BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 35,06
ALTIN 2.308,01
HABER /  SAĞLIK

Kalp krizini önlemenin yolları

Kalp krizini önlemenin yollarını Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu elmaelma.com'a anlattı. İşte kalp sağlığınızı korumanıza yardımcı uzman önerileri...

Abone ol

Sağlığı tehdit eden sağlık problemlerinden biri de kalp krizidir. Kalp krizi anında teşhis konulamazsa ne yazık ki ölüm gibi sonuçlara neden olabiliyor. Kalp krizi günlük yaşantımızda tükettiğimiz besinlerden tutun kötü alışkanlıklara kadar bir çok eylem tetiklemektedir. Peki kalp krizi belirtilerinin önüne geçmek için ne yapmalı? elmaelma.com'un haberine göre, Liv Hospital Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu kalp “Kalp krizi kesinleştiğinde acil olarak koroner anjiyografi yapılması ve tıkanan damarın balon ve stent yöntemi ile hızla açılması hayat kurtarır” dedi.

HAFTADA 5 GÜNÜ YÜRÜYÜŞÜ İHMAL ETMEYİN!

Yapılan araştırmalara göre insanların yaklaşık üçte biri hareketsiz bir yaşam sürüyor. Oysa haftada iki buçuk saat aktivite ile kalp hastalıkları azaltılabilir. Yani haftada 5 gün yarım saat yürüyüş yapmak, bisiklete binmek veya yüzmek kalp damarlarının yağlanmasına engel olacaktır.

HER GÜN 1 PORSİYON SEBZE ŞART!

Modern hayatta hızlı gıda tüketimi ile az yiyerek çok kalori alınıyor. 20 yıl öncesiyle kıyaslandığında içilen kahve veya öğle yemeğinde hızlı tüketilen gıdalarda kalori oranları en az iki kat arttı. Bu nedenle daha kolay kilo alınıyor. 50 yaşın üzerindeki insanların yaklaşık yüzde 70’inin kilolu olduğu biliniyor. Buna engel olmak için doğru gıdaları tercih etmek ve porsiyonları küçültmek gerekiyor. Sebzeyi gıdaların merkezine yerleştirilmeli ve her gün mutlaka 1 porsiyon sebze tüketilmelidir.

SİGARA İÇMEKTEN KURTULUN!

Sigara içenler kalp krizi nedeniyle içmeyenlere oranla 2-3 kat daha fazla ölüm riski ile karşı karşıya. Sadece bıraktıktan sonra 1 yıl içinde bile kalp krizi geçirme ihtimali yarı yarıya azalıyor.

TANSİYONUNUZ VARSA DOKTOR KONTROLÜNÜ İHMAL ETMEYİN!

Yüksek tansiyonu olanlarda kalp hastalıkları ve kalp krizi riski belirgin olarak artar. 50 yaş ve üzerindeki her 3 kişiden birinde yüksek tansiyon vardır. Teşhis netleştiğinde tansiyonu normalleştirecek ilaçların başlanması kalp hastalığı ihtimalini azaltır. Günlük tuz kullanımını azaltmak, tansiyonu kontrol etmek ve oluşmasını engellemek için en pratik önlemlerden biridir.

Kalp damarlarında yağlı plak oluşumunu kolaylaştıran 7 önemli faktör:

-Sigara
-Şeker hastalığı
-Kolesterol yüksekliği
-Hipertansiyon
-Genetik öykü
-Hareketsiz yaşam
-Sağlıksız beslenme
-Bu risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp hastalıklarının yaklaşık yüzde 80’ini önlemek mümkün olabilir.

Kaynak:elmaelma.com