli tutarlarda ilave gündelik yatak ücretleri tahsil edildiği Bakanlığımıza yapılan resmi ve şifahi başvurulardan anlaşılmaktadır. Bu durum Bakanlığımızca yürütülen Sağlıkta Dönüşüm Programı'nda yer verilen; sağlık hizmet sunumunun herkese eşit, hakkaniyetli ve ulaşılabilir şekilde verilmesi hedef ve ilkelerimizle bağdaşmamaktadır. Bakanlık yatış işlemleri hakkaniyet ve eşitlik ilkesine uygun olarak gerçekleştirilmelidir. Özel odalara bu şekilde yatışı sağlanan hastalardan ilave yatak ücreti talep edilmemelidir."