BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.405,47
HABER /  SAĞLIK

Kalp ameliyatında büyük devrim

Türkiye'de ilk kez tek bir açık ameliyatla dahi kapatılamayacak büyüklükteki kalp deliği, kapalı ameliyatla onarıldı.

Abone ol

Türk doktorlar kalp ameliyatında devrim niteliğinde bir ilki gerçekleştirdi.

Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Profesör Doktor Erdoğan İlkay ve ekibi, kalbin iki karıncığı arasındaki bölmedeki oldukça büyük bir kalp deliğini hastanın göğüs kafesini açmadan kapatmayı başardı.

21 yaşında ve Bodrum’da yaşayan hasta, kalbindeki delik nedeniyle ilk ameliyatını 12 yaşındayken geçirdi. 21 yaşına geldiğinde ise yeniden ve çok daha büyük bir kalp deliği rahatsızlığı ortaya çıktı. Hastaya ikinci kez açık kalp ameliyatı önerildi.

Profesör Erdoğan İlkay, ikinci bir açık ameliyat önerilmesine karşın kapalı ameliyat yapmayı tercih etti. İlkay vakanın, ventiküler bölümde çift cihazla kapatılan Türkiye'deki ilk vaka olduğunu belirtiyor. İlkay’a göre vakanın kapalı kalp ameliyatı ile tedavisinin yapılması ise dünyada da nadir vakalardan biri.

İlkay ameliyatın ilginç yönünü şu sözlerle anlattı: "Hasta bundan yıllar önce ameliyat edilmiş ama ameliyattan sonra tekrar açılmış. Tekrar operasyon önerilmiş. Bize geldiğinde kasıktan anjiyo gibi kapatılmasının mümkün olduğunu gördük. Ancak ölçütlerine bakıldığında tek bir cihazın yetmeyeceğini anladık. Zaten vakanın ilginçliği buradan başlıyor."

İlkay, kalp deliği rahatsızlıkları için hastaların yurtdışındaki merkezlere başvurmasına gerek olmadığını da belirtti.

İlkay, "Kalp delikleri dediğimiz hastalıkların tedavisi Türkiye'nin birçok merkezinde Elazığ'da, İzmir'de başarıyla uygulanabilmekte. Uluslararası standartların üstünde daha iyi standartta uygulanabilmekte.Artık yurtdışındaki tedavi seçeneklerini aramasına gerek yok" diye konuştu.

KAPALI KALP AMELİYATININ AVANTAJLARI

Kapalı kalp ameliyatının avantajlarını "Hastalarımızın göğüslerinin boşu boşuna açılmasının önüne geçilmekte, çok hızlı iyileşme süreci var. Bugün ameliyat yaptığımız hasta ertesi gün evine gidebilmekte" sözleriyle anlattı.

Kapalı ameliyatın tedavi açsıından etkinliğinin de açık ameliyattan farklı olmadığı belirtiliyor.