BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,58
ALTIN 2.504,80
HABER /  GÜNCEL

Kaldırım taşlarındaki ilanlarda büyük tuzak

Dolandırıcılar, banka borçlan yüzünden kredi alamayan vatandaşları kaldırımlara döşedikleri ilanlarla kandırıp suça ortak ediyor.

Abone ol

Ödenmemiş banka borçları ya da düşük kredi skoru sebebiyle kredi alamayan vatandaşları kullanan çete, kaldırım taşlarına döşedikleri ilanlarla kredi satıyor.

Hürriyet gazetesinin manşetine taşıdığı habere göre bazı bankacılarla işbirliği yaptıkları öne sürülen çete, sistemi manipüle edip alınan banka kredisinden yüzde 20 kesinti yapıyor.

BANKADAKİ İŞBİRLİKÇİ: Sistem, acil paraya ihtiyacı olan ancak kara listede olduğu veya kredi puanı düşük olduğu için kredi çekemeyen vatandaşın kullanılmasına dayanıyor. İları görüp çeteyle irtibata geçen bu kişiler, bazı şubelerde dolandırıcılarla işbirliği yapan bankacılara yönlendiriliyor. Şube yetkisindeki limit kadar kredi çıkartılıyor.

YÜZDE 20 KESİNTİ: Çete, çekilen paradan yüzde 20 kesinti yapıyor. Yani 100 bin lira kredi çıkartılırsa, çaresiz vatandaş 80 bin lirasını alabiliyor. Sonra da parayı yasal faiziyle bankaya ödüyor. Üstelik bu kredilerin yapılan beyan veya usulsüz şekilde alındığı ortaya çıkarsa bundan vatandaş da kanuni olarak sorumlu tutuluyor.

VATANDAŞI DA BAĞLIYOR
Konuyla ilgili 31 Mayıs’ta Bankalar Birliği de bir açıklama yaptı… Açıklamada, “İlan, SMS ve internet reklamları veya mesajları vasıtasıyla “acil kredi”, “hızlı kredi”, ”krediniz bir tık uzağınızda”, “acil kredi mi lazım?”, “İhtiyaçlarınıza en uygun krediyi sizin için analiz edelim” gibi ifadeler kullanılmak suretiyle vatandaşların sahtecilik ve dolandırıcılık yapan yetkisiz ve iyi niyetli olmayan kişilere yönlendirildiği anlaşılmaktadır” denildi. Vatandaşlara ait kişisel bilgilerin iyi niyetli olmayan dolandırıcıların eline geçtiği vurgulanan açıklamada, “Dolandırıcılar, başvuruda bulunanların kişisel bilgilerini kullanarak bunlar adına hazırladıkları sahte belgeler ile kredi çekmektedirler. Bu tür dolandırıcılık olaylarında, dolandırıcılara itibar ederek bilmeden de olsa işbirliği yapan ve adlarına kredi çekilen kişilerin de hukuki, cezai ve mali sorumlulukları doğabilmektedir” denildi.