BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,97
ALTIN 2.416,28
HABER /  SAĞLIK

Kalp yetmezliğine umut ışığı

Kalp yetmezliğini tersine çevirebilecek gençleştirici bir hormon bulunduğu açıklandı.

Abone ol

Kök hücre yoluyla elde edilen protein farelerde yaşlanmaya bağlı zayıflayan kalbi tekrar eski haline getirebildi.

BD'deki Harvard Kök Hücre Enstitüsü'nden iki uzman eskiyen kalbi tekrar gençleştirebilecek bir hormon buldukalrının açıkladı. Richard T. Lee, ve Amy Wagers tespit ettikleri proteinin farelerde genişleyen ve yaşlanan kalbi gençleştirdiğini ve eski boyutuna getridiğini belirtti.

GDF-11 adı verilen protein farelere enjekte edildiğinde tıpkı insanlarda olduğu gibi yaşlanmaya bağlı kalp duvarlarının kalınlaşması sorununu iyileştirdiği görüldü. Protein kalbin boyutunu ve kalınlığını küçülttü, tıpkı genç bir farenin sağlıklı kalbine benzetti.

Kalp yetmezliğinin en yaygın olanı normal sistolik fonksiyonun oluşmasıyla (kalbin ritmik kasılması) gerçekleşir ve sık sık yaşlandıkça kalp kaslarının kalınlaşmasına yol açar. Ancak bu yaygınlığa rağmen henüz tam bir tedavisi yok.

Cell dergisinde yayımlanan araştırmayı değerlendiren biyolog Amy Wagers ve kardiyolog Richard Lee proteinin enjekte edilmesinden dört hafta sonra yaşlı farenin kalbinin genç bir farenin kalbine benzediğini gözlemlediklerini belirtti. Uzmanlar bu etkinin muhteşem olduğunu söyledi.

Lee yaptığı açıklamada "Şimdi 300 hastam var. Sanırım bunların 20'sinde bu tip kalp yetmezliği var. Hastaneye geldiklerinde biraz sıvı alındı tekrar evlerine döndüler. Sonra tekrar geldiler. Çok sinir bozucuydu çünkü bunları tedavi etmek için herhangi bir ilacımız yoktu. Bu buluşu tedaviye dönüştürmek için çok fazla çalışmalıyız" dedi.

Uzmanlar bu buluşun sadece kalp yetmezliğine değil, yaşlanma hakkında düşüncelerin değişmesine de yol açabileceğini ifade ediyor.