BIST 9.538
DOLAR 32,50
EURO 34,80
ALTIN 2.486,27
HABER /  SAĞLIK

Kalp hastalarına köpek tavsiyesi!

Köpek sahibi olmanın insanı daha sağlıklı yaptığı belirtildi.

Abone ol

Köpek ile beraber yürüyüşe çıkılması ve onun yalnız günlerinde arkadaşlık yapması kalp hastalığı riskini düşürdüğü ifade edildi.

Evde bir hayvan besleyen birinin diğer akranlarına göre daha sağlıklı olabileceği belirtildi. Yapılan araştırmada halihazırda bir evcil hayvan ile arkadaşlık yapan bir kalp-damar hastasının daha uzun yaşama olasılığının fazla olduğu ortaya çıktı. Amerikan Kalp Derneği'nin gözden geçirdiği dünyadaki çalışmalarda evcil hayvan sahibi olmanın, özellikle köpek, 'büyük ihtimalle kalp hastalıkları riskini düşürdüğü' sonucuna varıldı.

Çalışmalardan elde edilen güçlü verilere göre köpek sahibi olan bir kişi diğer insanlara göre çok daha uzak mesafelere yürüyor. Araştırma ayrıca evcil hayvanların stresi uzaklaştırdığı ve obezite ve kolesterol seviyesi gibi rahatsızlıklarda önemli faydaları olduğunu gösterdi.

Araştırmaya liderlik yapan Glenn Levine evcil hayvanların sadece arkadaşlılarının bile psikolojik yararları olduğunu söyledi. Amerikan Kalp Derneği araştırmanın evcil hayvanların yararlarının direkt olarak henüz ispatlanamdığını söyledi. Örneğin sağlıklı insanlar daha fazla hayvan sevebilir. Ancak evcil hayvan sahibi olmak, özellikle köpek sahibi olmanın kalp hastalıkları riskini düşürdüğü yönünde kuvvetli kanıtların da olduğu ifade edildi.

Houston'daki Baylor Tıp Okulu'ndan Dr. Levine yararın büyük ihtimalle fiziksel faktörlerden geldiğini düşünüyor. Bunların içinde hareket ve stresten kurtulma da var.

Dr. Levine bir köpekle yürüken onunla konuşmanın insanın kendini iyi hissettireceğini, ona bağlanmanın insanı daha uzun yaşamaya motive edeceğini belirtiyor.