BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,94
ALTIN 2.436,67
HABER /  GÜNCEL

Kırşehir'deki bu köy turist akınına uğruyor!

Kırşehir'in Kaman İlçesi Çağırkan Kasabası'nda bulunan Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi ve Japon Bahçesi her yıl yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.

Abone ol

Japonya Dışişleri Bakanlığının desteğiyle Kırşehir'in Kaman ilçesinde yaptırılan Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'ni, 2013 yılında aylık bölümünde çoğunluğu Japon yaklaşık 40 bin turist ziyaret etti.

Kırşehir Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustafa Gökgül, yaptığı açıklamada, Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesinin bölge turizmi açısından öneminin giderek arttığını söyledi.

Kaman'ın Çağırkan beldesinde yapılan müzenin mimarisi ve sahip olduğu eserler ile dikkatleri üzerine çektiğini ifade eden Gökgül, tarihe ve kültüre çok meraklı olan Japonların yanı sıra özellikle Alman, Amerikalı ve Belçikalı turistlerin müzeyi ziyarete geldiğini vurguladı.

japon1.jpgKalehöyük'te Japonlar tarafından 1986 yılından bu yana kazı çalışması yapıldığını anlatan Gökgül, burada Japon Bahçesi ve Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü'nün de yer aldığını belirtti.

Müzeyi bu yılın 10 ayında çoğunluğu Japon 32 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini aktaran Gökgül, şöyle konuştu: "2012'nin 10 aylık bölümünde ise 27 bin kişi ziyaret etmişti. Geçen yıl toplamda 30 bin kişinin gezdiği müzede bu yılın 10 ayında bu rakamı geçtik.
Kaman'da bulunan ve Japonlar tarafından yapılan Japon Bahçesi'ne de ilgi çok. Kapadokya'ya gelen özellikle Japon turistler daha sonra Kaman Arkeoloji Müzesi'ni de ziyaret ediyor."

MÜZE 3 BOYUTLU GEZİLEBİLİYOR!

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Gökgül, Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) ile yaptıkları proje kapsamında turistlere müzede bulunan eserlerin 3 boyutlu olarak gösterildiğini söyledi.
japon2.jpgjapon2.jpg

Eserlerin tablet bilgisayarlarda Japonca, İngilizce ve Türkçe olarak anlatıldığını ifade eden Gökgül, "Proje kapsamında 20 tablet bilgisayar ve bunlara uyumlu kulaklık satın alındı. Tablet bilgisayarlara yüklenen yazılımlar sayesinde ziyaretçiler müzemizde bulunan eserlerin hem 3 boyutlu görüntüsü izliyor hem de eserler ve müze hakkında Türkçe, İngilizce ve Japonca bilgi alabiliyor."

Gökgül, tablet bilgisayarlardan turistlere, üzerinde Hitit dönemi kıyafeti olan sanal bir kadın karakterin anlatımı ve görüntüler eşliğinde bilgi verildiğini dile getirdi.

1986 yılında Japon bilim insanlarının katkısıyla başlayan Kaman Kalehöyük kazı çalışmalarında elde edilen eserlerin sergilendiği, höyük şeklinde mimariye sahip Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, 10 Temmuz 2010'da Japon Prens Tomohito Mikasa ile dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katıldığı törenle açılmıştı.

Müzede Demir Çağı, Hitit ve Asur Ticaret Kolonileri, Eski, Orta ve Geç Tunç Çağları ile Osmanlı dönemlerine ait eserler bulunuyor.
 japon4.jpg

Özellikle çocukların eğitiminin de hedeflendiği müzede, Türkiye'de ilk defa 3 boyutlu canlandırmalar kullanıldı. Hitit dönemini ve Demir Çağı'nı 3 boyutlu animasyon ile canlandırıldığı müzede bulunan mühürler de 3 boyutlu olarak ekranda incelenebiliyor.

Japonya'dan getirilen 1/100 ölçekli Kalehöyük ören yeri maketi, ziyaretçilerin tarihi esere dokunabilmesi için yapılmış tasnif ve teşhir dışı arkeolojik malzemelerin olduğu kısım da ilgi çekiyor.

Ayrıca 2010 yılında "Green Good Design Award" (En İyi Yeşil Tasarım) ödülü verilen müze, Kırşehir'e gelen turistlerin ilk uğrak mekanı oluyor.