BIST 9.037
DOLAR 32,32
EURO 35,10
ALTIN 2.295,58
HABER /  GÜNCEL

Kamer Genç’e ceza

TBMM Genel Kurulu’nda sürdürülen MİT Kanun Teklifi görüşmeleri esnasında Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı ile sürekli tartışan Kamer ...

Abone ol

TBMM Genel Kurulu’nda sürdürülen MİT Kanun Teklifi görüşmeleri esnasında Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı ile sürekli tartışan Kamer Genç, Bahçekapılı’nın teklifi üzerine yapılan oylamada 2 oturum Genel Kurul’dan çıkartılma cezasına çarptırıldı.
MİT Kanun Teklifi üzerinden yapılan görüşmelerde Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı ile sürekli tartışan CHP Tunceli Kamer Genç ise Bahçekapılı’yı sinirlendirdi. Görüşmelerin tamamlanmasından sonra Bahçekapılı, bir açıklama yaparak Kamer Genç’in cezalandırılmasını istedi. Bahçekapılı, “161. Maddenin 3. Fıkrasını okuyorum; ‘Görüşmeler sırasında Cumhurbaşkanı’na, TBMM’ye, TBMM Başkanı’na TBMM Başkanlık Divanına, Başkanlık görevini yerine getiren Başkanvekiline hakarette bulunmak, sövmek veya onları tehdit etmek, yahut Türkiye Cumhuriyeti veya onun Anayasa düzenine sövmek’ İçinde bulunduğumuz birleşimde Tunceli Milletvekili Kamer Genç, yapmış olduğu bütün davranışlarıyla bu hükme uygun davranmıştır. Bu nedenle kendisine 162. Maddenin 1. Fıkrasına göre ceza verilmesini Genel Kurul’a teklif edeceğim. Yasa gereği hakkında teklifte bulunduğum milletvekilinin savunma hakkı var. Kendisi ya da başka birisine savunma yaptırabilir. Teklifim baki” diye konuştu.
Bahçekapılı, Genç’e savunma yapıp yapmayacağını sorduğu esnada araya giren CHP’li Mahmut Tanal’da tartışmalara katıldı. Bunun üzerine Bahçekapılı oturuma ara vererek Grup Başkanvekillerini görüşmek üzere odasına çağırdı.
Ayşenur Bahçekapılı, oturumun tekrar açılmasından sonra Kamer Genç’e savunma yapması için söz verdi. Bahçekapılı kendisi ile tekrar tartışan Genç’e tutanaklardan ne söylediğini okudu. Kamer Genç savunmasını yapmak üzere kürsüye çıktığı esnada AK Partili milletvekillerinin büyük kısmı Genel Kurul salonundan dışarıya çıktı, büyük bir kısmı da Kamer Genç konuşurken kürsüye sırtını döndü. Kendisini savunan Genç, “Ben TBMM’yi yönettiğim zaman Allah’ın huzurunda hesap veren bir insan gibi kendimi görüyorum. O kürsü Atatürk’ün kürsüsüdür. O kadar anormal kanunlar geliyor ki, her kanunun bu memlekete ne getirip ne götürdüğünü iyi biliyorum. Benim amacım Meclisin çalışmasını engellemek değil. Ben sizi uyarma kabilinde, daha iyi kanun çıkması için, bu memlekette sağlıklı bir yasal düzenleme yapılmasını istiyorum” dedi.
Kendisine sırtını dönen milletvekillerine de tepki gösteren Genç, Bahçekapılı’ya dönerek “Bunların yaptığı doğru mu?” ifadelerini kullandı. Konuşmasının devamında Genç, kendisine tepki gösteren AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’a yönelik “Benim yerimde sen olsan ne yaparsın Mustafa” dedi.
“Ben TBMM’nin saygınlığına saygı duyuyorum, Başkanlık Divanı çok kutsal bir makamdır. Ben o makama hakaret ettiğimi düşünmüyorum. Bana karşı güttüğünüz özel davranış biçimine karşı üzülüyorum” açıklamasında bulunan Genç, kendisinin zor duruma düşürüldüğünü belirterek, “Size karşı bir tehdit kelimesi kullanmadım. Benim haysiyetimi, onurumu rencide ediyorsunuz. Lütfen beni bir milletvekili olarak görün. Ben ceza almaktan korkmuyorum, ben size hakaret etmediğim inancındayım” diye konuştu.
Kamer Genç için geçici olarak Genel Kurul’da 2 birleşimden dışarıya çıkartılması cezasını milletvekilleri yapılan oylama ile onayladı. Bahçekapılı, Kamer Genç’in özür dilemesi durumunda bu cezayı geri alacağını duyurdu. CHP’li ve AK Partili milletvekillerinin itirazlarına rağmen söz alan Genç, “Ben ne sizden özür dilerim ne de bu gruptan özür dilerim. Sizin verdiğiniz ceza benim için onurdur. Siz kimsiniz bana ceza vereceksiniz” şeklinde konuşunca Bahçekapılı oturuma ara verdi. Genç ise CHP’li milletvekilleri tarafından salondan çıkartıldı.
(İHA)