BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.435,90
HABER /  SAĞLIK

Kalp kirizini haber veren çip

Almanya’da yaşayan Türk kalp cerrahı kalp krizini önceden haber veren elektronik çip geliştirdi.

Abone ol

Dünyaca ünlü Türk kalp cerrahı Prof. Dr. Tayfun Aybek, kalp krizini önceden haber veren elektronik çip geliştirdi.

Hayvanlar üzerinde yapılan ilk deneylerden başarılı sonuç alan Aybek, sistemi insanlar üzerinde deneyecek. Tayfun Aybek, geliştirdiği çiplerin kalp basıncındaki en küçük değişimleri bile algılayabildiğini belirterek, “Kalbe takacağımız 1,2 milimlik çip, kalp krizi daha başlamadan cep telefonuna ya da bilgisayara uyarı mesajı gönderecek.” dedi.

Türk Kalp Vakfı tarafından düzenlenen Kalp Haftası etkinlikleri çerçevesinde Türkiye’ye gelen Prof. Dr. Aybek, 2,5 yıldır üzerinde çalıştığı elektronik kalp çipi projesini tanıttı. Almanya’da Frankfurt Üniversitesi bünyesinde araştırmalar yaptığını bildiren Aybek, geliştirdiği çiplerin, pilsiz ve kablosuz çalıştığını söyledi. Aybek, çiplerin kalp basıncını çok hassas şekilde ölçebildiğini vurgulayarak, “Bunları kalbe ya da damarın içine takacağız. Hayvanlar üzerinde sürdürdüğümüz ilk deneylerden olumlu sonuçlar aldık. Sanırım bu yılın sonlarına doğru insanlar üzerinde de denemeye başlayacağız.” diye konuştu.

Aybek, çiplerin kalp krizi öncesi başlayan basınç yükselmesini anında hastanın saatine ya da cep telefonuna bildireceğini söyleyerek şu bilgileri verdi: “Bir kalp krizi yaklaşık 20-30 dakika sürüyor. Hasta ilk anda bu alarmı duyunca derhal hastaneye gidecek. Böylece hastanın kurtarılabilmesi için vakit kazanılacak.” Doktor Aybek, sistemin daha da geliştirilmesiyle çipin hastanedeki bilgisayarlara da alarm gönderebileceğini ve böylece hastanın sürekli kontrol altında tutulabileceğini kaydetti. Elektronik çiplerin kalp krizleri dışında by-pass yapılan damarların açık olup olmadığına ilişkin de sinyal gönderebileceğini aktardı.

Prof. Dr. Tayfun Aybek, deneysel çalışması süren kalp çipi sistemine bir Amerikan firmasının talip olduğunu açıkladı. Firmanın, patent hakkını almak istediğini anlatan Aybek, “Seri üretime geçilirse çipin maliyeti 1 Euro’ya inebilir.” şeklinde konuştu.

Haber: Necip Çakır
Kaynak: